Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Anka jod da radę,i fajnie, że tylko tydzień kwarantanny:-)
-
Bo wynik histopatologii wskazał, że stadium tego raka to T3 i nie wiem czy to nie jest znak, że leczenie powinno być szybciej. Każdy lekarz nam mówi, że ten czas nie wpłynie na postęp choroby, ale skąd oni mogą to wiedzieć skoro nie było jeszcze żadnego badania scyntygraficznego i nie wiadomo czy nie ma gdzieś przerzutów? :( możne można by chociaż to badanie zrobić wcześniej, nawet prywatnie w ostateczności? Jak myślicie?
-
Zetka
Myslalam,że od razu coś mówią na temat wyniku.Będzie ok
Vjolka
Mój syn jest po jodzie ma tydzień kwarantanny,czuje się dobrze,świeci w loży.Mam nadzieję,że jod zrobi z tym porządek :D
Pozdrawiam wszystkich :)
-
Sylwusiaaa powodzenia ;) trzymam kciuki wszystko będzie dobrze :)
Oj tak rozłąka ciężka z dziećmi :(
-
Dubleespresso w Gliwicach też długie terminy. Pierwszeństwo mają pacjenci z Gliwic. Na innym forum dziewczyna miała operacje w lipcu i ma w listopadzie. Mi chirurg mówił że do dwóch lat mam czas na jod od operacji i mówił że jak ja będę musiała mieć jodowanie to najwcześniej po nowym roku. Znajoma miała operacje nie w Gliwicach i później musiała ich prosić żeby ją przyjęli na jodowanie, mówiła że miała problemy z załatwieniem. Mi powiedziała że ciesz się że odrazu jesteś skierowana do Gliwic.
-
Dziekuje Wam wszystkim za slowa wsparcia. Gosia1983 - piekne zdjecie :) super, ze operacja juz za toba, wiem, ze na jodzie i po bedzie ciezko...rozlaka z dzieckiem to masakra. ....zetka - na pewno to TK wyjdzie dobrze i tez bedzies miala dziada niedlugo z gkowy. Vjolka - dzieki za slowa wsparcia, zazdro, ze wy juz po operacji :)
-
Wynik badania histopatologicznego potwierdził raka brodawkowatego. Dziewczyny a jak długo czekałyście na leczenie jodem? My byliśmy z mamą w piątek w Zgierzu i wyznaczyli jej termin na 3 grudnia dopiero. Chciałam dzwonić do Gliwic i zapytać czy tam można by szybciej się dostać, ale nie moge się dodzwonić pod ten numer który jest na stronie podany :/ 3 miesiące to strasznie długo zwłaszcza, że nie wiemy czy nie ma jakiś przerzutów i czy te 3 miesiące nie wpłyną na pogorszenie jej stanu zdrowia... Sama myśl o tym czekaniu w tej niewiadomej wpływa na psychikę :(
-
daytek kwaśne żelki, gumy do żucia miętusy też mogą być. Chodzi o to by ślinianki pracowały. I oczywiście dużo wody do picia :)
-
Dziewczyny mam do was takie pytanie! We Wrześniu mam jod na Onkologi dostałem niby rozpiskę co i jak mam się przygotować ale morze mi coś podpowiecie chodzi mi o te kwaśne cukierki jaki to są czy to chodzi o miętusy czy coś innego proszę doradźcie !!!
-
Czyli nie jestem sama z tymi bólami :P teraz dwa dni mnie nie bolało. Za to znów na wieczór boli strasznie gardło....
A mam pytanie czy można odmówić jodu?? Wie ktoś coś na ten temat??
Chy w Gliwicach dają najpierw ten jod diagnostyczny i później ewentualnie ten mocniejszy?? Czy jest szansa że może odbyć się bez tego mocnego jodu?
Dziękuję za odpowiedź :)