Dzieńdobry
Pierwotne rozpoznanie: Rak jajnika IIA, słośliwy guz brennera G2 jajnika prawego z naciekiem na jajowód/
Laparotomia i usunięcie macicy z jajowodami, jajników, sieci większej węzłów miednicy mniejszej (2017)
Pacitaksel + karboplatyna 2017
Przed Kolejna operacja biopsjia z kolanoskopii, wyszedł jakiś nowotwor płaskonabłonkowy, lekarz nie zaakceptował wyniku.
Przednia resekcja odbytnicy z wytworzeniem kolostomi (2019)
Ostatni wynik hist-pat:
Fragmet pochwy o wymietach4,5x2cm wraz z przylegajacym fragmentem jelita grubego długości 30cm. Ściana pochwy nacieczona przez kremowy owrzodziały, rozpadajacy się guz o wymiarach 4,5x3,5x3cm. Guz nacieka ogniskowo ściane jelita. Pozostałą błona śluzowata jelita bez zmian ogniskowych, sciana scieńczała
01-04 guz+pochwa
05-06 guz +jelito
07 margines dystalny jelita
08 margines proksymalny jelita
09 7 węzłów chłonnych
10 7 węzłów chłonnych
Ściana pochwy i ściana jelita z naciekiem litego raka o niskiej dojrzałości miejscami z cechami anaplazji, ogniskowo ze "śladowym" różnicowaniem gruczołowym (G3-G4), w preparatach mikrospokowych widać, że nowotwór nacieka ściane jelita od zewnatrz.
W 1/7 zidentyfikowanych węzłów chłonnych widoczny przerzut raka.
Obraz może odpowiadać wznowie raka z narządu rodnego, ale ze względu na niezróżnizowanie guza nie można bliżej sprecyzować rozpoznania
Cześć szwów zostałą zdjeta, cześć została ze wzgledu na wyciek z rany pooperacyjnej. (moim zdaniem bardzo racjonalna decyzja lekarza prowadzącego)
Najbardziej zależy mi na odpowiedzi lekarzy. Gdzie dalej się udać? Jakiego lekarza poleciacie w polsce (Jestem z mazowsza), możliwe leczenie poza krajem. Wiem że to jest przypadek kazuistyczny. Jakie jest dalsze leczenie. Pytam bo lekarz prowadzący też szuka rozwiązania, dziwny twór po prostu.
Pozdrawiam
S.
Sebastians witaj. Przejdz proszę na wątek założony przez Gojkę-tam gdzie najwięcej wpisów.
Odpiszę tutaj. Najlepszą opinią cieszy się w Polsce jeśli chodzi o sprawy kobiece Bydgoskie CO. Trzeba się dostać na konsultacje do Profesora Wicherka
Teraz zerknęłam że objął od marca stanowisko kierownika katedry ginekologii w szpitalu Bielańskim w Warszawie. Dobrze by było go namierzyć bo być może nie jest już związany z CO w Bydgoszczy.
Dozgonnie dziękuje!
Nie ma za co:)