Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
no tak ale moja będzie miała 7:(
-
kinia83, a dlaczego biedulka? Moja cora poszla do zloba jak miala 14 miesiecy i w zyciu bym tego na nic innego nie zamienila. Od razu zrobila sie bardzo samodzielna, jak skonczyla 19 miesiece przestala nosic pieluchy. Dla mnie zlobek to rewelacja. Zna mnostwo piosenek, zabaw, wsrod dzieci dziecko sie lepiej rozwija.
-
a później biedulka będzie musiała iść do żłobka:(
-
Kinia, tak o te tygodnie mi chodziło, super że tyle będziesz mogła zostać z malutką.
-
kasia, chodzi Ci o te 4 tyg.? jeśli tak to wiem:) tak już sobie liczę że jakbym dzisiaj urodziła to powrót do pracy w połowie października(20+4 tyg. macierzyński + 26 obecny urlop i 22 zaległy:) )
-
Kinia, pamiętaj o podaniu o dodatkowe tygodnie macierzyńskiego. No ja też chciałam się z kimś zamienić bo miałam cc i nawet chętnych miałam kilku ;o) ale mój syn postanowił wyjść 2 tyg. wcześniej. Chwili tuz po jak zobaczyłam małego nie zapomnę nigdy.
-
kasia nie spieszy mi się...
1) najchętniej poprosiłabym kogoś aby zamienił się ze mną w dniu porodu:) mąż nie chce się dać namówić
2) czym później urodzę tym później zacznie się akcja tarczycowa
3) im później urodzę tym później będę musiała wracać do pracy
:)
-
kasiab, masz racje, chyba bede musiala sie umowic na wizyte do dietetyka zeby podal mi produkty, ktore moge jesc a ktorych kategorycznie nie.
-
Paulina ja nie miałam problemów z wapniem (przytarczyce dobrze pracują) ale tyle co wiem, to że gospodarka wapnia i fosforu są ściśle powiązane-im więcej wapnia tym mniej fosforu. Fosfor znajduje się w znacznych ilościach w mięsie, rybach, jajach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, pestkach dyni, ziemniakach, grochu, czy fasoli (i to w ilości większej niż w mleku, serach). Fosforany są też używane np.:jako regulator kwasowości szczególnie w napojach typu cola. Tak naprawdę to najlepszym źródłem (najlepiej przyswajalnych) fosforanów są te same produkty co zawierają wapń więc ciężko tak zupełnie wyeliminować je/ograniczyć. Jak bardzo ograniczy się w diecie produkty zawierające fosforany to ogranicza się równocześnie wapń. Chyba najlepiej i najbezpieczniej (ze względu na Twój wapń) by było jeśli mogłabyś zasięgnąć rady dietetyka. Dobrze pamiętam-Ty z Łodzi jesteś? Dietetyk jest na pewno w Medicover.
Kinia, a Ty na porodówkę marsz.
-
Ja mam niski poziom wapnia juz od operacji, lykam calperos i alfadiol. Badania robie zawsze takie same czyli poziom wapnia z krwi i dobowa zbiorke moczu. Ostatnio mi wlsanie doktor powiedzial o tej diecie. Bardzo cierpie bo uwielbiam sery plesniowe i jogurty.