Już już prawie. Za chwilę pojawią się na rynkach i w warzywniakach. Świeże prosto z pola i miejmy nadzieję bez pestycydów. Takie są najlepsze, żeby zrobić z nich sok i popijać najlepiej codziennie. Taki sok ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. 

Sok pomidorowy - bo o nim mowa - zawiera m.in. likopen czyli naturalny przeciwutleniacz, który działa przeciwzapalnie i zwalcza wolne rodniki, zmniejsza ryzyko chorób serca oraz nowotworów. Zawiera też wiele składników mineralnych, takich jak potas, który reguluje ciśnienie krwi oraz witaminy C, A i K. 

Pomaga w odchudzaniu, wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, poprawia trawienie i wspiera widzenie a także nawadnia organizm. 

Jest przy tym niskokaloryczny i niskotłuszczowy. 

Możemy oczywiście kupić gotowy sok pomidorowy. Wybierajmy jednak sprawdzonych producentów i czytajmy etykiety. Omijamy szerokim łukiem soki ze sztucznymi konserwantami czy z dodatkiem cukru. 

A kiedy pojawią się świeże pachnące pomidory lepiej zrobić sok samemu. Każdy ma swój sposób. Możesz obrane ze skórki pomidory wrzucić po prostu do blendera, możesz je pokroić na kawałki i gotować na wolnym ogniu, a potem przetrzeć przez sito. Możesz dodać  trochę wody i odrobinę soli czy ulubionych ziół. 

Sok możesz też pasteryzować i zostawić na zimę, kiedy pomidory dostępne w sklepach słabo przypominają pomidory:).

Smacznego. 

Zdrowia i trzymajcie się.