Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    kinia

to napewno nie przerzut :) nigdy nie widzialam i nie slyszalam zeby rak tarczycy przerzucil sie na kolano :) dodam ze nasz rak najczesniej przerzuca sie na wezly chlonne. jesli wogole sie przerzuci :)

powiem Ci ze duzo kobiet w ciazy narzeka na bole kolan - najczesciej na kolana i kregoslup - wiesz co mysle ze poprostu masz obciazenie na kolana z powodu ciazy i moglo cos Ci sie tam leciutko przestawic i temu boli Cie tez jak klekasz.

mnie ostatio przez 2 miesiace ogromnie bolal kregoslup !! wstalam sobie rano i nawet ubrac sie nie moglam tak mnie bolalo !!! poszlam na przeswietlenie i powiem skontaktowalam sie ze swoja endo ktora powiedziala mi ze wszystko jest ok :)

wiem jak to jest my kobitki po raku jak tylko cos nas zaboli odrazu myslimy o najgorszym :/

kochana jestes w ciazy i to w 9 miesiacu wiec to normalne ze kolana Cie bola bo juz Twoja corunia troche wazy :)

• 13 lat temu
    a to ze lekarz dal Ci swoj prywatny numer to swiadczy o tym ze jest dobry i nie olewa swoich pacjentow :) ja to mam e-mail swojej lekarz :) i zawsze jak do niej napisze odrazu mi odpisuje :)

na poczatku diagnozy pisalam do niej doslownie codziennie jak tylko cos mnie zabolalo pytalam jej czy to normalne hihi
    lekarz byla bardzo wyrozumiala i odpisywala mi za kazdym razem :)
    teraz tak sie zastanawiam jak ona zemna wytrzymala przez ten pierwszy rok od diagnozy hihi.

teraz za kazdym razem na kontroli chwali mnie i smieje sie ze wytrzymalam i nie napisalam do niej :) ale umawia mnie co 4 miesiace bo nie chce zebym sie denerwowala :)

jak ma sie tak fajna lekarz zupelnie inaczej chodzi sie na kontrole :) chociaz nie ukrywam ze kazda kontrola jest dla mnie strasznie nerwowa - bardzo sie martwie zeby chodziaz wszystko bylo ok
  • 13 lat temu
    dziewczyny... tak brzydko się wtrącę... ostatnio boli mnie kolano tak trochę z boku. Wcześniej myślałam że od tych dodatkowych kg u ciąży...ale nie mogę na nim klęknąć i nawet jak je zginam to pobolewa. Myślicie, że to może mieć jakieś powiązanie z rakiem? jakiś przerzut?
    Ps. okazało się że mała się odwróciła i dostałam skierowanie na cesarkę. Wychodzi na to że w 1 miesiącu będę miała 2 operację...ciekawe jak mój organizm to zniesie.
  • 13 lat temu
    tak tez myslalam ze poprostu masz taki organizm :) bo to takie medycznie niemozliwe ze jedno jest ok a drugie nie :)

jestem pewna ze nie masz juz raka :) jesli bys miala nawet najmniejsza komorke rakowe skan po jodzie na 100% by to pokazal :)
    nigdy nie slyszalam o takim przypadku gdzie skan byl ok a marker nie. no ale taka juz twoja natura :)
    skan to najwazniejsze badanie i jest 100% wiarygodne wiec jesli pokazalo ze nic nie ma to nic nie ma :)

ja mialam resztki komorek tarczycy i nawet to jod mi wylapal :) tarczycy juz nie bylo tylko same komorki

kiedy dokladnie idziesz na jod ?

pozdrawiam :)
  • 13 lat temu
    ONA 25
    Ja zawsze miałam jakiś dziwny organizm nawet na znieczulenie reaguję tak że nie można mnie wybudzić a lekarz sam się dziwi a ja ciągle muszę powtarzać badania i robić nowe wyniki aż w końcu lekarze doszli chyba do wniosku że taka moja uroda ale ciągle mnie kontrolują więc małą troszeczkę się uspokoiłam a i lekarz dał mi prywatny nr komórki żebym w razie coś dzwoniła więc chyba jest dobrym lekarzem
  • 13 lat temu
    wow dziwne -piszesz ze skan nic nie wykazal a on jest 100% pewny wiec dziwne jest to ze marker masz dalej wysoki.

lekarz ma racje czasami raka trzeba zniszczyc 2 dawkami jodu -ale dziwi mnie to ze po pierwszym jodzie skan nic nie pokazal a marker w gorze. take to troche niemozliwe - co mowia na to lekarze ?
    moze poprostu twoj organizm tak ma hihi :)

jestem pewna ze po tym jodzie wszystko wroci do normy :)

czy lekarz powiedzial jak to mozliwe ze skan nic nie pokazal a marker jest w gorze ? mysle ze jak bys dalej miala raka to skan na 100% by to pokazal po pierwszym jodzie. bo te badanie jest 100% pewne

fajnie ze nie bedziesz musiala odstawiam hormonu :) ja tez dostalam thyrogen i czulam sie super :) w sumie to nigdy nie musialam odstawiac hormonu

ja tez w marcu ide na kontrole :) w sumie to dosyc niedawno bylam ale zawsze pytam lekarza czy moze przyjsc wczeniej niz za 6 miesiecy zebym sie nie denerwowala :) moja lekarz jest super i zawsze umawia mi nastepna wizyte na kiedy ja chce :)

jestem pewna ze wszystko bedzie u Ciebie ok :)

• 13 lat temu
    ONA 25
    Widać że raczek ciągle we mnie jest i napewno jeszcze się dziada nie pozbyłam lekarz mówi że czasami tak jest że rak daje się dobijać na raty A hormonu nie odstawiałam tym razem bo dostanę thyrogen o on nie wymaga odstawiania hormonu a po pierwszym jodzie skan nie wykazał przerzutów a najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że makery skaczą góra dół i za każdym razem jest inny widać taki dziwny mam organizm pozdrawiam
  • 13 lat temu
    bania juz przeczytalam ze u Ciebie marker ciagle wysoki.
    mysle ze po tym jodzie wszystko wroci do normy.
    dziwi mnie tylko to ze masz wysoki marker i lekarze nic z tym wczesniej nie zrobili.
    czy po pierwszym jodzie skan ciala pokazal gdzies raka ? przerzuty ?
  • 13 lat temu
    bania :)

napisz mi kochana czy Ty pozwylas sie juz raka ? wiem ze jestes rok po operacji ale zapomnialam czy masz juz zakonczone leczenie :) i czy juz nie ma nic w Twoim organizmie. pytam z ciekawosci to nie ma nic wspolnego z wynikami :)

co do tych wynikow powiem tak :) jesli jestes juz bez hormonow to normalne ze masz zle wyniki z powodu braku hormonkow :)

napisz czy masz odstawiony hormon ?
  • 13 lat temu
    ONA 25
    Właśnie odebrałam wyniki i lekarz mówi że są złe ale takie mają być wiec piszę tak jak obiecałam
    TSH 0, 007 a norma jest 0,27 - 4,2
    FT4 29,43 a norma jest 12 - 22
    FT3 5,15 a norma jest 3,1 - 6,8
    TG < 0, 100 a norma jest 1,4 - 78
    anty TG n < 10 00 a norma jest 0 - 115
    sama niewiem co o tym myśleć niby wyniki lepsze jak były poprzednio ale ciągle są zle czy ty też tak miałaś przed jodowaniem że tak wszystkie wyniki ci skakały

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat