Czas wziąć pod lupę węglowodany i przyjrzeć się ich wartości odżywczej. Jak już pisałam wcześniej, problemu cukru w diecie nie można kategoryzować - nie każdy cukier jest od raz zły. Nie zapominajmy, że węglowodany to podstawowa grupa składników odżywczych dla ludzkiego organizmu i ich zawartość w diecie zdrowego człowieka musi wynosić od 45-50%. Zazwyczaj układając jadłospisy dla diabetyków i osób otyłych "układamy" cukry w granicy 45%, ale już pacjent z ciężką niewydolnością wątroby – będzie potrzebował ich w diecie aż 65%! Ale do rzeczy! Przyjrzyjcie się czarnej liście cukrów. Produktów z tej listy unikaj w swojej diecie: zarówno jeśli chorujesz na nowotwór złośliwy, jak i jeśli nie chcesz na niego zachorować, a już szczególnie ogranicz te produkty w kuchni swojego dziecka. Zwróćcie uwagę, że ogromny ładunek glukozy bywa ukryty w produktach pozornie nieszkodliwych, a nawet o słonym smaku. W okresie, gdy intensywniej zajmowałam się diabetykami, co i rusz widywałam jak podjadają słone paluszki, krakersy: "Pani Doktor przecież to nie jest słodkie, więc mogę!" Otóż, nie mogę:-) bo takie wypieki to czysta, biała, rafinowana mąka pszenna = czysta glukoza! Tutaj raz jeszcze chcę podkreślić: glukoza jest niezbędna dla naszego życia, ale można i trzeba pozyskiwać ją ze zdrowych źródeł i w odpowiedniej ilości! Nadmiar glukozy w diecie, totalne przeładowanie energią to symbol naszych czasów. Lista zarzutów wobec nadmiaru energii z glukozy jest bardzo długa, wymieniając jedynie: otyłość, cukrzycę, nowotwory złośliwe, zaburzenia zachowania u dzieci i dorosłych ledwie dotykam wierzchołka góry lodowej....1. Cukier biały – rafinowany, tzn. taki który powstaje po oczyszczeniu cukru buraczanego i zawiera 98-99% sacharozy. Sacharoza to dwucukier zbudowany z cząsteczki glukozy i fruktozy. Ogromny ładunek kaloryczny (400 kcal/100g), indeks glikemiczny =70, pozbawiony jakichkolwiek istotnych dla człowieka związków- witamin, mikroelementów. Produkt, który możesz całkowicie i bez uszczerbku na zdrowiu wyeliminować ze swojej diety. Pamiętaj, że cukier trzcinowy i cukier brązowy to również głównie i przede wszystkim SACHAROZA! Od cukru białego różni je obecność melasy, która zawiera trochę galaktozy, ślad witamin i mikroelementów. Tak więc cukier trzcinowy czy brązowy nie jest zdrowszy od białego i nie powinien być sprzedawany jako "zdrowszy zamiennik". Kiedyś uznano, że cukier w kolorze złotobrązowym jest "zanieczyszczony" i nieodpowiedni na pański stół, toteż wyprodukowano cukier biały – oczyszczony (z resztek jakichkolwiek wartości odżywczych), który był produktem luksusowym. Z czasem technologia produkcji tak uprościła proces produkcyjny cukru, że przestał być zarezerwowany dla bogatych. Produkty słodkie sprzedawały się lepiej niż tradycyjne i tak doszliśmy do czasów, gdzie cukier biały jest wszędzie. Aby go omijać CZYTAJ ETYKIETY !!!!
Miód to również głównie cukry proste – w 1/3 glukoza i w 1/3 fruktoza, dodatkowo zawiera ok 8% maltozy, trochę wapnia i innych minerałów i witamin, ma nieco mniej kalorii (360 kcal/100g) i IG=60. Pewne składniki miodu mogą mieć działanie przeciwzapalne. Niewielkie ilości miodu, szczególnie spadziowego są dopuszczalne w diecie chorego i zdrowego człowieka, ale z umiarem! tzn. 1-2 łyżeczki dziennie.