Oczywiście macie racje, profilaktyka jest bardzo ważna tak samo jak jego wczesne wykrycie raka jelita, w łódzkim Szpitalu Bonifratrów jest teraz fajna akcja żeby się przebadać całkowicie za darmo i sprawdzić czy jest jakieś ryzyko zachorowania wystarczy, że jesteśmy w przedziale wiekowym 40-65 lat i w naszej rodzinie pojawiła się właśnie ta choroba. Jeśli mieliście w rodzinie chorą osobę to lepiej dmuchać na zimne i się przebadać.
Agas odnośnie stomii , mój tato ma ileostomie , operacja w lutym i dopiero jakiś czas temu skóra w okół stomii zaczęła ładnie wyglądać także nie martw się. My używamy worków, które wycinamy , trzeba uważać żeby nie wyciąć za dużego otworka oraz żeby krawędzie nie były ostre bo mogą podrażniać skórę. Mamy też pastę uszczelniająco-gojącą z Convatecu ( dostaliśmy ją w szpitalu ) która wspomaga gojenie rany . Tato kąpie się pod prysznicem bez worka ( ale na początku przemywałam tacie skórę w ogół stomii wodą z szarym mydłem ) . Jeżeli będziesz miała jakieś pytania pisz :) pozdrawiam
Witam minął tydzień jeździmy z mężem co 3 dni do poradni chirurgicznej i stopniowo ściągają szwy.Co do stomii jedziemy jutro do szpitala , kał już idzie ale potrzebny był wlew na Sor w sobote ale skóra dookoła jest bardzo zaczerwieniona mimo że stosujemy paste gojącą ,worki też przycinamy na wymiar ale szwy tak jakby sie ponaciągały wyraźnie je widać i więcej jest tego białego wookoło -w poradni mówią ze to jakieś zwłóknienie /włókniak ? I że samo zejdzie ale tego jest coraz wiecej .Mężuś już śmiga :) ba nawet autem jeżdzi wiec w sumie jest dobrze. Jedziemy jutro do szpitala w którym był operowany może coś poradzą /lub wyciągną te szwy.Może będą już wyniki histopatologi to zobaczymy co dalej .Pozdrawiam Serdecznie
Agas super wieści koniecznie takie objawy pokazujcie lekarzom koniecznie.Dopóki wsio nie dohjdzie do stanu normalnego.
Skóre myć trzeba odklejać woreczek ,suszyc pozwalać jej podleczyć się .Może uczula coś a może za długo nie odklejany woreczek .Niech lekarz sie wypowie .
Dzielny mąż ,dzielna jestes Ty powodzonka Kochani :)
Pisz nam wsio pamietaj😉