Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, z tej okazji życzymy Państwu zdrowych, spokojnych oraz radosnych chwil spędzonych w gronie najbliższych!
Jajko, będące jednym z symboli Wielkanocy, stanowi nieodłączną część bogatej tradycji tego święta. Chcielibyśmy dzisiaj przyjrzeć się mu bliżej oraz dowiedzieć się więcej o jego znaczeniu i różnorodnych praktykach z nim związanych
Jaja kurze należą chyba do najbardziej kontrowersyjnych produktów w naszej diecie. Z jednej strony jest pogląd, że są źródłem dużej ilości cholesterolu, z drugiej zaś badania wskazują, że stanowią cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych. Jaka jest więc prawda o jajkach?
Z punktu widzenia żywieniowego największą popularnością cieszą się jajka kurze, które cenione są biorąc pod uwagę powszechną dostępność na rynku, możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni oraz niepowtarzalny smak. Jednocześnie wiemy, że stanowią bogactwo wielu składników odżywczych, które wykazują dobroczynny wpływ na zdrowie.
Analizując wartość odżywczą jajek należy zaznaczyć, że są produktami o średniej kaloryczności, kształtującej się na poziomie około 140 kcal/100g (2 szt. jaj). Dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych, tj. białka, tłuszczów oraz niewielkich ilości węglowodanów z wyjątkiem błonnika pokarmowego. Uznawane są za doskonałe źródło białka o tzw. wysokiej wartości biologicznej, które służy jako wzorzec do porównywania z innymi produktami białkowymi, ze względu na obecność w składzie wszystkich aminokwasów egzogennych, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Ponadto, zawierają związki bioaktywne m.in. owotransferynę, która wiąże jony metali, owomucynę o właściwościach przeciwwirusowych oraz lizozym o działaniu przeciwbakteryjnym. Jednocześnie jajka zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), głównie kwas arachidonowy (kwas z rodziny n-6) oraz dokozaheksaenowy (kwas z rodziny n-3). Związki te odgrywają kluczową rolę m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, krwionośnego oraz immunologicznego. Na uwagę zasługuje fakt, że wykazują wysoki potencjał antyoksydacyjny (wyłapywanie wolnych rodników) oraz wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy krwi.
Więcej na ten temat znajdziesz na stronie OPEN Poznań, zapraszamy