Witam mam pytanie jestem w trakcie diagnozowania przewlekłej białaczki szpikowej biopsje już miałam w tym tygodniu mam czekać na wyniki mam tylko pytanie czy państwu też robili cały komplet badań markery nowotworowe i tak dalej bo 5 fiolek krwi to mnie przeraziło tak naprawdę to poza wbc za wysokim nic mi nie jest i to wyszło przez przypadek bo sama z siebie bym nie. Poszła. Bo się dobrze. Czuję jestem trochę. Skołowana bo to już dłuższą chwilę się ciągnie.....
Marta 1885 większość z nas przez przypadek, w rutynowych badaniach wyszło.Ja osobiście również zrobiłam wynik z krwi w innej sprawie i wyszło podwyższone WBC, wówczas maszyna badan ruszyła .Kilka razy krew, szpik i okazało się że jestem chora na pbsz. Aby postawić prawidłową diagnozę to badania są nieuniknione, cierpliwości.Zycze Ci oby to był fałszywy alarm.Pozdrawiam i powodzenia.
Proszę mi tylko powiedzieć czy biopsja szpiku da ostateczna odpowiedz bo to trwa już od lutego ehhh za 2 tygodnie komunia syna a ja nie mogę skupić się na niczym objawów jako takich nie mam ale psychosomatycznych cała masa niby wszystko normalnie chodzę do pracy i tak dalej ale psychicznie to bardzo ciężko..... Teraz 2 tygodnie temu wbc 27 tys....
Marta każdy przypadek jest inny.Niby masz niezbyt wysokie WBC, może to dziwnie zabrzmi ale ja też z tej pozycji zaczynałam.Napewno biopsja szpiku pokaże co to jest, teraz to wszystko się wlecze z uwagi na covid.To wcale nie musi być białaczka, nie zadreczaj się bo nic nie zmienisz. Nawet gdyby to teraz są leki, które pozwalają normalnie funkcjonować i cieszyć się życiem. Głowa do góry, musi być dobrze .Pozdrawiam
Cześć Marta, ja tez tak jak Ty , WBC 26 tys , żadnych objawów i podejrzenie białaczki Wynik biopsji najważniejszy , wtedy będzie wiadomo. Mogę Ci powiedzieć, teraz po czasie ( jestem chora 20 mies) żebyś się nie zadręczała. Jak pisze Jadwiga , są tabletki, które zażywa się codziennie i można żyć wiele lat ☺️. Jestem aktywna zawodowo i fizycznie, choć na początku byłam na zwolnieniu , aby to wszystko sobie w głowie poukładać. Więc ciesz się Komunią dziecka, moja córka miała komunię 2 tyg temu . Pozdrawiam serdecznie. Jak masz jakieś pytania to pisz śmiało na priv . 3 maj się !
Witam wszystkich.
Dzisiaj odebrałam molekularne po pół rocznym leczeniu z wynikiem 0,22.
Pewnie daleko mi do waszych wyników, ale mnie cieszy to zero z przodu😊.
Ja również chciałabym doczekać pierwszej komuni swojego dziecka, ale to dopiero za trzy lata. Dzięki Waszym wpisom mam nadzieję, że tak będzie.
Pozdrawiam
Witam jestem tutaj nowa. Przypadkowo spotkałam ta grupę. Mam na imię Natalia.. Mam 28 lat. Rok temu zdiagnozowano u mnie bialczek szpikowa przewlekła. Mieszkam w Niemczech ale myślę o przyszłości aby wroci. Czy w Polsce wszystkie leki są dostępne?? Zaczęłam swoją terapię od Dasatinib ale po 7 miesiąc moje liczby zaczęły pomału rosnać z 0.5 po 3 miesiącach test PCR pokazał 0.63. Dlatego mój onkolog zdecydował na nowy lek bosulif jednak nei tolerowałam tego leku silna biegunka i na koniec wysypka. Teraz dostałam lek trzeciej generacji miałam również pobierany szpik nie mam żadnej nowej mutacji a mój lekarz zdecydował się na Ponatinib. Czy ktoś z was ma taki lek w Polsce z refundacji?