Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    andzia.al U mnie było tak, że rak naciekał całą grubość torebki narządowej bez przekraczania. Jeszcze miałam angioinwazje. Symbol pT1b- pT2NO. Guz miał 2 cm.
  • doubleespresso Witaj. Mój brat ma 35 lata i też miał oznaczenie T3 bo też miał z naciekiem torebki narządowej na całej grubości bez jej przekraczania. Myślę że warto słuchać lekarzy i oczywiście często wchodzić tu na forum bo bardzo wspiera i dodaje sił. Nie wiem czy ma to sens ale ja na Twoim miejscu szukałabym też innych szpitali które zajmują sie jodowaniem i może uda Ci się znaleźć gdzieś wcześniej. Wiem że w wawie np w CO na Ursynowie mój brat czekał 2 miesiące i dostał mały jod a teraz ma wyznaczony termin na 27 listopada na duży jod. Tu jest link http://szukaj.sluzbazdrowia.pl/Medycyna-nuklearna/D13,1000,1.html - znajdziesz tu szpitale które zajmują sie medycyną nuklearną może gdzieś znajdziesz szybszy termin. Nam lekarz powiedział żeby spokojnie czekać do 4 miesięcy na jod i na pewno nic nie będzie się działo.
  • 9 lat temu
    Anka 50 badania z krwi mam w dniu wizyty u lekarza czyli na początku listopada ale jutro jadę do lublina do mojego endo i bedę miała sprawdzany marker ,tsh i atg. Zaskoczona masz rację z tym wiekiem bo ja też mam T3 i mam więcej niż 45 lat ,mój guz miał 3cm bez nacieków
  • zaskoczona- tak, tu chodzi o moją mamę, ma 53 lata. Guz miał mniej niż 2 cm, ale właśnie częściowo naciekał dlatego się martwimy o te przerzuty. Ale wiecie co dziewczyny, rzeczywiście to forum jest wspaniałe, przede wszystkim to, że można do Was napisać i się poradzić bo to naprawdę dużo daje <3 Łatwiej jest myśleć pozytywnie po tym co się tu u Was przeczyta dlatego bardzo Wam dziękuje:-)
  • doubleespresso nie martw się , nic się przez ten czas nie wydarzy. T3 oznaczać może oznaczać nie wielkość guza czy naciek na okoliczne tkanki, ale w przypadku osób po 45 roku życia i bez stwierdzenia przed operacją czy w trakcie obecności komórek w węzłach (bo nie podejrzewano raka, a dopiero po wyniku histo po operacji to wyszło), wtedy oznacza się jako T3. Rozumiem ,że to dotyczy raka Twojej mamy a nie Ciebie więc ten wiek, mniemam może być prawdopodobny. Wszystko będzie dobrze. ja miałam podobnie i jod prawie po czterech miesiącach od operacji. Teraz po jodzie leczniczym i później diagnostycznym jest czysto. Uszy do góry :)
  • 9 lat temu
    Zetka Dzięki też myślę,że będzie dobrze .Czyjak masz tomograf to robia Ci tez inne badania te standardowe czy sam tomograf?
  • 9 lat temu
    anka50 syn ma super wyniki świecenie w lozy to norma jod działa jeszcze kilka miesięcy ,zniszczy na pewno te resztki i będzie ok Kalmara niestety to czekanie na wyniki jest już wpisane w nasz życiorys trzeba się po prostu do tego przyzwyczaić innej opcji nie ma. :)
  • 9 lat temu
    Do Gliwic na jod rejestruja na grudzień.T3oznacza że guz byl powyzej 4cm lub ,że czesciowo naciekal.Te trzy miesiące to akurat na podleczenie po operacji .Nawet gdyby byly przerzuty to ten typ bardzo wolno się rozwija i myślę że do jodu nic się nie stanie.Odpocznijcie teraz z mamą ,trzeba myśleć pozytywnie to naprawdę pomaga :)
  • 9 lat temu
    Na pewno rana musi by porządnie wygojona. Terminy 3,4 miesiące to nie jest niebezpieczne oczekiwanie.Tak mi mówił lekarz.
  • 9 lat temu
    To mnie troche zmartwiłyście tym oczekiwaniem na jod :-/ ja myślałam, że to bedzie gora 2 m-ce od operacji... No chyba że to zależy od wyników hist pat i oni racjonalnie daja te terminy... sama juz nie wiem...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat