Po 7 latach jestem znowu na forum…7 lat temu zachorował mój tata, na szczęście wszystko, rak jelita grubego po zakończonym leczeniu nie powrócił. Tym razem historia wraca -moja mama 9 dni temu zaczęła odczuwać bóle brzucha, narzekała tez ze nie może się wypróżnić, często przez całe zycie miewała zaparcia. Wykonano usg jamy brzusznej -wynik Ok, jednak brzuch nadal bolał, ból nie był stały, ale falowy. Trafiliśmy na sor, gdzie zalecono lewatywę w warunkach domowych. Lewatywa słabo jednak pomogła i mama teraz jest na oddziale. Wykryto niedrożność jelita…Strasznie boje się , płacze cały czas, ze to może być rak…miesiąc temu hemoglobina w badaniach krwi wynosiła 12…złośliwość losu, jeśli oboje moi rodzice mieliby ta chorobę…tak się boje, narazie mama ma lewatywy, trzeba oczyścić jelito by wykonać kolono, a dziś dowiem się co dalej, tak strasznie się boje, płacze cały czas, czy znacie przypadki, ze niedrożność wynikała z innego powodu niż onkologiczny?
10 marca 2022 mąż poszedł do proktologa, gdyż miał krwawienie z odbytu przy wypróżnianiu. Myślał,że to hemoroidy i od miesiąca przed tym zaczął leczyć się na hemoroidy. Nic nie pomagało i stąd wizyta. Dziś już wiadomo, że to gruczolakorak jelita grubego. Tk - Guz jest wielkości 16mmx24mm i znajduje się 3 cm od zwieracza. Przerzutów narazie nie stwierdzono. W tym tyg. był rezonans. Czekamy na wyniki - do 2 tyg. Pytanie czy ktoś miał taki przypadek, że guz był blisko zwieraczy? Czy radioterapia, którą już zalecono chyba przed operacją jest w stanie zmniejszyć na tyle guza, żeby uratować zwieracza i tym samym uniknąć stomii na stałe? Czy stosowaliście jakąś dietę? Suplementy, soki? Chodzi o to, że męża mocno boli nawet jak je lekkostrawne potrawy. Mówi, że jak nic nie je to nic nie boli a jak zje więcej to ból jest mocny i wtedy musi wziąć leki przeciwbólowe. Boli raczej na noc. Z rana nie. Starą się nie nadużywać leków przeciwbólowych.
Dziękuję za odpowiedź. Mąż był dzisiaj w poradni onkologicznej. Zwołano już we wtorek w jego sprawie konsylium. Będzie worek :( Miał robione usg. Narządy w dobrym stanie. Wątroba nie otłuszczona. W najbliższy wtorek ma się zgłosić do jakiejś pani doktor do szpitala. Nie wiadomo czy juz będzie naświetlanie.
witam wszystkich niestety mnie też dopadło,rak odbytnicy stopnia drugiego nacieka na błonę podsluzowa,jestem po tomografii komputerowej przerzutów nie ma nie wiem co dalej czy może ktoś powiedzieć jak to dalej z leczeniem z góry dziękuję za odpowiedź.pozdrawiam