Celem badania Childhood Leukemia International Consortium (CLIC) było oszacowanie wpływu picia kawy i herbaty przez kobiety w czasie ciąży na ryzyko zachorowania na ostrą białaczkę szpikową u dziecka. Dotychczasowe badania na temat wpływu zwyczajów żywieniowych na ryzyko białaczki u dziecka nie dały jednoznacznych rezultatów. Informacje na temat zwyczajów odnośnie picia kawy i herbaty zebrano w populacji 444 kobiet, u których dzieci zdiagnozowano ostrą białaczkę szpikową oraz w grupie 1255 kobiet stanowiących grupę kontrolną (ich dzieci nie zachorowały na białaczkę). Wyższe o 40% ryzyko zachorowania na ostrą białaczkę szpikową u dziecka zaobserwowano u kobiet pijących więcej niż jedną filiżankę kawy dziennie (OR=1.40, 95%CI=1.03-1.92), przy wzroście ryzyka o 18% dla kolejnych wypitych filiżanek. Picie herbaty przez kobiet w ciąży nie wpływało na ryzyko zachorowania na białaczkę u dziecka. Biorąc pod uwagę powszechne spożycie napojów kofeinowych przez kobiety w ciąży, powyższe wyniki mogą mieć istotne znaczenie dla zdrowia publicznego, wskazując na niekorzystny wpływ picia kawy przez kobiety w ciąży na zdrowie ich dzieci.
[tekst na podstawie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p... przygotował Piotr Wojtyś]