Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26115 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    To znalazłam w innym artykule
    ■tomografia komputerowa jest tańsza – dla przykładu TK głowy ok. 200 zł a MR głowy ok. 400 zł,
    ■w TK występują promienie X – które są szkodliwe dla organizmu człowieka w większych dawkach. Dlatego też pomiędzy kolejnymi dwoma badaniami wykonywanymi przy użyciu tomografu komputerowego należy odczekać określony czas,
    ■rezonans jest dokładniejszy – co pozwala na lepszą diagnostykę,
    ■tomografia jest przyjemniejsza – oczywiście jest to subiektywna ocena każdego pacjenta, jednak badanie rezonansem magnetycznym ze względu na budowę urządzenia może być niekomfortowe dla niektórych osób (hałas, klaustrofobia).
  • anitap jak myślisz jestem z gdańska czy ja moge zapisa się do centrum onkoligii w gdańssku i równocześnie chodzi też do gdynii,chdzi mi o to ze w gdańsku jest rezonans magnetyczny
  • 12 lat temu
    asiek

znam kobiete po raku ktora jest zdrowa juz 50 lat !!!! (miala raka piersi)

zachorowala bardzo mlodo i lekarz ktory ja leczyl- powiedzial do niej ze nie ma prawa odmawiac sobie czegokolwiek (chodzi o jedzenie) jesli organizm na na cos ochote to trzeba mu to dac ! zeby raczek sie nie wkurzyl :)

dla mnie to bylo dziwne ale do dziaiaj czasami u mnie w rodzinie starsze osoby mi powtarzaja: tylko pamietaj musisz jesc to na co twoj organizm ma ochote - i zaraz zaczynaja mi opowiadac o tej kobiecie ze ona jadla wszystko to co chciala i temu jest zdrowa :)
    teraz ta kobitka ma 80-pare latek :) troszke przytyla ale jest zdrowa :)

powiem Ci ze moja ciocia niedawno skonczyla leczenia na raka piersi i dla niej lekarz wojskowy powiedzial to samo !! ciocia mowila dla lekarza ze przytyla - lekarz powiedzial ze ma jesc wszystko na co tylko ma ochote- rzadnej diety rzadnego odmawiania sobie czegos !! odrazu pomyslalam ze moze jednak cos w tym jest ? ze musimy dawac organizmowi to co chce zeby byl spokojny :)
  • 12 lat temu
    Moja koleżanka juz teraz 15 lat rak jajnika ,gdzie nie dawali jej już prawie żadnej szansy bo nawet operowac nie chcieli od poczatku choroby jadła wszystko.Chodzimy do siebie dość czesto a już jak urodziny czy imieniny to zawsze.Uwielbia słodycze i jadła od poczatku(wtedy nic nie mówiło się o i dietach).Dziwi mi sie ,że ja nie jadam teraz słodyczy.Jak jej powiedziałam dlaczego ,jej odpowiedż"mój raczek jest słociutki" uwielbia zwłaszcza eklerki.Ja to już nie wiem co o tym myslec.
  • 12 lat temu
    Chyba od psychiki bo jak ja odbieram wyniki to mam dusze na ramieniu a koleżanka zawsze mówiła i mówi ciekawa jestem co tam nabazgrolili bez żadnych nerwów.
  • dziewczyny czymacie podkrążone oczy,jak patrzę w lustro to takie jakieś doły brązowe pod oczami mam,nie ciekawie wyglądam,taka byłam piękna ,a teraz kicha,
  • i jeszcze tan czas tak szybko leci,jak mi wypadały włosy to myślałam sobie ile to czasu trzeba żeby odrosły,a tu już mam jak zawszenosiłam długoś,jeszcze ani milimetra nie ściełam ,
  • 12 lat temu
    Dziewczyny, co wy gadacie. No dobra na wiosnę każdy może mieć doła. Głowy do góry. Włoski urosły mi fajne. Czasami też nie mogę się pogodzić z tym jak wyglądam, ale wtedy powtarzam sobie , kobieto ty żyjesz !!! Kuka to nic, że nie jestem już taka ładna jak kiedyś, wystarczy mi ,że jestem !!!. Mamy dla kogo żyć i mamy dla kogo się starać, a to sprawia,że każda z nas wypięknieje.
  • 12 lat temu
    Włoski kiełkują około 2 tyg po:)
  • 12 lat temu
    Niestety wolno, ale jakie to cudne uczucie:)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat