Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10918 odpowiedzi:
  • 7 lat temu

Melka24  witaj  no u mnie również cytologia wychodziła całkiem całkiem, miałam grupę II i często stany zapalne ale cały czas pod kontrolą ginekologa dlatego ani mi w głowie było rozejrzenie się za gin.onkol. bo i po co. Jak nawet podczas robienia cytologii zaczynałam plamić to lekarka coś tam pod nosem marudziła ale pod kątem tego, że ciężko mi pobrać materiał do badania niż miałoby to cokolwiek złego oznaczać. Dopiero potem po jakimś roku trafiłam do innej lekarki i wszystko potoczyło się błyskawicznie. Z tym, że u mnie właśnie w tym ostatnim roku zaczęły się większe plamienia, nieznośnie długie i bolesne miesiączki, uporczywe upławy dlatego w odróżnieniu od większości kobiet ja miałam sygnały. Przerażające jest u mnie i to, że niestety trochę "to przechodziłam" dlatego namawiam do badania się, upominania się o swoje prawa i pytać, pytać i raz jeszcze pytać.

• 7 lat temu

Ja mam 27 , mam 2 córki , na szczęście , bo w ciąże nie powinnam już zachodzić , że względu na obciążony wywiad - niewydolność szyjki w 2 ciąży i poród w 27tc. , no i radykalne usunięcie szyjki , wczoraj lekarz mi uświadomił że kolejna ciąża była by obciążona bardzo wysokim ryzykiem . U mnie problemy pojawiły się pól roku temu , cytologia w lipcu wyszła źle . Zaniedbałam regularne badania i zapłaciłam za to wysoką cenę , mam nadzieję że się wykupiłam i więcej płacić nie będę ... 

• 7 lat temu

Martyna 90 najlepsze jest w tym wszystkim to że dopiero w wieku 34 lat dowiedziałam się że istnieje coś takiego jak hpv nigdy od 15 lat jak chodzę do ginekologa nigdy mi o czymś takim niE powiedział gdybym wcześniej wiedziała to co teraz wiem nie było by tego co jest teraz . zresztą jak patrzę na to wszystko z perspektywy czasu to nie jestem pewna czy cytologia była dobrze robina dwa lata temu wszystko ok nigdy żadnych problemów krwawień itp itm aż tu nagle Cin3

• 7 lat temu

nie kochana 34 . a Ty ?

• 7 lat temu

Martyna 90 Masz rację zresztą teraz człowiek przewartościował swoje życie całkowicie nic już się nie liczy nic nie jest ważne tylko zdrowie. Ile ja bym dała żeby obudzić się z tego koszmaru . każdego dnia patrzę na moje dzieci i jak tylko sobie pomyślę że mogłabym ich już nie zobaczyć to płacze to jest silniejsze odemnie  

• 7 lat temu

Melka Ile masz lat , dobrze wnioskuję 24? Widać że HPV dopada coraz młodsze dziewczyny ...

• 7 lat temu

Teraz to my jesteśmy gotowe wydać cały majątek na leki szczepionki itp . , żeby ratować to co zostało ;)

• 7 lat temu

może jest tak że bardzo chce uwierzyć że ten lek zdziała cuda że będę szczęśliwa tak jak kiedyś że nie będę miała tego gów...a już w sobie może jest tak że znalazłam sobie jakąś deskę ratunku że jednak może się uda pozbyć wirusa na zawsze tak jest mi prościej bo mam nadzieję , gdybym jej nie miała już dawno wylądowała bym w jakimś szpitalu na depresję a Tak żyje ta nadzieją że ten lek mi pomoże. Nigdy nie myślałam że będę pisać na takim forum a przynajmniej nie w Tym wieku :-( Ale jak widać  życie lubi Platać nam figle 

• 7 lat temu

Martyna 90 przeszukałam cały Internet na temat biobranu znalazłam tylko jeden przypadek gdzie ktoś napisał że to naciągane na kasę -Ale nie ma co wierzyć w to co piszą zamówione już mam jak tylko wypróbuję dam znać wtedy będę mógła się osobiście odnieść do tego leku . Jeszcze bardzo dobre są grzyby shitake ale to też jakby nie moja opinia tyle co wyczytałam pozdrawiam 

• 7 lat temu

martyna 90 tak jak powiedziała Agnieszką 76 zdania są podzielone i tak naprawdę nie wiemy czy się szczepić czy nie co będzie lepsze tak czy siak decyzje musisz podjąć sama ja będę póki co próbować tym biobranem mam nadzieję że pomoże 

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat