Przewlekła białaczka limfatyczna u osób "młodych"

14 lat temu
Witam! Założyłam ten temat, bo na PBL chorują prawie wyłącznie osoby starsze. Jest to nieuleczalna postać raka układu limfatycznrgo (w oststeczności stosuje się chemioterapię, która często przynosi więcej szkody, niz pożytku), U mnie zdiadnozowano PBL w wieku 47 lat, czyli ponad 3 lata temu. Niestety od pwenego czasu nastapiła szybka progresja choroby. W przyszłym tygodniu mam badania kontrolne, po których zapadnie decyzja o ewentualnym rozpoczęciu chemii. Nie muszę pisać, jak sie czuję i co przeżywam. Poszukuję osób z PBL w zbliżonym wieku, aby mieć z kim wymienić doświadczenia. Kilkuletni okres przeżycia, jaki daje ta choroba, to dla osób w podeszłym wieku stosunkowo dobra perspektywa, co innego dla tych, którzy dopiero zaczęli swoje majwiększe zyciowe osiągnięcia. Wiem, że takich osób jest bardzo niewiele, ale mimo to liczę na odzew. Trzymajmy się, razem będziemy silniejsi! Małgorzata
3320 odpowiedzi:
  • Monisia, spokojnie, 3 tys to nie jest dużo, może za miesiąc będziesz miała 3 tys mniej ;) 

• 7 lat temu

Prosz o przesyłanie danych do FB na maila do mnie.

carlo432@wp.pl.

Jak utworzymy grupę to mogę spróbować coś działac w Ministerstwie Zdrowia.

Mam dojscie do Posła PO i Senatora PIS, także może jakies pismo od prawnika z Naszymi podpisami i trzeba próbować.

• Carlo, ja nie za bardzo rozumiem po co nam ta grupa na fb, skoro spotykamy sie tutaj? Oczywiscie jestem chetna na kolejne spotkanie PBL i jestem za podjeciem dzialan, ale nie zrozumialam po co tworzyc grupe na fb?

• Moni - a to nie tak u Ciebie - że jak chora jesteś to WBC tak strasznie rośnie??? Kiedy będziesz  u lekarza???

• AniaWajs - jak Ty się czujesz?? Jak mąż?? Uważasz kochanie na siebie??? Ściskam Cię bardzo serdecznie!!!!

Nasza forumowa Mariolka wyszła już po przeszczepie do domu. Czuje się dobrze. Tak się cieszę!!!!

• 7 lat temu

super, że u Marioli wszystko ok. Pozdrawiam kochana😍!

• 7 lat temu
    kaja1677 napisał:

Carlo, ja nie za bardzo rozumiem po co nam ta grupa na fb, skoro spotykamy sie tutaj? Oczywiscie jestem chetna na kolejne spotkanie PBL i jestem za podjeciem dzialan, ale nie zrozumialam po co tworzyc grupe na fb?

Chce stworzyc grupę chorych na PBL nie tylko z forum ale z całej Polski.

Mając minimum 100 osób w jednej kupie możemy razem cos zdziałac - tak jak pisałem wcześniej chodzi o pomoc ze strony Ministerstwa Zdrowia.

Mogę się wszystkim zając ale musze miec chetnych...

• Działajta ludzie dzialajta :)

• 7 lat temu

Mówi się, że kto nie ma facebooka, nie istnieje. Ja go nie mam, ale dołączam do listy chętnych, żeby zacząć robić coś w naszej sprawie😁

• 7 lat temu

Jestem po wizycie. WBC wzrosło 4 tyś ( po 3 miesiącach), pozostałe parametry w normie. P. doktor powiedział, że w moim przypadku wyznacznikiem do rozpoczęcia leczenia będą węzły.

To mój rozmaz

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat