Rak jelita grubego
Rzadko czytam wypowiedzi na temat raka jelita grubego, nie wiele o tym wiemy :( Spadło jak grom z jasnego nieba :(
-
Dodzwoniłam się do NFZ trafiłam na wspaniałą kobietę. Postara się mi pomóc, czekam na telefon zwrotny ale według niej karta wcale nie jest nieważna. Zobaczymy co będzie dalej.
-
Juz wszystko wiem. Karta jest aktywna. Jutro jadę zapisać tatę do kolejki na diagnostykę. Pójdę do ordynatora i zgłoszę przesunięcie operacji. Oby nie opóźnilo to bardzo operacji. Najważniejsze że karta aktywna i możemy zgłosić się do diagnostyki w trybie szybkim.
-
Super i pomału wsio ;)się uda. <3
-
-
Basia 40 przykro mi, że jeszcze te problemy z żołądkiem, ale miejmy nadzieję, że to faktycznie tylko stan zapalny. U mojego taty tez stan zapalny i nadal żyje nadzieja że badania nie wykażą niczego gorszego. Napisałaś o tym znajomym -cuda się zdarzają. Każdy organizm jest inny. Ja tez wierzę, że Twój tato wyjdzie z tego cały -wiem, że ten ordynator to gbur ale ja znajduje w jego słowach pocieszenie -bo może to oznacza że wycieli to cholerstwo i chemia po prostu nie jest potrzebna :) jak u męża Sierotki. I oby tak juz zawsze bylo.
Tato dziś do mnie mówi :ja juz zglupialem. No i nie dziwie mu się :)
Jutro jadę, trzymajcie kciuki, żeby nie było długich kolejek do badań, bo to teraz najważniejsze u nas.
P.s. dzwoniła przyjaciółka, jej mężowi usunęli nerke ale węzłów juz nie bo wszystkie zajęte :( chemia paliatywna teraz go czeka. 13 letnia córka o niczym nie wie :( ten gad czai się wszędzie :(
-
Iza81. Trzymam kciuki by wszystko poszlo sprawnie. Boze az mnie zmrozilo.Moja corka tez ma 13 lat.Krzysztof Kolberger zyl z rakiem nerki 20 lat,a podobno bylo juz z nim krucho. Miejmy nadzieje,ze ta chemia paliatywna pomoże i uda sie jeszcze podjac jakies leczenie.Gdzie tu sprawiedliwosc,ze jeden zyje 90 lat i nie wie co to lekarz,a drudzy cierpia i mlodo musza odejsc i juz o dzieciach nie wspomne. Mowi sie ,ze tylko smierc jest w zyciu sprawiedliwa ,ale to nieprawda. Jeden odejdzie w strasznych bolach a drugi we snie.Nie ma porownania. Napisz co lekarz powiedzial. Ciekawa jestem czy Tk wykaże u Was tego guza,bo u nas nie bylo widac. U tego pana co wczesniej pisalam tez Tk nie pokazalo wrzoda chociaz mial robione w innym miejscu niz tata. U nas jeszcze tydzien do tego wyniku z wycietego guza. :(
-
Basia 40 tez uważam ze w tych kwestiach nie ma sprawiedliwości. Ja rozmawiałam dziś z koordynatorką szybkiej ścieżki onkologicznej i z chirurgiem który ma operować tatę. Koordynatorka powiedziała, że oni opierają się na wyniku histo z kolonkospii i tak naprawdę musieliby kolejny raz pobrać wycinek by potwierdzic raka a wierzy w to, że skoro dwa razy go nie wykryto to go faktycznie nie ma, ale wiadomo jeśli się zdecyduje to mogę tatę zarejestrować. Poradziła mi żebym porizmawuala jeszcze z ordynatorem chirurgii wiec poszłam do niego. Powiedział ze jeśli zdecyduje się na ścieżkę dilo to bardzo wydłuże to co musi nastąpić czyli operacje. Powiedziałam mu ze boje się ponieważ dwóch lekarzy mi powiedzieli ze mimo że wyniki histo są ok to rak może być rozsiany. On na to, że lepiej żeby tego nie komentował I ze niektórzy niepotrzebnie wypowiadają się w takich kwestiach. Powiedział też ze nie ma żadnych przesłanek by myśleć ze to jest rak bo komórek rakowych nie znaleziono a jeśli będziemy czekać to może nie być juz kogo operować. Wspomniałam o radioterapii na co on ze na podstawie takich wyników histo nikt nie zastosuje jej u taty bo to by tatę zabiło. Uspokoił mnie mówiąc ze wykona TK /usg i ewentualnie przesunie to operacje o jeden dzień. Wierzę w niego, chce wierzyć.
Basia 40 spróbuj nie zwariować przez ten tydzień :) ja czekam na dobre wieści -obyscie mogli za niedługo świętować <3
-
Naczyniowiec wyraził zgodę na zabieg :) nie ma przeciwskazan :)
-
Iza81. Zaufaj lekarzowi. On ma racje,ze niektórzy lekarze wypowiadaja sie nie majac zielonego pojecia na dany temat. Chirurdzy wiele juz widzieli i troche doswiadczenia maja,a co moze wiedziec taki zwykly lekarz rodzinny. Usuna zmiane i bedzie dobrze. Dwa wyniki nie moga byc mylne.Teraz byle operacja przebiegla bez powiklan i niedlugo bedziecie mogli o wszystkim zapomniec.Bedzie wszystko dobrze zobaczysz :)
-
Dzięki Dziewczyny, oby tak było :)