Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10918 odpowiedzi:
  • 7 lat temu

melka24 ja miałam cis 3 w wieku 24 lat. A co do hpv nie zalezy od wieku. Moze go miec 19 latka. Ma go 80% współżyjących osob mężczyzn i kobiet tylko w większości wypadków nie wyrzadza im żadnych szkód. To zupełnie nie jest zależne od wieku. Można miec jednego partnera całe życie i miec hpv 

• 7 lat temu

martyna90 co do ciąży nie sluchaj wszystkiego co Ci lekarze mowia :) ja jestem najlepszym przykładem. Szyjki zostawili mi kawaleczek zaszlam w ciążę i to co zostało naciagnelo sie i pieknie trzyma. Ciąża nie jest uznana nawet za wysokiego ryzyka. Znam kilka dziewczyn w podobnej sytuacji. Poza tym nawet calkowita amputacja szyjki nie wyklucza ciąży. Mi tez lekarz mowil, że ciaza będzie zagrożona itd a tu juz 34 tydzien i szyjka trzyma mocno i zaciekle

• 7 lat temu

Martyna 90 ja akurat pragnę żyć dla moich dzieci i tylko dla nich gdyby nie oni już dawno miałabym wszystko gdzieś . Gdyby mi ktoś dzisiaj powiedział że jeżeli usuniemy wszystko i będę zdrowa uwierz mi niE zawachała bym się ani minuty . Kiedys myślałam o ludziach kalekich że co to za życie jak jeżdżą na wózku albo o nie widomych skoro nic nie widzą dzisiaj jestem na takim etapie że nie ważne czy na wózku czy nie widoma byle żyć moje dzieci potrzebują mamy i nie ważne czy na wózku czy nie ważne żeby była przy niech -Jedyną rzeczą pozytywną jaka mogę wyciągnąć z tej choroby to taka że inaczej patrzę na żyćhe i doceniam każdy dzień przeżyty z moją rodziną. 

• 7 lat temu

jezyk321 już w takim młodym wieku taki wynik :-( aż trudno uwierzyć , mi wyszło Cin3 bez cis przynajmniej na wynikach histopatologicznych  z kolposkopi nic takiego niE pisało aczkolwiek nie raz czytałam że Cin 3 to tak samo jak cis chociaż trzymam się tego że skoro nie napisali cis to nie ma cis .

• 7 lat temu

Melka żyć to mamy przede wszystkim dla siebie , nie dla kogoś . Ja w przeciwieństwie do Ciebie nie chciałabym już nic usuwać , boję się  radykalnych operacji , cięcia brzucha i tego że potem już nie jest niestety tak samo , trzeba uważać , nie dźwigać itp.

• 7 lat temu

Ja w sobote za tydzień odbieram wyniki biopsji, ciekawa jestem co za cuda wianki tam wyszły. 

• 7 lat temu

Kaa ja kiedy przyszłam po 5 latach do swojej ginekolog , która prowadziła moje ciąże  ona dobrze mnie pamiętała, od razu stwierdziła że dawno mnie nie było i gdzie ja się podziewałam tyle czasu . Wynik cyto bardzo ją zmartwił, od razu zadzwoniła, szybko ustaliła termin kolejnej wizyty i najbliższych badań . To mogło wyglądać inaczej , gdybym zechciała pojawić się na kontrolnej cytologii po leczeniu przeciwzapalnym 5 lat wcześniej , kiedy cyto była jeszcze w 2 grupie 

• 7 lat temu

Cześć Dziewczyny, za wcześnie się pochwaliłam. Biochemiczna, lekarz nawet na podstawie BHcg nie był w stanie ustalić wieku ciąży bo już hormon zaczął spadać. Bieda z nędzą.

Melka24 ja wynik cin2/Cin3/cis i infekcja hpv dostałam miesiąc po 22 urodzinach.

• 7 lat temu

kaa. U mnie była jeszcze lepsza historia lekarz powiedział mi że nie widzi w tej cytologia nic złego pewnie jakiś stan zapalny i chciał mnie leczyć farmakologicznin na własną rękę poszłam prywatnie zaczęłam od kolposkopi i badanie na hpv  a potem to już potoczyło się wszystko tak szybko że niE ogarniam tego do teraz. Na pewno odwiedzę mojego lekarza który twierdził że mi nic nie ma pójdę do niego z całą historia chorobay ciekawa jestem jak się do tego odniesie heh. Tak właśnie badają a potem mają pretensje do pacjentów ze nie chodzą profilaktycznie do lekarzy ja jak byłam w szpitalu to miałam wrażenia że wszyscy obwiniają mnie za to że dopuściłam do takiego stanu a przecież badałam się regularnie zresztą gdybym posłucha mojego lekarza i się leczyła tak jak on chciał za pół roku mogło by już być bardzo źle 

Wpis edytowany dnia 09-02-2018 21:35 przez Melka24
  • 7 lat temu

Martyna 90 to jesteś bardzo młodziutka to niesprawiedliwe że choroba może dotknąć Tak młode osoby :-(  Masz rację ja też na szczęście mam już dzieci . Najchętniej to bym wszystko wycieka żeby już Nigdy więcej przez to nie przechodzić . Miejmy nadzieję że to już koniec naszych zmagań z choroba i że już będzie teraz tylko lepiej mamy rodziny mamy dla kogo żyć ! 

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat