Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
Też wydaje mi się, że to wysoka cena,dlatego pytam. Co prawda zamówiłam już i czekam na realizację, ale na przyszłość zapytam lekarza jaka to różnica? Kilka razy do roku, daję sporą sumę, macie rację Moni, Morpheus.
Mąż od listopada miał wymieniane cewniki dwa razy, początkiem kwietnia trzeci termin.
-
Moni, daję radę, myślę że wraz z wiosną powrócę do normalnego życia, a jak Ty się czujesz?
Maba, nie wiem co ta pięlęgniarka nawymyślała, ale zapytaj waszego lekarza prowadzącego z urologii czy wstawiali mężowi cewniki za 120 zl. Wątpię.
-
Nie ma, poza tym operacja pęcherza z jelita jest bardziej skomplikowana i rozległa a potem z osbługą tego pęcherza różnie bywa dlatego też u osób starszych wskazana jest zazwyczaj stomia. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale przeprowadzono badania porównując stopień zadowolenia osób ze stomią i pęcherzem jelitowym i nie stwierdzono istotnych różnic.
-
Morpheus a jak Ty się miewasz?
-
Maba
Nie widzę różnicy w budowie tego katetera a zwykłego nelatona. Ja tak jak Morpheus bym zbankrutowała gdybym kupowała takie katetery.
-
Dzieki Maba.
Czyli nie ma czegos rakiego jak zupelnie sztuczny pecherz-jedyny jaki moze byc to z jelita?
-
Moja mama też miała najzwyklejsze Nelatony po 1zł za sztukę na Allegro , można też tam kupić żel do cewnikowania i rękawiczki chirurgiczne. Gdybym mamie wymieniał cewniki po 120 za sztukę to bym zbankrutował tyle tego szło.
-
Kateter moczowodowy Pigtail 6F/80/2 firmy Balton.
-
Mąż brał laktuloze. Gdy pojawiły się problemy z zaparciami zaczął jeść normalnie, oprócz cytrusów i smazonego. Wtedy zaparcia minęły.
A jak sie nazywa ten kateter?
-
Moni
Kiedy zapytałam na urologii w Lublinie, czy mogę założyć cewnik Nelatona, to pielęgniarka stomijna powiedziała, że to "ostateczna ostatecznosc" i żeby szukać katetera. Nie wiem dlaczego? Bo z tego co tu czytałam to większość osób właśnie korzysta z tych cewniczkow.
Mój mąż kończy trzeci tydzień radioterapii, nie skarży się na żaden ból.Lekarz prowadzący powiedział, że po właśnie trzech tygodniach można się spodziewać dolegliwości związanych z wyproznianiem. Wczoraj właśnie kilka razy podchodził do toalety, ma uczucie parcia ale z niewielkim efektem.Moge podawać mu Lactuloze?
Myślę, że to brak błonnika powoduje zaparcia?
Czytając wpisy Ani, truchleje ze strachu, u męża też jest naciek na odbyt. :-(