Rak jelita grubego
Rzadko czytam wypowiedzi na temat raka jelita grubego, nie wiele o tym wiemy :( Spadło jak grom z jasnego nieba :(
-
Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź, słyszałem już od kogoś o Gliwicach, że warto tam się udać i tak zrobimy. Dziękuje
-
Witajcie, trochę mnie nie było. Tato po trzeciej chemii, po każdej skutki uboczne są jakby lekko słabsze, po pierwszej nie chciał przez tydzień jeść, po drugiej przez kilka dni, a po trzeciej już po dwóch dniach zjadał wszystko, co mu Mama podrzucała. Waga bez zmian, krew ponoć w normie. Znalazłam już w Poznaniu onkologa do konsultacji, czekam aż Tato pozwoli mi zabrać do niego swoje wyniki badań ( nie chce się zgodzić, twierdzi, że w Lesznie dobrze go leczą i tak ma zostać...normalnie można walić głową w mur...).
Ja i Mama miałyśmy wczoraj kolonoskopię, u Mamy dzięki Bogu tylko dwa niegroźne polipy, u mnie gorzej, jakaś narośl...wysłali wycinek do badań.
Jak już się zaczyna coś pieprzyć w życiu, to od razu na całego.
Tęsknię za czasem, gdy rak nie wpanoszył się w nasze życie...nawet nie zdawałam sobie wtedy sprawy z tego, jacy byliśmy szczęśliwi.
-
Witam serdecznie! Ja znowu z pytaniem o kolonoskopie; Rok temu tu pisalam , zrobilam badanie, ale tylko 1/3 bo straszine mnie bolalo ; Teraz zrobie w narkozie; Badanie mam w czwartek, w srode bede sie przeczyszczac, ale... od dzisiaj mam biegunke. Moj syn tez mial i do tego wymiotowal, nikt z rodziny sie nei zarazil, syn juz zdrowy a mnie dzis dopadlo. Tylko biegunka co rpawda i po dwoch dawkach smecty tylko brzuch juz pobolewa; Doradzcie czy moge zrobic kolonoskopie jak to jakiies gastro? Dzieki z gory!
-
misiulka, zobaczysz jutro jak z Tobą będzie, jeśli to niegroźny wirus, to nie ma co panikować i możesz spokojnie pójść na badanie. Do czwartku jeszcze trochę czasu. Ja z nerwów przed badaniem wymiotowałam wodą, pewnie też dostałabym z nerwów rozwolnienia, ale jelita już były przeczyszczone.
-
Dziekuje Majo; No wlasnie juz wcozrja wieczorem bylo dobrze i dzis nic nie dolega, to chyba bedzie dobrze,. Nie bede brala juz tej smecty bo rpzeciez powinnam sie wyproznic. Moze mialam podobnie jak ty , ze stresu te objawy. A to ze syn byl chory to zbieg okolicznosci; W kazdym razie bardzo to dziwne. Wyniki sa od razu z tego co pamietam; Czy jesli sa polipcy czy cos niepokojacego sa pozniej? ja robie kolonoskopie ze wzgledu , ze jestem obciazona gentycznie. Czy ktos z was robil takie badanie genetyczne? Czy to skierowania wystawia lekarz rodzinny czy ten od kolonoskopii. Jak czesto robicie kolonoskopie?
-
misiulka robiłam kolonoskopię i następną za 4 lata w tej pierwszej było czysto za 4 lata były juz polipy w jelicie,polipy usuwa się podczas kolonoskopii i nic sie potem nie bada Wyniki są od razu Na badanie genetyczne wystawi Ci skierowanie lekarz rodzinny .
-
Nie wiedzialam sierotko ze tez mials polipcy. Myslalm ze tylko twoj maz ma problem; A co z twoim mezem? Teraz jak wykryto u coiebie polipy to czesciej musisz robic badania?
-
Mąż ma się dobrze na razie nie ma wznowy i mamy nadzieję że tak zostanie.No własnie nigdy nic w jelitku a tutaj nagle 3 polipy bardzo brzydko umiejscowione na pewno by zrakowiały :(Po usunięciu kolonoskopia za 4 lata.Od poprzedniej też tej czystej upłynęły 4 lata wiec nic nie dane jest na zawsze dobry wynik tez nie ,dlatego trzeba się systematycznie kontrolować i już :(
Pozdrawiam serdecznie :D
-
Witam wszystkich! Jestem z Wami od środy kiedy to podczas kolonoskopii wykazano u taty guza o wielkości 35mm :( teraz to okropne czekanie na wyniki badania histo. Na wyniku pisze zmiana guzowata - tato nawet nie domyśla się, że to rak :( ja nie potrafię mu tego powiedzieć, 10 czerwca wizyta u rodzinnej - pewnie wtedy to usłyszy :( okropnie się boje. Mamy nie ma z nami już 8 lat - odeszła w wieku 50 lat, teraz choroba taty. Czytam o raku jelit i nie rozumiem jednej kwestii - czy on zawsze jest złośliwy? Gdy czytam o łagodnym zawsze mowa o polipie, czyli jeśli guz to złośliwy?
Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia w tej nierównej walce.
-
Witam ponownie. Chciałam poprosić o poradę. Czy skoro aktualnie czekamy na wyniki histo to cxy juz powinnam szukać onkologa? Tzn organizować wizytę? Czy raczej czekać wpierw na wyniki? Z góry dziękuję.