Wysoka podaż z diety produktów pełnoziarnistych oraz błonnika wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia oporności na insulinę, hiperinsulinemii, a także procesów zapalnych, czyli czynników które predysponują do zachorowania na nowotwór złośliwy

W związku z ograniczoną ilością danych na temat wpływu tych elementów diety na ryzyko nowotworów złośliwych pęcherza moczowego, przeprowadzona została analiza w populacji ponad 500 tys. osób z 13 badań epidemiologicznych, w której to populacji zdiagnozowano 3214 przypadków zachorowań na te nowotwory.

W przeprowadzonej analizie wykazano, ze wysoka konsumpcja produktów pełnoziarnistych wiąże się z ponad 10% redukcją ryzyka zachorowania na nowotwory pęcherza moczowego (w relacji do najniższego spożycia). Niższe ryzyko zachorowania zaobserwowano również przy wysokiej podaży błonnika. W łącznej analizie wpływu spożycia produktów pełnoziarnistych oraz błonnika, wysoka ich konsumpcja wiązała się z 28% redukcją ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe pęcherza moczowego. Kolejne badania są niezbędne do poznania mechanizmu profilaktycznego wpływu produktów pełnoziarnistych.