Gorąca godzina: 28 października 2010 od 12:00 do 13:00, "Diagnostyka zmian w piersiach" - w roli eks

14 lat temu
Na całym świecie październik jest miesiącem, w którym przypomina się o konieczności wykonywania badań diagnostycznych związanych z profilaktyką nowotworową. Między innymi z tego powodu najbliższą gorącą godzinę poświęcimy diagnostyce piersi. Zapraszamy do dyskusji z doktorem Tomaszem Schreiberem, specjalistą radiologiem, od ponad 15 lat zajmującym się diagnostyką wyłącznie gruczołu piersiowego. Jest on ekspertem w tej dziedzinie. Na co dzień związany z Ośrodkiem Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów w Poznaniu. Współpracuje także z renomowanymi ośrodkami diagnostycznymi w Belgii, Holandii i Danii. Dla przypomnienia: formuła gorącej godziny polega na tym, że w określony dzień o wyznaczonej porze, dokładnie przez godzinę zaproszony ekspert jest do Waszej dyspozycji. Za pośrednictwem forum, zalogowane osoby mają możliwość włączenia się w dyskusję i zadawania pytań.
47 odpowiedzi:
  • 14 lat temu

Użytkownik @ina napisał:
    Czy po rekonstrukcji piersi można robić mammografię jako badanie kontrolne?

W zaleznosci od sposobu rekonsrukcji badanie mammograficzne moze miec istotne miejsce w diagramie diagnostycznym.
  • 14 lat temu
    Witam serdecznie,
    w zesżłym roku u mojej mamy wykryto raka piersi, przeszła leczenie, jest już zdrowa (głęboko w to wierzymy). Ja wykonałam USG piersi i zamierzam je wykonywać co rok (mam 28 lat). Nic nie wykryto. Chciałabym zapytać od jakiego wieku i w jaki sposób mogę badać moją córeczkę, aby niczego nie przeoczyć. Dziecko obecnie ma rok, zaraz po urodzeniu miała RTG klatki piersiowej. Czy to może zwiększyć prawdopodobienstwo ewentualnego zachorowania w przyszłości? Na co powinnam zwracać szczególną uwagę? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • 14 lat temu
    Czy istnieje roznica w jakości obrazu mamografii cyfrowej i dotychczas stosowanej?
  • 14 lat temu

Użytkownik @zabka napisał:
    Mam 23 lata i niedawno usg wykazało że ma 8mm chłoniaka poczym po około 3 tygodniach zniknął czy to możliwe czy to była pomyłka i czy jeszcze kiedyś może się to powtórzyć ?jak dbać o swoje piersi żeby się to niepowtórzyło? Jakie badanie daje 100% pewności że to chłoniak a nie nowotwór?

Mam wrazenie ze doszlo do nieporozumienia. Chloniak nie daje charakterystycznego obrazu ,ani w usg ,ani w mammografii. Badania usg piersi nalezy wykonywac w profesjonalnych pracowniach. Chloniak jest nowotworem niezmiernie zadko zdazajacym sie w obrebie piersi.
  • 14 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź!
  • 14 lat temu
    Co się stało dlaczego niema odpowiedzi?
  • 14 lat temu

Użytkownik @flora60 napisał:
    Czy jeśli nadal bedą problemy z e znalezieniem guza na USG przy biopsji to mogłabym do Pana Doktora jako specjalisty radiologa zglosić się z dokumentacją o ocenę?

Prosze sie zglosic po wykonanym powtornym zabiegu biopsji i tylko w przypadku jesli pozostana nadal istotne watpliwosci co do inerpretacji calosci obrazu.
  • 14 lat temu

Użytkownik @ina napisał:
    Czy każa wydzielina z brodawki powinna być badana cytologicznie?

Nie. Koniecznosc badania powinien ocenic lekarz prowadzacy.
  • 14 lat temu

Użytkownik @pozytywka napisał:
    Użytkownik @pozytywka napisał:Dzień dobry Panie Doktorze. Mam pytanie dotyczące badań a mianowicie czy badanie USG piersi może zastąpić mammografię ewentualnie które z tych badań jest bardziej wskazane dla kobiet w okolicach 35 roku życia. Dziekuję.Odp.miedzy 35 a 50 rokiem zycia, w zaleznosci od konstrukcji piersi oba badania mammografia i usg piersi uznawane sa jako komplementarne. Warunkiem zastosowania jednego lub drugiego w przypadku okreslonej pacjetki jest nie wiek lecz konstrukcja piersi.Jaki zatem kształt piersi warunkuje wykonanie konkretnego badania.? Jest to istotne przy rejestracji na jedno bądź drugie badanie.

Konstrukcja piersi czyli jej sklad tkankowy nie ma nic wspolnego z ksztaltem. Ogolnie im wiecej tkanki tluszczowej w piersi tym bardziej polecana jest mammografia. Bez oceny utkania, konstrukcji piersi przez lekarza nie ma mozliwosci zdecydowania o wyborze metody diagnostycznej.
  • 14 lat temu
    Czy jeśli nadal bedą problemy z e znalezieniem guza na USG przy biopsji to mogłabym do Pana Doktora jako specjalisty radiologa zglosić się z dokumentacją o ocenę?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat