Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Jasiu, słusznie zauważyłaś, przecież makro dopiero co się trułaś chemią, więc musisz troszkę poczekać na te normy. Poczekamy razem z Tobą, Pozdrawiam.
  • makroo ja mam zawsze ob koło 20,może to by spowodowane tymi stawami sztywnymi,dla onkologów nie jest to miarodajne,mój nie zwracał na niego uwagi,ale pytaj drąż.jak cos ci powiedzą ciekawego to napisz.
  • Witam makro OB masz podwyzszone ,ale pamietaj ,ze jestes po leczeniu tak jak CRP po odpowiednim leczeniu szybko spada tak OB normalizuje sie dluzej .POZDRAWIAM SERDECZNIE I POZDROW SWOJE SZCZESCIE .
  • 12 lat temu
    makro o tym markerze wiedziałam juz dawno, ale nie mogłam znaleźć gdzie jest on dostępny. On wykrywa wczesne stadia choroby i wznowy. Muszę powiedzieć,że jest mało znany. Moja choroba jak już wiecie była we wczesnym stadium nie wykryto jej na usg i marker Ca był malutki, a jednak byłam chora.
    Poszukam jeszcze raz ... może od tamtego czasu coś się zmieniło. Dzięki za informacje. Crp masz w normie, to dobrze. Ob podwyższone, to jest również wskaźnik stanu zapalnego. Twój organizm z czymś walczy, ale nie martw się to może być wszystko, nawet posuty ząb, pęchęrz, przeźiębienie ...bądź czujna.
  • makro ponoc ten marker jest dokladniejszy kosztuje mniej wiecej 80zl tylko sie dlugo czeka moja kolezanka zrobila tylko czeka na wynik u nas w laboratorium tez robia .JAk po komuni?
  • Szymczakanna trzymam rece i nogi ,zeby biopsja wyszla dobra POZDRAWIAM
  • cześć dziewczyny, założyłam nowe fora pt.zdrowe odzywianie - wymieniamy się sprawdzonymi przepisami - na które Was zapraszam. Wymieniamy się na nim sprawdzonymi przepisami diety onkologicznej, ja od czasu do czasu dorzucę trochę teorii o zdrowym odżywianiu , anitap już mnie znalazła.
    Jasiu11 21.05. jadę na biopsję tej zmiany w piersi.
  • 12 lat temu
    Dziękuję,za gratulację. Zdrowia,zdrowia, wam wszystkim i sobie też z całego serca życzę. Makro co tam u Ciebie?. Jak sobie radzisz.
  • Anitap gratulacje
  • Anitko wszystkiego naj z okazji minionej rocznicy....

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat