Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • Bardzo dziękuję Wojtek i Dario za tak szybką odpowiedź. Wnioskuję , że po tak około 4 miesiącach wróciliście do dobrego stanu fizycznego. Mój mąż również schudł 12 kg. Teraz wstaje z łóżka , trochę chodzi po mieszkaniu , a dzisiaj ładna pogoda to wzięłam go na króciutki spacerek, szedł dobrze , ale jak wróciliśmy był zmęczony i zaraz się położył. Po wyjściu ze szpitala również walczyliśmy z zaparciami. Wyszedł w 12 dobie. Operowany był w Bydgoszczy na urologii. Ma stomię tak jak Wojtek , ale na to nie narzeka .Moje pytanie jeszcze w kierunku diety. Czy cały czas jesteście na diecie lekkostrawnej?
  • Witajcie. Dzis tate przeniesli na normalna sale. Jest stabilnie. Dostaje zywienie poza jelitowe bo troche wyniki spadly. Lekarz dzwonil do mnie wczoraj wieczorem i dzis popoludniu z wynikami krwi taty. Oby wszystko bylo dobrze. Zycze tego zarowno sobie jak i wam.
  • 8 lat temu
    @anmar - każdy organizm reaguje inaczej. Zależy to od bardzo wielu czynników. Ja schudłem o 12 kg (z 80kg) ale obecnie (po 4 mieś.) wracam do normy. Pierwsze tygodnie po zabiegu byłem do niczego, miałem zaparcia, jadłowstręt, kilka razy zakażenia wstępujące miedniczek, itp. Teraz pracuję, podróżuję, i jedynie na co mogę ponarzekać to zbyt mała pojemność pęcherza jelitowego (częste bieganie do toalety lub pampersy) ale mam nadzieję że z czasem to też się unormuje.
  • Witam, jestem pierwszy raz na tym forum. Szukałam takich dyskusji na ten temat , ponieważ mam męża , który miesiąc temu miał usunięcie radykalne pęcherza moczowego oczywiście z powodu raka . Mam pytanie jak długo trwa rekonwalescencja po tak ciężkiej operacji. Może ktoś , kto już to przeszedł mógłby coś napisać. Chodzi mi oto czy osłabienie długo trwa itp. Dziękuje z góry.
  • 8 lat temu
    Anna Super, że się udało. W hospicjum pracują specjaliści od zwalczania bólu i czesto są to osoby bardzo empatyczne. Najważniejsze, że ulżą mężowi w bólu.
  • Tak znalazłem na szybko kilka publikacji. To co badano to jakość życia. Jedno badanie mówi o przewadze pęcherza jelitowego nad stomią. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2966160/ www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11246729 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849152
  • 8 lat temu
    Morpheus Byłam dwa razy przy wymianie cewniczkow, widziałam te katetery w trakcie wymiany. Nr katalogowy podała mi pielęgniarka, zamówienie składałam u przedstawiciela handlowego firmy Balton. To cena detaliczna, może szpitale czy gabinety urologiczne zakupuja w ryczałcie? Tak czy inaczej, jeżeli wszyscy tu używają Nelatona, następnym razem też takie kupię.
  • Przepraszam-nie wiem czemu dwa razy wskoczyla mi ta sama wiadomosc. Dziekuje bardzo za odpiwiedzi.
  • Dzieki Maba. Czyli nie ma czegos rakiego jak zupelnie sztuczny pecherz-jedyny jaki moze byc to z jelita?
  • 8 lat temu
    Morpheus - te badania dotyczyły chyba tylko osób starszych, moim zdaniem różnica w komforcie życia jest ogromna. A poza tym jak to można porównać, każdy ankietowany ma doświadczenie tylko z jednym rodzajem.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat