Rak jelita grubego

14 lat temu
Rzadko czytam wypowiedzi na temat raka jelita grubego, nie wiele o tym wiemy :( Spadło jak grom z jasnego nieba :(
3782 odpowiedzi:
  • Dziendobry.Jestem tutaj nowy.Nazywam sie Bartek,mam 41 lat,Zone i 12 letniego Synka.Od wielu lat mialem problemy ze skora w okolicy odbytu i krocza.Lekarze zapisali masc triderm i pomagalo ale wracalo i tak non stop.Przez wiele lat mialem krew na papierze toaletowym ale myslalem ze to moja chyba grzybica albo hemoroidy wewnetrzne.3 tygodnie temu zaczelo mnie pobolewc w okolicy odbytnicy.Takie nudne mulenie szczegolnie jak siedzialem.Znowu myslalem ze to pewnie hemoroidy mam.Udalem sie do lekarza rodzinnego.Mieszkam w Londynie.Lekarka zbadala mi odbyt palcem i naciskala w podbrzuszu.Jak tak naciskala to bolalo mocno z lewej strony.Momentalnie zdecydowala sie skierowac mnie do specjalisty w szpitalu.Bardzo sie przestraszylem.Udalem sie do lekarza prywatnego (polskiego).Wykonal badanie rektoskopijne i znalazl 2mm polipa i 2/3 etap hemoroidow.Wymacal podbrzusze i jest tam bolaca pdluzna twarda gula.Jakies 8 mmiesiecy temu sam sobie wybadalem bol w tamtej okolicy.Lekarz powiedzial ze musze miec kolonoskopie niezwlocznie!Sam czuje po lewej stronie ponizej pepka to duze twarde zgrubienie.Leze i placze od 3 dni.Wyczytalem wszystko co mozliwe w necie i taka gula,takie stwardniale jelito w okolicy esicy to RAK! Tak bardzo sie boje....nie moge przestac plakac...Zona mowi zebym jeszcze sie nei zalamywal bo jeszcze nie wiem na 100 procent co mi jest.Czy jest tu ktos z kim moglbym porozmawiac?Czy to moze bbyc az taki duzy guz?To stwardniale jelito jest od pepka az do boku ciala okolo 20 cm.Boli jak nacisne.Pomozcie slowem kochani forumowicze.Czy zostal mi tylko placz?
  • Dziendobry.Jestem tutaj nowy.Nazywam sie Bartek,mam 41 lat,Zone i 12 letniego Synka.Od wielu lat mialem problemy ze skora w okolicy odbytu i krocza.Lekarze zapisali masc triderm i pomagalo ale wracalo i tak non stop.Przez wiele lat mialem krew na papierze toaletowym ale myslalem ze to moja chyba grzybica albo hemoroidy wewnetrzne.3 tygodnie temu zaczelo mnie pobolewc w okolicy odbytnicy.Takie nudne mulenie szczegolnie jak siedzialem.Znowu myslalem ze to pewnie hemoroidy mam.Udalem sie do lekarza rodzinnego.Mieszkam w Londynie.Lekarka zbadala mi odbyt palcem i naciskala w podbrzuszu.Jak tak naciskala to bolalo mocno z lewej strony.Momentalnie zdecydowala sie skierowac mnie do specjalisty w szpitalu.Bardzo sie przestraszylem.Udalem sie do lekarza prywatnego (polskiego).Wykonal badanie rektoskopijne i znalazl 2mm polipa i 2/3 etap hemoroidow.Wymacal podbrzusze i jest tam bolaca pdluzna twarda gula.Jakies 8 mmiesiecy temu sam sobie wybadalem bol w tamtej okolicy.Lekarz powiedzial ze musze miec kolonoskopie niezwlocznie!Sam czuje po lewej stronie ponizej pepka to duze twarde zgrubienie.Leze i placze od 3 dni.Wyczytalem wszystko co mozliwe w necie i taka gula,takie stwardniale jelito w okolicy esicy to RAK! Tak bardzo sie boje....nie moge przestac plakac...Zona mowi zebym jeszcze sie nei zalamywal bo jeszcze nie wiem na 100 procent co mi jest.Czy jest tu ktos z kim moglbym porozmawiac?Czy to moze bbyc az taki duzy guz?To stwardniale jelito jest od pepka az do boku ciala okolo 20 cm.Boli jak nacisne.Pomozcie slowem kochani forumowicze.Czy zostal mi tylko placz?
  • Witaj Bartku ocieraj te łzy natychmiast ;)faceci nie beczą ! niooooo dobra pokrzyczałam na Ciebie kapkę.Dopóki nie ma badań i wyników tych badań ,nie masz żadnego raka.Lekarze na dotyk nie wystawiaja diagnozy a co dopiero Ty.Polip to nie tragedia ,polipy się usuwa i jest ok.Natomiast co tam masz jeszcze nie wiadomo,więc nie panikuj..A jakie badania masz następne?
  • Spokojnie Bartku pytałam jakie badania masz teraz zalecone?
  • mysweete i sierotka- dziekuje ze odpisalyscie.Nie moge sie pozbierac do kupy.Naprawde jestem w bardzo ciemnym miejscu zycia teraz.Nie moge sie uspokoic i przestac plakac... Boli mnie tez bardzo kregoslup w krzyzach.Nie widzialem nigdy krwi na stolcu i nie mialem zatwardzen ale mam papkowaty stolec no i to twarde jelito i esica....normalnie czuje to palcami pod skora.ogolnie jestem troche grubym facetem 97kg.Nie chudlem wczesniej tylko teraz od czasu jak sie okazalo ze to powazne jest.Nic nie jem od kilku dni.Tylko sie zaplakuje w rozpaczy.Kocham moja rodzinke ponad wszystko.Ja nie zdazylem jeszcze zrobic dla nich wszystkiego w zyciu....
  • Bartek może przestań ok ? jak chcesz porady to się skup teraz na odpowiadaniu na zadane pytanie ;) ja nie lubie mazgajów przestań ! Dawaj po męsku odpowiedż na moje pytanie <3
  • mam wizyte w szpitalu w poniedzialek.Jeszcze nie wiem co mi beda robili oprocz kolonoskopii mam nadzieje jak najszybciej.jak sie okaze ze musze czekac to lece do Polski i robie prywatnie w nastepnym tygodniu.Musze jak najszybciej sie dowiedziec co ze mna bo inaczej zwariuje doszczetnie.
  • Nie zwariujesz ,poczekasz bo nie ma innej drogi tylko nie zamęcz żony :/serio .Bedą badania ,będzie diagnoza wtedy będziesz działał .Przylecisz do Polski i co ? uważasz że już tu na Ciebie czekają z miejscem w szpitalu? no chyba ,że masz chody przysłowiowe .Nie zwariujesz ,będziesz się leczył i żył długo .Przeczytaj jeszcze raz uważnie koleżankę Mysweety i zrób to co Ci mówi .Wyjdz z domu ,nie płacz ,bo jakoś dziwnie mi się kojarzysz i nie PANIKUJ. <3
  • To jest rok porazki.zaraz po nowym roku moj synek Oli zlamal sobie noge w udzie.Jak szlismy do szkoly sie przewrocil na chodniku i poszla kosc udowa.okazalo sie ze mial tam cyste ktora rozpuscila kosc.Juz chodzi i ma w kosci szyne zesrubowana na zawsze.Potem moja Mama dostala olbrzymiego ataku trzustki i jest juz w szpitalu 4 miesiace w bolach.Nie daja jej prawie zadnych szans... Takiego mialem dola caly ten czas i teraz ten guz mnie juz dobil doszczetnie przepraszam forumowiczow za moje zachowanie... szczerze dziekuje za odzew i nawet te ciezsze slowa.Po prostu psychicznie nie wydalam juz.Boje sie tej wizyty i boje sie uslyszec werdykt.To stwardniale jelito grube moze byc czyms innym? Czytam w necie od 6 dni wszystko.wykluczylem Chrona i inne powazne choroby jelit.mam tez problemy z przelykaniem sliny od kilku miesiecy.badalem sie endoskopowo przez nos i nic nie wykazalo.wtedy jeszcze nie wiedzialem ze to moze byc powiazane z rakiem jelita...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat