Rak jelita grubego

14 lat temu
Rzadko czytam wypowiedzi na temat raka jelita grubego, nie wiele o tym wiemy :( Spadło jak grom z jasnego nieba :(
3782 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź, słyszałem już od kogoś o Gliwicach, że warto tam się udać i tak zrobimy. Dziękuje
  • 8 lat temu
    Witajcie, trochę mnie nie było. Tato po trzeciej chemii, po każdej skutki uboczne są jakby lekko słabsze, po pierwszej nie chciał przez tydzień jeść, po drugiej przez kilka dni, a po trzeciej już po dwóch dniach zjadał wszystko, co mu Mama podrzucała. Waga bez zmian, krew ponoć w normie. Znalazłam już w Poznaniu onkologa do konsultacji, czekam aż Tato pozwoli mi zabrać do niego swoje wyniki badań ( nie chce się zgodzić, twierdzi, że w Lesznie dobrze go leczą i tak ma zostać...normalnie można walić głową w mur...). Ja i Mama miałyśmy wczoraj kolonoskopię, u Mamy dzięki Bogu tylko dwa niegroźne polipy, u mnie gorzej, jakaś narośl...wysłali wycinek do badań. Jak już się zaczyna coś pieprzyć w życiu, to od razu na całego. Tęsknię za czasem, gdy rak nie wpanoszył się w nasze życie...nawet nie zdawałam sobie wtedy sprawy z tego, jacy byliśmy szczęśliwi.
  • Witam serdecznie! Ja znowu z pytaniem o kolonoskopie; Rok temu tu pisalam , zrobilam badanie, ale tylko 1/3 bo straszine mnie bolalo ; Teraz zrobie w narkozie; Badanie mam w czwartek, w srode bede sie przeczyszczac, ale... od dzisiaj mam biegunke. Moj syn tez mial i do tego wymiotowal, nikt z rodziny sie nei zarazil, syn juz zdrowy a mnie dzis dopadlo. Tylko biegunka co rpawda i po dwoch dawkach smecty tylko brzuch juz pobolewa; Doradzcie czy moge zrobic kolonoskopie jak to jakiies gastro? Dzieki z gory!
  • 8 lat temu
    misiulka, zobaczysz jutro jak z Tobą będzie, jeśli to niegroźny wirus, to nie ma co panikować i możesz spokojnie pójść na badanie. Do czwartku jeszcze trochę czasu. Ja z nerwów przed badaniem wymiotowałam wodą, pewnie też dostałabym z nerwów rozwolnienia, ale jelita już były przeczyszczone.
  • Dziekuje Majo; No wlasnie juz wcozrja wieczorem bylo dobrze i dzis nic nie dolega, to chyba bedzie dobrze,. Nie bede brala juz tej smecty bo rpzeciez powinnam sie wyproznic. Moze mialam podobnie jak ty , ze stresu te objawy. A to ze syn byl chory to zbieg okolicznosci; W kazdym razie bardzo to dziwne. Wyniki sa od razu z tego co pamietam; Czy jesli sa polipcy czy cos niepokojacego sa pozniej? ja robie kolonoskopie ze wzgledu , ze jestem obciazona gentycznie. Czy ktos z was robil takie badanie genetyczne? Czy to skierowania wystawia lekarz rodzinny czy ten od kolonoskopii. Jak czesto robicie kolonoskopie?
  • misiulka robiłam kolonoskopię i następną za 4 lata w tej pierwszej było czysto za 4 lata były juz polipy w jelicie,polipy usuwa się podczas kolonoskopii i nic sie potem nie bada Wyniki są od razu Na badanie genetyczne wystawi Ci skierowanie lekarz rodzinny .
  • Nie wiedzialam sierotko ze tez mials polipcy. Myslalm ze tylko twoj maz ma problem; A co z twoim mezem? Teraz jak wykryto u coiebie polipy to czesciej musisz robic badania?
  • Mąż ma się dobrze na razie nie ma wznowy i mamy nadzieję że tak zostanie.No własnie nigdy nic w jelitku a tutaj nagle 3 polipy bardzo brzydko umiejscowione na pewno by zrakowiały :(Po usunięciu kolonoskopia za 4 lata.Od poprzedniej też tej czystej upłynęły 4 lata wiec nic nie dane jest na zawsze dobry wynik tez nie ,dlatego trzeba się systematycznie kontrolować i już :( Pozdrawiam serdecznie :D
  • Witam wszystkich! Jestem z Wami od środy kiedy to podczas kolonoskopii wykazano u taty guza o wielkości 35mm :( teraz to okropne czekanie na wyniki badania histo. Na wyniku pisze zmiana guzowata - tato nawet nie domyśla się, że to rak :( ja nie potrafię mu tego powiedzieć, 10 czerwca wizyta u rodzinnej - pewnie wtedy to usłyszy :( okropnie się boje. Mamy nie ma z nami już 8 lat - odeszła w wieku 50 lat, teraz choroba taty. Czytam o raku jelit i nie rozumiem jednej kwestii - czy on zawsze jest złośliwy? Gdy czytam o łagodnym zawsze mowa o polipie, czyli jeśli guz to złośliwy? Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia w tej nierównej walce.
  • Witam ponownie. Chciałam poprosić o poradę. Czy skoro aktualnie czekamy na wyniki histo to cxy juz powinnam szukać onkologa? Tzn organizować wizytę? Czy raczej czekać wpierw na wyniki? Z góry dziękuję.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat