Rak jelita grubego
Rzadko czytam wypowiedzi na temat raka jelita grubego, nie wiele o tym wiemy :( Spadło jak grom z jasnego nieba :(
-
Agnieszka 76 i super, że o tym nie myślisz. Trzymam kciuki abyś za kilka lat mogła powiedzieć :jestem wyleczona :) dopiero teraz zdaje sobie sprawę z wagi tych słów :)
Kupiłam tacie elektrolity. Nawet nie marudzi, że musi je pić ;)
-
A koleżankę będę namawiać -na 100%
-
-
Kochani napiszcie mi o tej kolonoskopi.Badanie mam rano o 10:00 w poniedzialek.W ulotce ktora dal mi lekarz napisal ze jutro rano mam zj esc lekkie śniadanie potem po poludniu jogurt naturalny ku zupę bez niczego a na wieczor nic.Mam do wypicia ten plyn o 20:00 chyba 1litr i litr wody.Tak samo mam zrobić wczesnym ranem.Czy te jelita przez noc sie oczyszcza.Bo ja juz sama nie wiem czy ja dobrze to zrozumiałam.Ale jeszcze koleżanka niemka wziela ta ulotkę i tez tak mi tlumaczyla.
-
murzynka 22 Każdy lek przeczyszczający powinno sie wypić od 15 do 18 i to wyczyść wcześniej i nocka będzie spokojna i rano to wystarczy jeden litr pwinno być ok
-
Murzynka, ja piłam Fortrans dzień wcześniej między 12 a 18. Rozpuściłam proszek w 3,5 litrach wody i jeszcze popijałam to zwykłą wodą, bo smak jest okropny. W dniu badania nic już nie piłam, a też miałam badanie na rano. Jelita były świetnie wyczyszczone.
Absolutnie nie pij tego wieczorem o 20, bo będziesz miała nockę z głowy. W trakcie picia będziesz biegać co chwilę do ubikacji ;)
-
No teraz to juz sama nie wiem co robic lekarz dal mi ta ulotkę i wedle niej mam postepowac w ciagu dwóch godzin pisze ze mam wypic ten napój.Pojde jeszcze raz z ta kartka do koleżanki Niemki i niech jeszcze raz dorze przeczyta.Mozez tu sa jakies inne bo ja to od lekarza dostałam ten napój do picia
-
Ach pomylilo mi sie mam zacząć pic to od 16stej godziny i cztery godziny przed badaniem.Dostalam dwie duże saszetki tego jeden na jutro a drugi na poniedziałek rano.Pisze ze cztery godziny przed badaniem mam druga saszetkę rozrobic z woda i wypic.
-
Murzynka, jak się nazywa ten lek? Może w Necie jest instrukcja po polsku. Fortrans, który pijemy w Pl też jest w saszetkach do rozpuszczenia we wodzie.
-
Po pierwsze jelito musi być wypełnione całe płynem ,to jest 2,5 l do 3 l tak się czyści.
Po drugie dobrze murzynko kalkulujesz: rano lekkie sniadanie ,potem lekka zupka ,czy jogurt (pora obiadowa) jak ktos musi zjeść .Po południu lub lekkim wieczorkiem wypijamy ten roztwór 2,5 l a nawet 3 i czyscimy.pierwsze słyszę ,że mozna rano coś pić przed badaniem .NIC się nie pije nie ma prawa być nic w jelicie bo nie bedzie widoczny obraz .Tyle razy płukalismy na polecenie lekarza ale pare razy powtarzał :rano nie wolno nawet łyka wody ,nie mówiąc o reszcie,jak panna córka ;) :Dłykneła dosłownie łyk to lekarz już ją opiórkał bo zaciemniła obraz.Łyknęłam raz przed kolonoskopią tabletkę powlekaną bez popicia i tez mnie opiórkał ,bo przecież ją widział . ;) :D
U nas w Polsce i tak jeszcze przygotowuje się pacjenta inaczej niż w innych krajach.We Włoszech dieta ok 14 dni lekkie jedzonko a potem czyszczenie i tak tez przygotowują do USG TK jamy brzucha.
Jelito grube ma do 2 m długosci .