Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Sylwusiaaa powodzenia ;) trzymam kciuki wszystko będzie dobrze :)
Oj tak rozłąka ciężka z dziećmi :(
-
Dubleespresso w Gliwicach też długie terminy. Pierwszeństwo mają pacjenci z Gliwic. Na innym forum dziewczyna miała operacje w lipcu i ma w listopadzie. Mi chirurg mówił że do dwóch lat mam czas na jod od operacji i mówił że jak ja będę musiała mieć jodowanie to najwcześniej po nowym roku. Znajoma miała operacje nie w Gliwicach i później musiała ich prosić żeby ją przyjęli na jodowanie, mówiła że miała problemy z załatwieniem. Mi powiedziała że ciesz się że odrazu jesteś skierowana do Gliwic.
-
Dziekuje Wam wszystkim za slowa wsparcia. Gosia1983 - piekne zdjecie :) super, ze operacja juz za toba, wiem, ze na jodzie i po bedzie ciezko...rozlaka z dzieckiem to masakra. ....zetka - na pewno to TK wyjdzie dobrze i tez bedzies miala dziada niedlugo z gkowy. Vjolka - dzieki za slowa wsparcia, zazdro, ze wy juz po operacji :)
-
Wynik badania histopatologicznego potwierdził raka brodawkowatego. Dziewczyny a jak długo czekałyście na leczenie jodem? My byliśmy z mamą w piątek w Zgierzu i wyznaczyli jej termin na 3 grudnia dopiero. Chciałam dzwonić do Gliwic i zapytać czy tam można by szybciej się dostać, ale nie moge się dodzwonić pod ten numer który jest na stronie podany :/ 3 miesiące to strasznie długo zwłaszcza, że nie wiemy czy nie ma jakiś przerzutów i czy te 3 miesiące nie wpłyną na pogorszenie jej stanu zdrowia... Sama myśl o tym czekaniu w tej niewiadomej wpływa na psychikę :(
-
daytek kwaśne żelki, gumy do żucia miętusy też mogą być. Chodzi o to by ślinianki pracowały. I oczywiście dużo wody do picia :)
-
Dziewczyny mam do was takie pytanie! We Wrześniu mam jod na Onkologi dostałem niby rozpiskę co i jak mam się przygotować ale morze mi coś podpowiecie chodzi mi o te kwaśne cukierki jaki to są czy to chodzi o miętusy czy coś innego proszę doradźcie !!!
-
Czyli nie jestem sama z tymi bólami :P teraz dwa dni mnie nie bolało. Za to znów na wieczór boli strasznie gardło....
A mam pytanie czy można odmówić jodu?? Wie ktoś coś na ten temat??
Chy w Gliwicach dają najpierw ten jod diagnostyczny i później ewentualnie ten mocniejszy?? Czy jest szansa że może odbyć się bez tego mocnego jodu?
Dziękuję za odpowiedź :)
-
Masakra nie dośc że stres przed badaniem to jeszcze dwa tygodnie czekania na wynik. Tylko współczuć. Ciekawe jak u mnie będzie, ale jeszcze długa droga. Najpierw drugi jod mnie czeka.
-
tak lecze sie w gliwicach ,w dniu tomografu mam tylko badanie a za 2tygodnie wizyta u lekarza i omówienie wyniku i dalsze zalecenia, pozdrawiam
-
Zetka
Miałaś tomograf w Gliwicach?Czekasz na wynik do kolejnej wizyty czy od razu coś mówią?