Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26115 odpowiedzi:
  • Dzieki makro jak bede w piatek to podjade jak bede vczekala na wyniki pozdrowionka
  • 12 lat temu
    Kobietki czy któraś z was korzystała z senatorium na fundusz zdrowia?Jeśli tak to jak załatwić ,ile trwa ?dopłaca się coś?

Jasia11 dziękuje za informację,zadzwoniłam do P.doktor i dowiedziałam się,że we wtorek dostaniemy tylko skierowanie,nie będzie badania ;(
  • moniaRak chyba cie kojarze jak ta p. reanimowali to ja czekalam na wizyte a pozniej bralam chemie na lozku na przeciwko drzwi byla w chusteczce i mowila ze nagotowala gar zupy buraczkowej jesli to twoja mama to kojarze a jak ta p. reanimowali to chodzilas przerazona na korytarzu jesli nie to mnie popraw . Kochana jak dostaniesz skierowanie to od razu jedzcie sie zarejestrowac a moze akurat cos sie zwolni i bedzie szybciej ja tak mial;am dostalam skierowanie i za dwa dni juz mialam PETa a co do pieniazkow wcale sie nie dziwie te wyjazdy i oprocz tego trzeba sie dobrze odzywiac Mam pytanie czy mama starala sie o zasilek pielegnacyjny bo to sie nalezy do tego mama dostaje legitymacje i wtedy jezdzi za pol ceny a osoba ktora jedzie z mama chyba zlotowke tylko nie kazdym autobusem trzeba sie zorientowac a co do bolu mnie przy pierwszej chemi tez wszystko bolalo ale trzeba sprawdzic pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Tak ,to mama tak mowila,taka wesola kobietka.To ja chodzilam po korytarzu przerazona.
    Mama byla na komisj w styczniu,przynali grupe na rok.Gdyby wiedziala to poszlaby odrazu po operacji we wrzesniu.
    Rozmawialam z jedna pania co tak zrobila i dostala,nie musiala jechac,do domu komisja sama przjechala.
    Mama ma slaba orientacje i boi sie autobusem jechac,musze ja autem wozic,a na paliwo nie ma znizki.
    A i po tej reanimacji to i bym jej samej nie puscila.
    Ja myslalam,ze senatorium po to jest by sie zreneragowac i wypoczac.
    Ta roczna rehabilitacja to siedzenie w domu
  • moja mama ma zdiagnozowanego G-2 IIIC z naciekami na jelita,siec,otrzewna watrobe i sledzione - bez przerzutów. Wszystkie nacieki zdjeli i operacja byla radykalna. Zakwalifikowalismy sie do badan klinicznych w leku avastin i ma byc podawany on z chemia standardowa 6 cykli + 2 lata sam lek po chemi, gotuje obiadki. Mama jest 2 tygodnie po operacji, sama juz chodzi choc jest slaba i schudła. Chemie zaczyna w czwartek. Musi być dobrze, rak zniknie i nie wróci ! pozdrawiam
  • Czas wziąć pod lupę węglowodany i przyjrzeć się ich wartości odżywczej. Jak już pisałam wcześniej, problemu cukru w diecie nie można kategoryzować - nie każdy cukier jest od raz zły. Nie zapominajmy, że węglowodany to podstawowa grupa składników odżywczych dla ludzkiego organizmu i ich zawartość w diecie zdrowego człowieka musi wynosić od 45-50%. Zazwyczaj układając jadłospisy dla diabetyków i osób otyłych "układamy" cukry w granicy 45%, ale już pacjent z ciężką niewydolnością wątroby – będzie potrzebował ich w diecie aż 65%! Ale do rzeczy! Przyjrzyjcie się czarnej liście cukrów. Produktów z tej listy unikaj w swojej diecie: zarówno jeśli chorujesz na nowotwór złośliwy, jak i jeśli nie chcesz na niego zachorować, a już szczególnie ogranicz te produkty w kuchni swojego dziecka. Zwróćcie uwagę, że ogromny ładunek glukozy bywa ukryty w produktach pozornie nieszkodliwych, a nawet o słonym smaku. W okresie, gdy intensywniej zajmowałam się diabetykami, co i rusz widywałam jak podjadają słone paluszki, krakersy: "Pani Doktor przecież to nie jest słodkie, więc mogę!" Otóż, nie mogę:-) bo takie wypieki to czysta, biała, rafinowana mąka pszenna = czysta glukoza! Tutaj raz jeszcze chcę podkreślić: glukoza jest niezbędna dla naszego życia, ale można i trzeba pozyskiwać ją ze zdrowych źródeł i w odpowiedniej ilości! Nadmiar glukozy w diecie, totalne przeładowanie energią to symbol naszych czasów. Lista zarzutów wobec nadmiaru energii z glukozy jest bardzo długa, wymieniając jedynie: otyłość, cukrzycę, nowotwory złośliwe, zaburzenia zachowania u dzieci i dorosłych ledwie dotykam wierzchołka góry lodowej....1. Cukier biały – rafinowany, tzn. taki który powstaje po oczyszczeniu cukru buraczanego i zawiera 98-99% sacharozy. Sacharoza to dwucukier zbudowany z cząsteczki glukozy i fruktozy. Ogromny ładunek kaloryczny (400 kcal/100g), indeks glikemiczny =70, pozbawiony jakichkolwiek istotnych dla człowieka związków- witamin, mikroelementów. Produkt, który możesz całkowicie i bez uszczerbku na zdrowiu wyeliminować ze swojej diety. Pamiętaj, że cukier trzcinowy i cukier brązowy to również głównie i przede wszystkim SACHAROZA! Od cukru białego różni je obecność melasy, która zawiera trochę galaktozy, ślad witamin i mikroelementów. Tak więc cukier trzcinowy czy brązowy nie jest zdrowszy od białego i nie powinien być sprzedawany jako "zdrowszy zamiennik". Kiedyś uznano, że cukier w kolorze złotobrązowym jest "zanieczyszczony" i nieodpowiedni na pański stół, toteż wyprodukowano cukier biały – oczyszczony (z resztek jakichkolwiek wartości odżywczych), który był produktem luksusowym. Z czasem technologia produkcji tak uprościła proces produkcyjny cukru, że przestał być zarezerwowany dla bogatych. Produkty słodkie sprzedawały się lepiej niż tradycyjne i tak doszliśmy do czasów, gdzie cukier biały jest wszędzie. Aby go omijać CZYTAJ ETYKIETY !!!!
    Miód to również głównie cukry proste – w 1/3 glukoza i w 1/3 fruktoza, dodatkowo zawiera ok 8% maltozy, trochę wapnia i innych minerałów i witamin, ma nieco mniej kalorii (360 kcal/100g) i IG=60. Pewne składniki miodu mogą mieć działanie przeciwzapalne. Niewielkie ilości miodu, szczególnie spadziowego są dopuszczalne w diecie chorego i zdrowego człowieka, ale z umiarem! tzn. 1-2 łyżeczki dziennie.
  • Przyjrzyjmy się teraz gdzie schowali biały cukier?
    Jego obecność jest oczywista w takich produktach jak: słodycze i ciasta, soki, szczególnie pasteryzowane (omijaj ulepki marchwiowo-bananowe!), napoje gazowane i niegazowane, dżemy i konfitury, lody, sorbety, budynie, kisiele, galaretki.

Ale już jakoś mniej pamiętamy, że często znaczącym źródłem cukru w naszej diecie są jogurty i serki homogenizowane, płatki śniadaniowe, mussli i orzechy w posypkach i cukrowych "otoczkach".

I wreszcie zupełnie zapominamy, albo po prostu nie wiemy, że cukier biały może być również dodawany do: zup w proszku, produktów konserwowanych typu pikle – ogórki, papryka itp., sałatki jarzynowe w słoikach, sosy w konserwach rybnych, w majonezie, ketchupie, wszelkich gotowych sosach sałatkowych, alkoholach, a nawet w niektórych wędlinach....

Więc jeszcze raz apeluję: CZYTAJ ETYKIETY!!

Czym zastąpić biały cukier? Cukrem brzozowym – ma wiele zalet dla zdrowia (będzie o tym osobny artykuł).

Ciąg dalszy nastąpi, następnym razem rozprawię się z największym źródłem glukozy w naszej diecie czyli ze skrobią :-) Czytajcie i podawajcie dalej :-)))

lek.med. Aleksandra Kapała
    przeniesiono z profilu Dietoterapia w onkologi na facebooku
  • 12 lat temu
    Do Przemo 667 gdzie leczy sie Twoja mama?.
  • szpital Brudnowski w Wawie
  • 12 lat temu
    szymczakanna, dziękuję bardzo za te informacje. Przeczytałam uważnie i wezmę sobie do serca. Bedę ograniczała cukier do maksimum, a co z solą?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat