Jednym z ważniejszych czynników, który jest w pełni zależny od naszych decyzji, a także mającego kolosalny wpływ na zwiększenie ryzyka zachorowania na nowotwory jest spożycie wysokoprocentowych napojów. Szereg substancji zawartych w alkoholu, jak i jego metabolity mogą wpływać na różnych etapach procesu nowotworowego, jednakże istnieją różne opinie na temat jego spożycia podczas leczenia onkologicznego.
Opublikowano dotychczas szereg badań, które jednoznacznie wskazują na związek pomiędzy konsumpcją alkoholu, a występowaniem nowotworów złośliwych u ludzi, zwłaszcza ryzykiem zachorowania na raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, wątroby, żołądka, ośrodkowego układu nerwowego, skóry, piersi, jelita grubego, trzustki czy gruczołu krokowego. Ryzyko zachorowania na raka rośnie wraz ze wzrostem nie tylko ilości wypijanych napojów, jak i częstością jego spożycia, bowiem nawet małe porcje wypijanie codziennie mogą być potencjalnie niebezpieczne. Ponadto, ryzyko zachorowania będzie rosło w zależności od wieku, stanu zdrowia, sposobu żywienia oraz płci. Kobiety cechuje niższa tolerancja, co związane jest z ilością gromadzonej wody w ciele, wolniejszego rozkładu etanolu przez organizm. Jednocześnie etanol, główny składnik większości napojów alkoholowych, bezpośrednio kontaktuje się z błoną śluzową jamy ustnej, gardła, górnej części krtani, przełyku, żołądka, jelita cienkiego. Łatwo wchłania się z żołądka i górnego odcinka przewodu pokarmowego, natomiast jego metabolizm odbywa się głównie w wątrobie.
Wszystkie organy i układy w organizmie są szczególnie narażone na jego działanie, głównie przez powstawanie aldehydu octowego, który jest prawdopodobnie toksyczną substancją rakotwórczą. Ponadto, w trakcie przemian alkoholu w organizmie, produkowane są m.in. wolne rodniki, które mogą uszkodzić DNA, lipidy, białka oraz zaburzać funkcjonowanie komórek. Jednocześnie jego spożycie upośledza zdolności organizmu do rozkładania i wchłaniania składników odżywczych, w tym witamin z grupy B, witaminy A, C, D i E oraz kwasu foliowego, a także składników mineralnych, tj. selenu, cynku, żelaza czy karotenoidów. Szczególnie należy podkreślić, że etanol zawarty w napojach alkoholowych, zaburza równowagę hormonalną ustroju, sprzyjając rozwojowi nowotworów hormonozależnych czy może podnieść poziom estrogenu, co warunkuje ryzyko raka piersi u kobiet.
Długofalowe spożywanie alkoholu pobudza enzymy wątrobowe, powodując zwiększona aktywację środowiskowych związków rakotwórczych. Ponadto, istnieje ryzyko uszkodzenia wątroby, co może prowadzić do jej zapalenia, marskości, a w konsekwencji rozwoju nowotworów. Jednocześnie w trakcie procesu produkcyjnego, istnieje możliwość przedostania się podczas fermentacji i produkcji, rakotwórczych zanieczyszczeń, m.in. nitrozoamin, włókna azbestowego, fenoli, a także związków arsenu, pestycydów, itp. Dodatki stosowane w napojach alkoholowych, np. związki smakowe, konserwanty, aldehydy, akroleina, fenole mogą wpływać na proces nowotworowy. Ważne jest też, że etanol działa jako rozpuszczalnik, zwiększając przenikanie innych rakotwórczych substancji do tkanek, co może spowolnić zdolność organizmu do rozkładu i pozbycia się niektórych szkodliwych chemikaliów. Ponadto, alkohol zmniejsza aktywność układu immunologicznego, co może ułatwiać powstawanie nowotworów.
Zainteresował artykuł?
Z zakresu wsparcia dietetycznego w chorobie nowotworowej, więcej na ten temat znajdziesz w artykule na stronie OPEN Poznań ➡️ https://rehabilitacja-open.pl/...