Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
A czemu nie wolno ryb? A mięso gotowane czy jak najmniej? Też muszę włączyć dietę chociaż wydaje mi się że zdrowo się odzywam. Jodowanie 7 marca w co w Warszawie ale niestety ja odstawiam euthyrox
-
Wiesia10 jak po jodzie w Gliwicach?
-
Są Aga obostrzenia w zabiegach dlatego jest wykaz zachorowań na nowotwory i wyjazdów na rehabilitację .
Przeciwwskazanie do leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej stanowią:
stan chorobowy, w którym leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitacja uzdrowiskowa przy wykorzystaniu właściwości naturalnych surowców leczniczych mogłyby spowodować pogorszenie stanu zdrowia pacjenta;
choroba zakaźna w fazie ostrej;
ciąża i połóg;
czynna choroba nowotworowa oraz okres przed upływem:
5 lat w przypadku: czerniaka złośliwego, białaczki, ziarnicy złośliwej, chłoniaków złośliwych, nowotworów nerki,
12 miesięcy w przypadku innych nowotworów złośliwych - od zakończenia leczenia operacyjnego, chemioterapii lub radioterapii, z wyłączeniem leczenia hormonalnego.
-
Aga2811
pierwsze slysze ze nie mozna masazu.jestem 3 miesiace po operacji a od dwoch chodze na rehabilitacje i wlasnie robia mi oklady gorace oraz masaze,od niedawna zaczeli stosowac na przemian akupunkture rowniez.po jodze wiem ze rehabilitacja bedzie kontynuowana.nigdy nie slyszalam aby rak byl przeciwskazaniem do masazu,do jakis terapi laserem cos tam wyczytalam w necie ze nie wolno,ale ja rozmawialam z dermatologiem poniewaz mam zaplacona juz laserowa depilacje pach i bikini i pytalam czy mam zrezygnowac czy nie,odpowiedzial ze spokojnie mozna wykonac.
-
Witam, mam do Was pytanie? Strasznie boli mnie kręgosłup, przez wiele lat chodziłam ma masaż pleców a teraz z powodu choroby miałam kilka miesięcy przerwy i ledwo się ruszam. Macie jakieś informacje na temat naszej choroby i możliwości korzystania z masażu. Pytałam lekarza po jodowaniu w Zgierzu. Powiedziała , że tak omijając oczywiście szyję ale mam wrażenia , że jakoś tak na odczepnego to powiedziała. Moja rehabilitantka mówi, że do tej pory choroby nowotworowe zawsze były przeciw wskazaniem do masażu ale teraz różnie to bywa. Byłam w poniedziałek u chirurga endokrynologa ale oczywiście zapomniałam zapytać. ;)
-
ja tez nie odstawiam eutiroxu,dostaje dwa zastrzyki przed podaniem jodu,dwa dni wczesniej.a diete musze stosowac ,tak nakazali wiec trzeba sie zastosowac.
-
Mango Kalmara dziękuję.
Ale człowiek jest straszny niby wiem ze to dobry wynik ale ciągle chodzi mi po głowie dlaczego nie 0. ;-/
-
aneta31 mi lekarz przed jodem leczniczym kazał trzymać właśnie dietę. Ale nie kazał tylko solić i wystrzegać sie produktów z duża jej zawartością oraz ryb. Zakazał też stosowania multiwitamin i tym podobnych. Z jednej strony to na dobre wychodzi takie oczyszczenie ;)
malwqa bardzo dobry wynik masz :)
karolaols u Ciebie to chyba wszystkie czynniki. Mnie zmieniła choroba - na komedii potrafię sie poryczeć ;)
-
-
O juz mam. Pleban na stronie 300 napisał swoją relacje. Znowu się poplakalam jak przeczytałam do końca :) nie wiem co mnie tak zmieniło ciągle się wzruszam czy to macierzyństwo, choroba czy wysokie tsh ;)