Przewlekła białaczka limfatyczna u osób "młodych"

14 lat temu
Witam! Założyłam ten temat, bo na PBL chorują prawie wyłącznie osoby starsze. Jest to nieuleczalna postać raka układu limfatycznrgo (w oststeczności stosuje się chemioterapię, która często przynosi więcej szkody, niz pożytku), U mnie zdiadnozowano PBL w wieku 47 lat, czyli ponad 3 lata temu. Niestety od pwenego czasu nastapiła szybka progresja choroby. W przyszłym tygodniu mam badania kontrolne, po których zapadnie decyzja o ewentualnym rozpoczęciu chemii. Nie muszę pisać, jak sie czuję i co przeżywam. Poszukuję osób z PBL w zbliżonym wieku, aby mieć z kim wymienić doświadczenia. Kilkuletni okres przeżycia, jaki daje ta choroba, to dla osób w podeszłym wieku stosunkowo dobra perspektywa, co innego dla tych, którzy dopiero zaczęli swoje majwiększe zyciowe osiągnięcia. Wiem, że takich osób jest bardzo niewiele, ale mimo to liczę na odzew. Trzymajmy się, razem będziemy silniejsi! Małgorzata
3319 odpowiedzi:
  • 6 lat temu
    Joka0 napisał:

Niko - jak mąż czuje się po chemii? Jak długo czekaliście na przyjęcie do szpitala?

Maz czul sie nawet dobrze, jedynie co to tydzien po chemi zawsze mial mdlosci mimo nawet brania lekow. Potem juz bylo ok. Na przyjecie do szpitala czekalismy ok 1 miesiaca. Pierwsza chemia byla w szpitalu, potem juz zglaszal sie na jeden dzien  do szpitala i wracal i dostawal na nastepne dwa dni tabletki. Leczymy sie na gandiego. A Ty?

• 6 lat temu

a jeszcze jak dostawal czynnik wzrosty accofil to starsznie go kosci bolaly. Lepszy jest neulasta. A tak bez innych dolegliwosci. Zniosl to bardzo dobrze. Mial juz 6 cykli. 

• 6 lat temu

Niko dzięki. Na wizyty chodziłam na Chocimską. Ze swoim doktorem musiałam się pożegnać i oddał mnie do Ihit na Gandhi

• 6 lat temu

https://www.senat.gov.pl/transmisje/podreczne-archiwum-ostatnich-transmisji/

• 6 lat temu

Pod tym linkiem jest dzisiejsza transmisja ze spotkania, szkoda że jest nieaktywny

• 6 lat temu

Obejrzałam!!!!!!

Hans - dziękuję, dziękuję, dziękuję 

• 6 lat temu

Niedługo będę pisała sama z sobą, ale muszę jeszcze dodać. 

Dobrze, że takie spotkania odbywają się, ale nadal stoimy w tym samym miejscu. Wenetoklaks jest lekiem przebadanym i stosowanym w większości krajów Europy, tylko u nas lek ma złe opinie i tylko na Polaków nie działa.

• 6 lat temu
    Cichy30310 napisał:

strasznie boje się leczenia i rezkcji organizmu trzymam kciuki i jestem z wami jest to dla mnie stres i straszniesie dołuje czy kazda chemia przy PBL JEST taka sama

Są różne, najmocniejsza to FCR - dożylnie

• 6 lat temu

Hans ujął potrzebe leku w najlepszy możliwy sposób

• Bardzo, bardzo dziękuję Hans, byłeś bardzo merytoryczny i profesjonalny w każdym calu! Doskonale przedstawiłeś problem i nasze oczekiwania. 

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat