Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Dagmara89 podczas usg lekarz może podejrzewać że może to być zmiana nowotworowa chodzi o strukturę guza, w moim przypadku tak było. Na usg moja endo nic mi nie powiedziała że ma takie przypuszczenia i skierowała mnie na biopsję. Po wyniku okazał się rak i dopiero wtedy mi powiedziała że podczas usg guz się jej nie podobał, nie chciała żebym się denerwowała...ale pamiętaj nie ma co się nakręcać 100% pewność da wynik biopsji dopiero :) bądź dobrej myśli, nie każdy guzek oznacza raka ;)
  • Hej dziewczyny, wlasnie wrocilam z usg. Okazalo sie, ze mam dwa guzki nie jeden... :( lekarz robiacy mi usg nie chcial nic powiedziec, tylko tyle ze zdjecia przesle do mojego endokrynologa zeby je "przestudiowal" myslalam ze na usg dowiem sie wiecej... tydziem temu w poniedzialek mialam robiona biopsje i endokrynolog powiedzial, ze jesli cos bedzie nie tak to zadzwonia a jak nie to mam na kontrole za rok przyjsc. Ale ja bym chciala wiedziec na czym stoje!! Jak duze sa te guzki. Co to za rodzaj guzka. Powiedzcie mi dziewczyny czy na usg mozna zobaczyc zmiane nowotworowa czy ten facet robiac mi badanie i pomiary wiedzial na czym stoje?
  • Kochani , mam pytanie do tych co w ostatnich dniach byli w Gliwicach. Czy tam nadal jest rozkopane i są objazdy?
  • aneta31 To pewnie mnie masz na myśli. ;) Nie wiem czy będę mogła pomóc, ale na każde pytanie odpowiem. ;)
  • Hej pamietam ze na forum byla osoba ktora po operacji miala problemy z barkiem,chcialabym ja zapytac o kilka rzeczy.niestety moja rehabilitacja nie przynosi rezultatu I nie wiem czego mam sie spodziewac.
  • Malwqa za miesiąc będę w stanie udzielić Ci odpowiedzi ;) Ale do tego czasu myślę że sama już będziesz wiedziała. Tyreoglobuliny mam poniżej normy ale ten wychwyt jodu i te węzły powiększone jakoś mi nie dają spokoju. :/
  • 9 lat temu
    wiesia -ja miałam podobną sytuację do twojej pierwszy jod pażdziernik 2014 szyja czysta świeciłam w klatce piersiowej może grasica przetrwała a może nie wiadomo co,w styczniu 2015tomograf i w okolicy tchawicy zmiana może węzeł chłonny a może tez nie wiadomo co.Propozycja gliwic była taka albo czekamy rok i ponowna diagnostyka albo w maju drugi jod.Ja wybrałam jod po scyntygrafi całego ciała wszędzie czysto oprócz przełyku,podobno żle mi się wchłoneła tabletka z jodem po kilku dniach miałam scyntygrafię klatki pier.i czysto W pażdzierniku miałam kontrolny tk i ok.Długo trwała moja walka ale udało się ,u ciebie też będzie dobrze a dr Roskosz jest doskonałym fachowcem jesteś pod dobrą opieką i głowa do góry będzie dobrze
  • 9 lat temu
    Kochani. Czy mieliście taką sytuację ze tg było niskie a w organizmie działo się coś nie dobrego ? Czy należy wierzyć poziomowi tyreoglobuliny ??
  • Kawka no widzisz jaki ten internet mały ;) a tak do tematu to wiecie że o diecie dowiedziałem się dopiero tutaj?? z tej okazji wczoraj zjadłam rybkę, ale już nie będę obiecuję :D Wiesia10 gdzie byłaś na jodzie bo pewnie czytałam ale już mi wyleciało z głowy. Współczuje ale dobrze ze lekarze chcą wszystko dokładnie sprawdzić!
  • 9 lat temu
    Wiesia,dr Rozkosz jest szefem endokrynologii, bardzo dobry specjalista.Wiem,że człowiek chce mieć to już za sobą (ja mam jod za 2 miesiące) ale trzeba patrzeć na te dodatkowe badania w ten sposób, że chcą Cię wypuścić "czyściutką" i niczego nie lekceważą. Musimy myśleć, że będzie dobrze! Pozdrawiam.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat