Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    balton.pl/produkty/urologia/kateter-urologiczny-typ-nelaton Maba takie cewniki ma Twój mąż?
  • 8 lat temu
    Efka, sztuczny pęcherz czyli pęcherz jelitowy jest formowany z odcinka jelita i najczęściej decyzja o tym jest podejmowana śródoperacyjnie po ocenieniu warunków w obrębie miednicy. Mając pęcherz jelitowy nie są potrzebne cewniki, zakładając że cewka moczowa i moczowody nie zostały usunięte. Przeczytaj sobie wczorajszy wpis @Morpheusza.
  • 8 lat temu
    Maba Mąż miał cewniki nelaton, które kupowałam na allegro po 1zł sztuka. Mąż bardzo źle znosił radioterapie. W dni kiedy były naswietlania bardzo bolał go kręgosłup, do tego stopnia, że krzyczał z bólu mimo, że byl wytrzymały. W weekendy ból troszkę ustepowal. Miał też zaparcia i pomagało mu wstrzykniecie strzykawka zwykłego oleju do odbytu. Była również krew w moczu. Ogólnie bardzo źle wspominam ten czas.
  • 8 lat temu
    Aniu Moni ma rację, hospicjum domowe ułatwi Wam życie. W razie nagłego bólu albo przyjedzie lekarz, albo udzieli konsultacji telefonicznie, pielęgniarka przyjedzie jeżeli trzeba będzie zrobić iniekcje. W chorobie nowotworowej taka pomoc jest normą i wcale nie oznacza, że nie można z niej korzystać w trakcie leczenia. Nocne wizyty na SOR są przecież uciążliwe dla męża i Ciebie. Skorzystaj z możliwości, że to personel medyczny będzie przyjeżdżał do męża i pomagał w razie ataku bólu.
  • 8 lat temu
    Efka Jest kilka rodzajów odprowadzania moczu po operacji radykalnej. Jest opcja urostomii jedno lub dwustronnej, a także pęcherza jelitowego. O tym decyduje lekarz, zaawansowanie choroby i warunki jakie zostanie operator w trakcie operacji. W Krakowie dobrą opinię ma prof Chlosta, poczytaj w internecie, są opinie o lekarzach, może zdecydujesz czytając je.
  • 8 lat temu
    Moni <3 Mam pytanie do Ciebie, jak Twój mąż znosił radioterapie? Czy były jakieś problemy z wyproznianiem i jak sobie radziliscie? I jeszcze sprawa cewniczkow, pytałam o katetery urostomijne w okolicznych aptekach i sklepach medycznych, ale są niedostępne. Dostałam namiary na przedstawiciela Firmy Balton i tam złożyłam zamówienie. Koszt jednego to ok.120 zł,czyli dwa +koszt przesyłki to 250 zł, do tego prywatna wizyta w gabinecie urologa i już prawie 400 zł. Mąż jest w trakcie radioterapii, więc trochę trudno podjechać nam do Lublina (150 km) i tam wymienić. Czy też kupowalas cewniczki przez przedstawicieli?
  • Witam Moja mama od 14 lat ma stwierdzony nowotwor pecherza. Przez kilka lat miala zabiegi wycinania nowotworu i wlewki. Mama na dzien dzisiejszy ma 71 lat.Kilka dni temu trafila do szpitala-na urologie.Lekarz stwierdzil,ze na tym etapie choroby nie ma innej opcji,tylko trzeba wyciac pecherz,jajniki.I stwierdzil ze nie ma innej mozliwosci jak za zalozenie Jej stomii. I tu mam pytanie-czy jest inna opcja?Czy istnieje mozliwosc zalozenia sztucznego pecherza z cewnikiem?Bardzo prosze Was o jakies wskazowki-i rady. Bardzo bylabym rowniez wdzieczna za jakies namiary na dobrego urologa z okolic Krakowa,zeby mozna bylo skonsultowac wyniki badan i zalecenia
  • 8 lat temu
    Anna Myślę, że hospicjum domowe mogłoby być dobrym rozwiązaniem. Ustalą leczenie przeciwbólowe i mąż nie będzie cierpiał. W moim mieście jest tak, że ze skierowaniem np od rodzinnego idzie się do siedziby hospicjum i lekarz musi przyjść w ciagu dwóch tygodni. My czekalismy kilka dni. W hd nie trzeba być ciągle. Jeśli bóle ustapia można zrezygnować. U nas była podobna sytuacja z sorem jeśli chodzi o wężyki. Mąż kilka razy w miesiącu jechał w nocy do szpitala bo wężyk się zatkał i też zaczęli mieć pretensje i kazali jeździć mężowi w takiej sytuacji do szpitala w którym miał operację czyli ponad 100km. Dlatego nauczyłam się je sama wymieniać
  • Witajcie. Wlasnie wrocilam do domu z mama po calym dniu w szpitalu. Tato sie wybudzil i narazie wszystko jest ok z wyjatkiem wysokiego cukru. Spadla saturacja i mial podany tlen ale wszystko wrocilo do normy. Wierze w to bardzo ze bedzie dobrze i ze nasze modlitwy zostaly wysluchane. Lekarz mowi ze wezly byly troche powiekszone i wzial wycinek. Wynik zadecyduje o dalszym leczeniu. Oby wszystko bylo dobrze. Trzymajcie sie i nie traccie nadziei.
  • W przypadku niektórych nowotworów narządów miednicy mniejszej, w tym nawrotów, stosuje się operację wytrzewienia miedniczego. Piszą o tym np tutaj www.dziennikzachodni.pl/artykul/3495617,kiedy-rak-powraca-potrzebne-jest-radykalne-rozwiazanie,id,t.html w artykule o raku pęcherza także znajdujemy o tym wzmianki www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2575 Wytrzewienie miedniczne (pelvic exenteration) Wytrzewienie miedniczne zaproponowane w literaturze przez Brunschwiga w 1948 roku uchodzi nadal za „najbardziej radykalne, jak dotąd, postępowanie chirurgiczne w raku zlokalizowanym w miednicy mniejszej” [30, 31]. Według współczesnych danych wskaźniki śmiertelności pooperacyjnej wynoszą od 3% do 5%, a poważne powikłania dotyczą 30-44% operowanych [32-34]. Jednak całkowite 5-letnie przeżycie chorych, którzy przebyli takie leczenie, sięga od 20% do nawet 60%. Wszelkie nowotwory złośliwe zlokalizowane w tej okolicy, a więc rak odbytnicy, pęcherza moczowego czy narządu rodnego, są leczone wielodyscyplinarnie różnymi metodami, m.in. z zastosowaniem radioterapii. W razie niepowodzenia, jako leczenie ostatniej szansy, oferuje się chirurgiczne usunięcie wszystkich narządów miednicy mniejszej w jednym preparacie. Opisywano tzw. odjęcie przednie (pęcherz i narząd rodny), tylne (odbytnica i narząd rodny) lub całkowite (pęcherz, narząd rodny i odbytnica) (ryc. 5) [30]. W pewnych warunkach jedyną możliwością wyleczenia jest całkowite wycięcie zajętych narządów razem z ogniskiem nowotworu. Pozyskanie jednoznacznie dodatniego wyniku biopsji ma zasadnicze znaczenie przed podjęciem leczenia chirurgicznego. Warto stosować tę metodę u chorych, którzy kwalifikują się do tak rozległego zabiegu, a ten może przynieść szansę na wyleczenie. W wyjątkowych sytuacjach wytrzewienie może mieć z założenia charakter operacji paliatywnej, np. w przypadkach raka wywołującego mnogie przetoki pomiędzy przewodem pokarmowym, drogami moczowymi i narządem rodnym (klinicznie tzw. zespół kloaki). Za przeciwwskazania bezwzględne do wytrzewienia miednicznego uznaje się przerzuty do jamy otrzewnej, jelit oraz obecność przerzutów odległych, np. obustronnych przerzutów do płuc. Nie wiem Anno czy to jakakolwiek wartociowa informacja, ale tylko to udało mi się znaleźć nawiązując do tej trudnej dla Was sytuacji.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat