Choroby przewodu pokarmowego - gorąca godzina 18 października 2011 od 15:00 - 16:00, Dr hab. Tomasz

8 lat temu
Nowotwory przewodu pokarmowego stanowią dość pokaźną część wszystkich zachorowań na raka. Pamiętajmy jednak, że nie każde ukłucie w żołądku może oznaczać tę najmniej sprzyjającą diagnozę. Dla tych, którzy mają wątpliwości i niezdecydowali się jeszcze na badania oraz dla zdiagnozowanych i zmagających się z chorobami przewodu pokarmowego a w szczególności ze zmianami nowotworowymi, zaprosiliśmy w charakterze eksperta Dr hab. Tomasza Banasiewicza, który 18 października w godzinach od 15:00 do 16:00 będzie odpowiadał na wasze pytania i wątpliwości. Doktor jest specjalistę chirurgii i proktologii. Jest adiunktem w Klinice Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Endokrynologicznej Akademii Medycznej w Poznaniu. Zapraszamy serdecznie do dyskusji. Dla przypomnienia formuła gorącej godziny: - dyskutujemy w ramach jednego tematu na forum, - pytania i wypowiedzi można dodawać tylko w czasie gorącej godziny, - wypowiadać się mogą tylko zalogowani użytkownicy, - przeglądać dyskusję może każdy odwiedzający forum, - zapis dyskusji dostępny jest również poza czasem gorącej godziny.
74 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Mam niespełna 37 lat. W lutym zdiagnozowano u mnie nowotwór brodawki większej dwunastnicy (brodawki Vatera). 12.04.11 poddałam się operacji Whipple’a w Wielkopolskim Centrum Onkologii w Poznaniu. Usunięto mi część żołądka, dwunastnicę i głowę trzustki oraz wężły chłonne.
    13.10 byłam na kontroli i oto moje wyniki:
    1. kreatynina w surowicy 0,5 mg/dL norma 0,5 - 1,2
    2. bilirubina całkowita 0,5 mg/dL norma 0,2 - 1,0
    3. transaminaza alaninowa 30 U/L norma 0 - 41
    4. transminaza asparaginowa 24 U/L norma 0 - 35
    5. Ag. karcinoembrionalny 0,9 ng/mL norma 0,0 - 5,0
    6. CA-125 2,38 U/mL norma 0,00 - 35,00
    7. CA-19.9 0,60 U/mL norma 0,00 - 37,00
    8. GGTP 16 U/l norma 9 -36
    9. CRP 0,10 mg/l norma 0,00 - 5,00
    10. CEA 0,99 ng/ml norma 5,00
    11. AFP 4,27 ng/ml norma 1,09 - 8,04
    Markery znacznie spadły w porównaniu do wyników z 4 kwietnia i 13 czerwca.
    Tomografia natomiast wykazała jednak jakieś zmiany (ogniska hipodensyjne wielkości do 15 mm) na wątrobie podejrzane o charakter przerzutowy :-( Wcześniej wykryto mi naczyniaki. Wyniki krwi mam dobre i nie wiem co o tym myśleć, może to też naczyniaki. 27.10. mam badanie PET.
    Panie doktorze czy można mieć wszystkie wyniki krwi w normie i jednocześnie raka przerzutowego wątroby?
    Jeśli rzeczywiście to przerzut to czy można to usuwać laserowo? Jakie są metody leczenia?
  • 8 lat temu

    Użytkownik @sigma napisał:
    Panie Doktorze, słyszałam o endoskopii kapsułkowej. Co Pan sądzi o takim badaniu?


    jest to dobre badanie przy bardzo konkretnych wskazaniach (niejasne choroby j cienkiego, krwawienia z j cienkiego. Nie jest to badanie uniwersalne, na pewno nie zastępuje w żaden sposób kolonoskopii
  • 8 lat temu
    Czy dzieci które miały jakieś alergie pokarmowe są bardziej narażone na nowotwór przewodu pokarmowego?
  • 8 lat temu

    Użytkownik @kesik3 napisał:
    Nowotwór złośliwy przełyku usadowiony jest na samym wejściu do żołądka. Proteza założona ze względu na brak możliwości rozszerzania ponieważ po każdym rozszerzaniu przełyk kleił się w miejscu nowotworu.


    tak, ale to nadal lokalizacja a nie precyzyjne dane o typie, histologii chemowrażliwości itd nowotworu. Pytanie do lekarza prowadzacego
  • Witam, mój mąż ma zdiagnozowanego raka jelita grubego w tej chwili jest już po chemioterapii, naświetlaniu i oczywiście po wyłonieniu stomii. Lekarz prowadzący męża powiedział nam, że mąż ma trochę inaczej "ułożone" jelita ponieważ zakręcają pod kontem ostrym. I żeby zwrócić uwagę na syna, gdyż jest to schorzenie częściej występujące u mężczyzn niż kobiet. W związku z tym mam pytanie:gdzie i jak mogę się postarać o darmowe badanie syna pod względem ryzyka zachorowalności. Gdzie należy się udać syn ma 23 lata.
  • 8 lat temu

    Użytkownik @Tomasz Banasiewicz napisał:
    Użytkownik @kesik3 napisał:choruje od maja na nowotwór złośliwy przełyku 1 stadium jestem po wszczepieniu protezy przełyku. Czy jest szansa na całkowite wyzdrowienie?niestety mam zbyt mało wiadomości, potrzebnych jest szereg szczegółów jak typ histologiczny nowotworu, stopeń zaawasnowania histopatologicznego, możliwośc jego całkowitego usunięcia czy wrażliwośc na chemie.Prosze koniecznie domagac się od lekarza który Pania/Pana leczy rozmowy na ten temat - tylko mając wgląd w pełna dokumentacje mozna szacowac szanse wyleczenia.


    mam napisane 1 stadium zaawansowania nowotworu TNM lub FIGO dla rozpoznan z grupy C TNM nie okreslony nowotwór złosliwy przełyku CS 4
  • 8 lat temu

    Użytkownik @kami37 napisał:
    Mam niespełna 37 lat. W lutym zdiagnozowano u mnie nowotwór brodawki większej dwunastnicy (brodawki Vatera). 12.04.11 poddałam się operacji Whipple’a w Wielkopolskim Centrum Onkologii w Poznaniu. Usunięto mi część żołądka, dwunastnicę i głowę trzustki oraz wężły chłonne.13.10 byłam na kontroli i oto moje wyniki:1. kreatynina w surowicy 0,5 mg/dL norma 0,5 - 1,22. bilirubina całkowita 0,5 mg/dL norma 0,2 - 1,03. transaminaza alaninowa 30 U/L norma 0 - 414. transminaza asparaginowa 24 U/L norma 0 - 355. Ag. karcinoembrionalny 0,9 ng/mL norma 0,0 - 5,06. CA-125 2,38 U/mL norma 0,00 - 35,007. CA-19.9 0,60 U/mL norma 0,00 - 37,008. GGTP 16 U/l norma 9 -369. CRP 0,10 mg/l norma 0,00 - 5,0010. CEA 0,99 ng/ml norma 5,0011. AFP 4,27 ng/ml norma 1,09 - 8,04Markery znacznie spadły w porównaniu do wyników z 4 kwietnia i 13 czerwca.Tomografia natomiast wykazała jednak jakieś zmiany (ogniska hipodensyjne wielkości do 15 mm) na wątrobie podejrzane o charakter przerzutowy :-( Wcześniej wykryto mi naczyniaki. Wyniki krwi mam dobre i nie wiem co o tym myśleć, może to też naczyniaki. 27.10. mam badanie PET.Panie doktorze czy można mieć wszystkie wyniki krwi w normie i jednocześnie raka przerzutowego wątroby?Jeśli rzeczywiście to przerzut to czy można to usuwać laserowo? Jakie są metody leczenia?


    tak, niestety dobre wyniki nie są gwarancją braku przerzutów. Pojedynczy przerzut watroby (jeśli sie potwierdzi, zyczę, żeby nie) mozna leczyc operacyjnie (zabieg otwarty), laaparoskopowo lub tzw termoablacją (w skrócie - spalic go)
  • 8 lat temu

    Użytkownik @bb napisał:
    Czy dzieci które miały jakieś alergie pokarmowe są bardziej narażone na nowotwór przewodu pokarmowego?


    nie wykazano tego typu zaleznosci
  • 8 lat temu
    Moje dorostające dzieci na skutek chyba mody i kolegów przeszły na wegetarianizm. Czy to nie jest jednak niebezpieczne dla rozwijających sie organizmów?
  • 8 lat temu
    Mam pytanie, czy test na krew utajoną jest wystarczający w profilaktyce raka jelita grubego. Może lepsza jest kolonoskopia? Jeśli tak, to jak często wykonywana i od jakiego wieku?


Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat