Rak jelita grubego

13 lat temu
Rzadko czytam wypowiedzi na temat raka jelita grubego, nie wiele o tym wiemy :( Spadło jak grom z jasnego nieba :(
3896 odpowiedzi:
  • 10 miesięcy temu

Witam ponownie! Mąż jest po wizycie u chirurga onkologa. Prawdopodobnie będzie na początku lutego przyjęty na oddział. Będzie miał zrobiony rezonans magnetyczny i lekarze podejmą decyzję co dalej: chemia czy naświetlania i zabieg. Niestety będzie miał usuniętą całą odbytnicę i odbyt i wyłonioną stomię. Mąż jest załamany, nie chcę o tym rozmawiać. Życzę wszystkim zdrowia.

• 5 miesięcy temu

Cześć, melduję,że tato z końcem maja miał kolejną kontrolną tk. Póki co nadal wakacje od chemii ( już od marca 2022). Wiem,że szans na wyzdrowienie nie ma ( a tk nie pokazuje przerzutów do otrzewnej, które u taty są) ale każda taka wiadomość i taki wynik tk cieszy niezmiernie. 

Zdrówka i siły wszystkim życzę. Uściski.

• 2 miesiące temu
    Co jaki czas tomografia komputerowa po raku jelita grubego?
  • 1 miesiąc temu

Cześć Wszystkim! Melduję,że tk kontrolne z końca września ok. Nie ma póki co potrzeby powrotu do chemioterapii. Oby tak było jak najdłużej. Kolejne tk w styczniu. Dam znać. 

Pozdrowienia! 

• 16 dni temu
    Witam Wszystkich. Przebrnąłem przez prawie 400 stron wątku, który mnie dotyczy i wiem, że niewiele wiem. Chociaż widzę , że coraz mniej osób tu pisze / oby to świadczyło o mniejszej zachorowalności/ to ja dołączam do Waszego grona jako pacjent. Po krótce moja historia. W maju br miałem lekkie bóle brzucha.Ponieważ utrzymywały się codziennie i po każdym posiłku myśląłem ze to niestrawność albo helikobatner pylorii, którą miałem kilkanaście lat temu a lubi się powtórzyć.Po badaniu krwi na hp wyszedł test dodatni,ale po konsultacji z internistą jak ktoś miał to w krwi zawsze wyjdzie , że są. Adekwatne jest badanie kału gdzie wynik był ujemny. Wszystkie parametry krwi i moczy były w normie. Jedyne co zauważyłem, że w ciągu miesiąca schudłem ok 2 kg. Początkowo ucieszony , bo miałem lekka nadwagę, ale z drugiej strony zaniepokojony bo nie stosowałem żadnych ograniczeń żywieniowych wręcz przeciwnie jadłem dużo, często ze słodyczami włącznie.Na kolejnej wizycie u internisty dostałem skierowanie na badanie żelaza i ferrytyny/magazyn fe/. Wyszła duża niedokrwistość, anemia. I to było to. Nie wiem dlaczego żelazo nie jest w pakiecie podstawowych parametrów badania krwi.Może wczesniej pacjent by był kierowany na kolonoskopie.Mam 58 lat wiem że powinno się zrobić w wieku 50+ ale ja bałem się jakiejkolwiek ingerencji mechanicznej w tej części ciała. Teraz wiem i będę każdego namawiał do tego badania i nie co 10 lat nawet jeśli jelito jest czyste, ale co 3 to max. Oprócz 2 małych wyciętych polipów do badania histpat. wzięto też wycinek guza zajmującego 3/4 obwodu wstępnicy. Wynik-gruczolak złośliwy G2.To był początek września.Szybka wizyta u onkologa, termin TK, konsylium i pod koniec pażdziernika laporoskopowo wykonano hemikolektomię prawostronną. Od 2 tygodni w domu, goi się wszystko pięknie, funkcjonuje normalnie, wszystko jem /lekkostrawne/.Mankamentem jest wypróżnianie ,prawie zawsze wodnisty stolec,raczej bez uformowania, biegunka. Kłopotem jest czas wypróżnień,zawsze ok 10-15min.po kazdym posiłku.Mam wrażenie jakby ostatni posiłek popychał poprzedni jeszcze nie przetworzony przez jelita. Nie znam się dokładnie na anatomii i pewnie błądze...Jeśli chodzi o rodzaj złościwości i wielkość gada to określono go - pT3N1b czyli stadium IIIB z 3 przerzutami o wielkości do 6mmm do węzłów chłonnych z wyciętych 14.Za 2 tyg.kolejne konsylium i na pewno chemia uzupełniająca. I tu moje pytanie do Was: Czytałem, że od marca br NFZ dofinansowuje przy raku jelita grubego immunoterapię jako sposób walki z komórkami rakowymi.Nie wiem czy moje stadium IIIB kwalifikuje się do tego programu.Sygnatura mojej choroby to ICD10:C18.Czy mogę zadać to pytanie do BIO ? Jeśli cos wiecie na ten temat to proszę o odpowiedź. Pozdrawiam i przesyłam pozytwną energię.
  • 11 godzin temu
    Excellent to the point article and news.. Well appreciated, My sites: esabong events

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat