Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • Gaja, to znaczy, że przez jakiś czas, nic się nie je?????? jak długo to trwa? wkłucie centralne to takie w żyłę szyjną? kiedy to wkłucie robią? Jejku, nie dosyć, że jest worek, to jeszcze to.
  • 9 lat temu
    Po radykalnej jelita są wyłączone i pacjent odżywiany jest dożylnie (przez wkłucie centralne najczęściej chyba, z tego co wiem). Moment odstawienia odżywiania dożylnego i ich włączenia jest bardzo ważny - tzn. początek picia i jedzenia. Uniknąć tego nie ma jak, lekarze bacznie kontrolują ten proces, ale u każdego może przebiegać inaczej. Broń Boże nie podawać niczego pacjentowi (nawet wody) bez zgody lekarzy! Komplikacje to biegunka i słabe ruchy jelit. Wtedy próbują powrotu do dożylnego, stabilizują i następnie znowu odstawiają.
  • Gaja, jakie to były jelitowe komplikacje, pytam, bo można jakoś tego uniknąć?
  • Mój mąż cystoskopię miał 4 marca, a 6 kwietnia będzie miał operację.
  • ile czasu minelo u was od cystoskopii do operacji?:(
  • 9 lat temu
    Sawusia różnie to bywa. Minimum chyba to 10 dni. Mój mąż był 21 dni, ale miał komplikacje z jelitami.
  • Bolku, pomogłam mężowi wyhodować brzunio.......więc to moja wina, jak będzie dłuzej w szpitalu.
  • Sawusia Tu niema terminu jak długo będzie zależy jak się będzie goiło może być dwa tygodnie jak i miesiąc Ja byłem 12 dni a kolega był miesiąc bo mu się nie goiło miał wycieki Dużo też zależy jaki ma śmietnik jak ma sadełko to sie ciężej goi
  • Kochani, jak wiecie, mój mąż ma mieć radykalną operację pęcherza 6 kwietnia, jak długo po operacji przebywa się w szpitalu?
  • bolek ja cię rozumiem ,też miałam kiedyś robioną cystoskopię.Pisałam donnie że w obecnej sytuacji cystoskopia nas nie dotyczy bo my już nie mamy pęcherza

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat