Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26115 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Do makro000

My jesteśmy ze wsi nie daleko Biskupca.Mama ma 54 lata,skoro też u niej się leczycie i w podobnym czasie to pewnie widziałyśmy się na korytarzu.Sikorska rzadko było,kilka razy przyjmował kto inny.Nam po ostatniej chemii,my zrobiłyśmy TK po 2 tyg,a marker po 4 tyg .U Sikorskiej były dalekie terminy,a lokatora trzeba skontrolować,a nie dać mu się rozgaszczać.
    Ta doktorka to Czerwinska,przyjmuje we wtorki,też miała komplet,ale była akurat ta pani co przy niej jest i powiedziałam,że my tak długo czekać na termin nie będziemy i może być obojętnie kto,przecież wyniki,każdy umie odczytać,wiec nas wpisała.
    Dobrze Cie rozumiem,badanie PET jest podobne do badania TK?Mama skarżyła się,że coś jej wstrzykują i to chwile boli.
    Nas nikt nie poinformował,że TK może być szkodliwe dla osób towarzyszących.
    7 maj to nie tak zle.
  • 12 lat temu
    Przepraszam za literówki,klawiatura i szwankuje.
  • Do moniaRak po tym badaniu okolo 6 godz trzeba uwazac na dziecko z ciebie nie przejdzie ja dlugo nie czekalam a badania wykonuja na Zolnierskiej 18 PRACOWNIA PET nr tel (89)53 86 300 . No to super ze z Olsztyna tak jak makro pisze leczymy sie u tej samej doktor . Moze sprobuj zadzwonic do pracowni i sie zorientowac jakie sa terminy ? Piszesz ze mama miala wlew 24 lutego ja tez w tym czasie bralam chemie pewnie sie widzialam twoja mame Boze jaki ten swiat maly . Dobrze ze p. doktor dala na to badanie .Podaje ci stronke bedziesz mogla sobie poczytac www.numed.olsztyn.pl pozdrawiam was jak bedziesz miala jakies pytania to pisz
  • Do moniaRak pewnie ze kazdy umie odczytac wyniki a po za tym sa prowadzone konsultacje
  • 12 lat temu
    witam mam pytanie pisalam o mojej spuchnietej nodze i tu dostalam rade zeby nie zwlekac tylko isc szybko do lekarza i slusznie bo okazalo sie ze to zakrzepica ale teraz nie wiem robie zastrzyki 3tydzien a noga raz wiecej raz mniej spuchnieta czy to tak moze byc bo do lekarza ide dopiero za tydzien moze ktos ma albo sie leczyl prosze o wpis
  • makro jak ty sie czujesz ?
  • Ja od poniedzialku lece ze sprzataniem a jutro wyjezdzam na wies na trzy dni
  • 12 lat temu
    witam jestem tu pierwszy raz i nie wiem od czego zacząć. może od tego że nie jestem chora (tego jeszcze nie wiem do końca). Chodzi o to że mój lekarz przyjmuje dopiero w poniedziałek a wiem że jest coś nie tak czuje to i się trochę obawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat