Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    ONA dzięki, ale tutaj piszą o ogólnych bólach a u mnie tylko w jednym miejscu prawej nogi... jak przez przypadek klęknęłam na nie to takie uczucie jakby jakaś rana się otworzyła
  • 13 lat temu
    kinia

jest tu artykul dla Ciebie :)

http://www.farmaceutyk.biz/a-040-jak-pokonac-bol-w-czasie-ciazy.html

poczytaj sobie poczatek i troche nizej- ''Zapobieganie bólom nóg w ciąży''

pisze tam o bolu kolan w czasie ciazy :) jest to bardzo normalna reakcja organizmu na ciaze :)

tak jak tam pisze '' Przyrost wagi w ciąży jest głównym sprawcą bólu kolan'' wiec nie masz co sie martwic :)

wszystko jest ok :)

pozdrawiam :)
  • 13 lat temu
    kinia

to napewno nie przerzut :) nigdy nie widzialam i nie slyszalam zeby rak tarczycy przerzucil sie na kolano :) dodam ze nasz rak najczesniej przerzuca sie na wezly chlonne. jesli wogole sie przerzuci :)

powiem Ci ze duzo kobiet w ciazy narzeka na bole kolan - najczesciej na kolana i kregoslup - wiesz co mysle ze poprostu masz obciazenie na kolana z powodu ciazy i moglo cos Ci sie tam leciutko przestawic i temu boli Cie tez jak klekasz.

mnie ostatio przez 2 miesiace ogromnie bolal kregoslup !! wstalam sobie rano i nawet ubrac sie nie moglam tak mnie bolalo !!! poszlam na przeswietlenie i powiem skontaktowalam sie ze swoja endo ktora powiedziala mi ze wszystko jest ok :)

wiem jak to jest my kobitki po raku jak tylko cos nas zaboli odrazu myslimy o najgorszym :/

kochana jestes w ciazy i to w 9 miesiacu wiec to normalne ze kolana Cie bola bo juz Twoja corunia troche wazy :)

• 13 lat temu
    a to ze lekarz dal Ci swoj prywatny numer to swiadczy o tym ze jest dobry i nie olewa swoich pacjentow :) ja to mam e-mail swojej lekarz :) i zawsze jak do niej napisze odrazu mi odpisuje :)

na poczatku diagnozy pisalam do niej doslownie codziennie jak tylko cos mnie zabolalo pytalam jej czy to normalne hihi
    lekarz byla bardzo wyrozumiala i odpisywala mi za kazdym razem :)
    teraz tak sie zastanawiam jak ona zemna wytrzymala przez ten pierwszy rok od diagnozy hihi.

teraz za kazdym razem na kontroli chwali mnie i smieje sie ze wytrzymalam i nie napisalam do niej :) ale umawia mnie co 4 miesiace bo nie chce zebym sie denerwowala :)

jak ma sie tak fajna lekarz zupelnie inaczej chodzi sie na kontrole :) chociaz nie ukrywam ze kazda kontrola jest dla mnie strasznie nerwowa - bardzo sie martwie zeby chodziaz wszystko bylo ok
  • 13 lat temu
    dziewczyny... tak brzydko się wtrącę... ostatnio boli mnie kolano tak trochę z boku. Wcześniej myślałam że od tych dodatkowych kg u ciąży...ale nie mogę na nim klęknąć i nawet jak je zginam to pobolewa. Myślicie, że to może mieć jakieś powiązanie z rakiem? jakiś przerzut?
    Ps. okazało się że mała się odwróciła i dostałam skierowanie na cesarkę. Wychodzi na to że w 1 miesiącu będę miała 2 operację...ciekawe jak mój organizm to zniesie.
  • 13 lat temu
    tak tez myslalam ze poprostu masz taki organizm :) bo to takie medycznie niemozliwe ze jedno jest ok a drugie nie :)

jestem pewna ze nie masz juz raka :) jesli bys miala nawet najmniejsza komorke rakowe skan po jodzie na 100% by to pokazal :)
    nigdy nie slyszalam o takim przypadku gdzie skan byl ok a marker nie. no ale taka juz twoja natura :)
    skan to najwazniejsze badanie i jest 100% wiarygodne wiec jesli pokazalo ze nic nie ma to nic nie ma :)

ja mialam resztki komorek tarczycy i nawet to jod mi wylapal :) tarczycy juz nie bylo tylko same komorki

kiedy dokladnie idziesz na jod ?

pozdrawiam :)
  • 13 lat temu
    ONA 25
    Ja zawsze miałam jakiś dziwny organizm nawet na znieczulenie reaguję tak że nie można mnie wybudzić a lekarz sam się dziwi a ja ciągle muszę powtarzać badania i robić nowe wyniki aż w końcu lekarze doszli chyba do wniosku że taka moja uroda ale ciągle mnie kontrolują więc małą troszeczkę się uspokoiłam a i lekarz dał mi prywatny nr komórki żebym w razie coś dzwoniła więc chyba jest dobrym lekarzem
  • 13 lat temu
    wow dziwne -piszesz ze skan nic nie wykazal a on jest 100% pewny wiec dziwne jest to ze marker masz dalej wysoki.

lekarz ma racje czasami raka trzeba zniszczyc 2 dawkami jodu -ale dziwi mnie to ze po pierwszym jodzie skan nic nie pokazal a marker w gorze. take to troche niemozliwe - co mowia na to lekarze ?
    moze poprostu twoj organizm tak ma hihi :)

jestem pewna ze po tym jodzie wszystko wroci do normy :)

czy lekarz powiedzial jak to mozliwe ze skan nic nie pokazal a marker jest w gorze ? mysle ze jak bys dalej miala raka to skan na 100% by to pokazal po pierwszym jodzie. bo te badanie jest 100% pewne

fajnie ze nie bedziesz musiala odstawiam hormonu :) ja tez dostalam thyrogen i czulam sie super :) w sumie to nigdy nie musialam odstawiac hormonu

ja tez w marcu ide na kontrole :) w sumie to dosyc niedawno bylam ale zawsze pytam lekarza czy moze przyjsc wczeniej niz za 6 miesiecy zebym sie nie denerwowala :) moja lekarz jest super i zawsze umawia mi nastepna wizyte na kiedy ja chce :)

jestem pewna ze wszystko bedzie u Ciebie ok :)

• 13 lat temu
    ONA 25
    Widać że raczek ciągle we mnie jest i napewno jeszcze się dziada nie pozbyłam lekarz mówi że czasami tak jest że rak daje się dobijać na raty A hormonu nie odstawiałam tym razem bo dostanę thyrogen o on nie wymaga odstawiania hormonu a po pierwszym jodzie skan nie wykazał przerzutów a najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że makery skaczą góra dół i za każdym razem jest inny widać taki dziwny mam organizm pozdrawiam
  • 13 lat temu
    bania juz przeczytalam ze u Ciebie marker ciagle wysoki.
    mysle ze po tym jodzie wszystko wroci do normy.
    dziwi mnie tylko to ze masz wysoki marker i lekarze nic z tym wczesniej nie zrobili.
    czy po pierwszym jodzie skan ciala pokazal gdzies raka ? przerzuty ?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat