Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • Majka Niem mam robione cystoskopii ale przez 7 lat miałem robione a obecnie mam kolegów którzy mają wykonywane te badania jak cystoskop
  • bolek oczywiście że badania można robić bezpłatnie na skierowanie, ja jestem czynna zawodowo i mnie jest wygodniej iść prywatnie i wejść na badanie z "biegu" że tak powiem bez konieczności oczekiwania w kolejce. A ty masz robioną cystoskopię jak nie masz pęcherza?
  • Witam wszystkich Majka A dlaczego mamy płacić za badania skoro są na skierowanie daje lekarz rodziny A co do cystoskopii to urolog który prowadzi daje skierowania lub sam je wykonuje bynajmniej raz na 6 miesięcy a co 3 miesiące USG jamy brzusznej Ja jestem pod stalą kontrolom onkologa jak i urologa każde badanie TK które mam wykonywane konsultuje tak z onkologiem jak i z urologiem Pozdrawiam :)
  • donna może Cię zainteresuje, mnie lekarz też zaleci co 3 m-ce badanie: kreatynina sód, potas. Koszt za te trzy parametry to niecałe 30 zł. Cystoskopia to nas raczej nie dotyczy bo jest to wziernikowanie pęcherza a my go już nie posiadamy.
  • Gaja dziękuję bardzo za wskazówki,przydadzą się na pewno wielu osobą z naszego forum bo wielu lekarzy puszcza pacjentów na żywioł i o dalszym postępowaniu po operacji każdy dowiaduje się jak może,pozdrawiam
  • 9 lat temu
    Gdyby komuś z Warszawy były potrzebne konsultacje, zrobię małą reklamę naszych lekarzy: www.konsultacjeurologiczne.pl ponieważ w przychodni ECZ Mokotów już ich nie ma.
  • 9 lat temu
    Kama58 miło Cię widzieć, cieszę się, że u Męża wszystko w porządku :) Cystoskopie właśnie rzadko kto zleca, nasz urolog w przychodni też nic nie mówił. Ale docent powiedział, że jest to wskazane. Tylko najlepiej by był giętki cystoskop.
  • 9 lat temu
    Witaj Gaju kochana, dziękuję za bardzo cenne informacje. Mąż korzysta z poradni urologicznej na NFZ i bez problemu otrzymuje skierowanie na TK i kreatyninę. Na podstawowe badanie kieruje go lekarz rodzinny, ale o cystoskopii nikt do tej pory nie wspomniał,a od operacji upłynęło już półtora roku. Pozdrawiam serdecznie <3
  • 9 lat temu
    No jasne. Co prawda to chyba nic nowego. Powiedział, że najbardziej trzeba być czujnym w okresie do 3 lat po radykalnej. Przy czym czas działa na naszą korzyść :) Na co uważać: nietypowe bóle, sikanie z krwią, długotrwały kaszel. Badania kontrolne: co pół roku TK całego tułowia (nie tylko miednicy mniejszej), kreatynina i cytologia osadu moczu, plus okresowe cystoskopie, raz na rok co najmniej. Cel - szukanie ewentualnej wznowy miejscowej, przerzutów w cewce moczowej, lub w miejscu połączenia moczowodów ze sztucznym pęcherzem (pewnie przy stomii - ze wstawką jelitową), oraz przerzutów odległych. Jeśli jest czysto - mamy spokój na kolejne pół roku-rok. Z tym, że po upływie roku TK można robić raz na rok. Uczulił nas, że rak pęcherza potrafi dawać przerzuty nawet po 10-15 latach.... Ale wiele też zależy od zaawansowania pierwotnego nowotworu. Poradził zapisać się do poradni onkologicznej na NFZ i tam brać skierowania na TK i inne badania. Cystoskopia raczej powinna być wykonywana w szpitalu. Oczywiście, doradzał także w kwestii trybu życia - niezbędny jest sport, tak co 2. dzień, np. spacery szybkim krokiem (ew. z kijkami), co najmniej 40 minut, tętno powinno być w okolicy 120. Pływanie, rower jak najbardziej. Sporty siłowe (siłownia) też są możliwe, ale raczej ostrożnie (dla stomików nie wiem, chyba nie). Ogólnie zachęcał do aktywności, bo nie ma przeciwwskazań. No i być czujnym. Bo niestety wznowa raka pęcherza po radykalnej, to nie jest nic dobrego i innych środków radykalnych na to póki co medycyna nie posiada.
  • Witam Gaja piszesz że lekarz powiedział wam jak dalej kontrolować swoje zdrowie, jakie robić badania i jak często, jeśli byś mogła coś napisać na ten temat to była bym ci wdzięczna, ja niestety każdą informację muszę wyciągać i to nie zawsze usłyszę odpowiedź , oprócz tk , usg i rtg no i wymianę cewnika nic mi nie robią żadnych badań, u lekarza rodzinnego wypraszam badanie krwi i moczu lub robię sobie prywatnie, teraz po śmierci męża mam tylko swoją malutką emeryturkę więc i tego nie będę robić, jeśli byś mogła to napisz jakie wskazówki powiedział wam lekarz, była bym ci bardzo wdzięczna , pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat