Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Badanie biopsji i usg przyjdzie mi do domu poczta? Z tego co lekarz mi powiedzial to tylko wynik badania krwi ma do mnie przyjsc oraz do mojego lekarza rodzinnego a reszte wynikow do mojego endo. Ktory po przeanalizowaniu ma do mnie zadzwonic jesli cos bedzie niepokojacego.
  • 9 lat temu
    wiesia miałam drugi duży jod po nim tydzien kwarantanny ,może ty nie będziesz musiała ale gdyby to nie martw się za bardzo, dasz rade :) Jeśli chodzi o tomograf to nie ma się czego bać po podaniu kontrastu czułam przez chwilę gorąco głównie w podbrzuszu dziwne uczucie ale to trwało naprawde chwile poza tym nic sie nie działo ,nie wiem czy ci mówili ale musisz mieć aktualny wynik kreatyniny,powodzenia <3
  • wiesia10 Badanie TK to nic strasznego. ;) Ja mam teraz co rok. Za każdym razem dostaję kontrast doustny (okropnie smakuje, chyba że ktoś lubi smak anyżowy ;)) i dożylny. Pierwszy pije się przed badaniem, drugi podawany jest w trakcie. Generalnie nie ma czego się bać. ;)
  • Hej Dagmara,ja na pierwszym Usg w szpitalu to też powiedziala mi pani doktor ze operacyjnie bo duże zmiany ale resztę endokrynolog mi powie,fakt dostalam wynik usg poczytalam w necie i byłam załamana, pojechałam do endo i zrobiła mi drugie usg,powiedziała że dobra wiadomość jest taka że guzki w tym jeden 4 cm wyglądają o.k sa normoechogeniczne czy jakos tak,ale na tym się dobre wiadomości kończą bo tak czy inaczej operacja mnie czeka...mam ustaloną już na 17 marca,jak szłam do endo to nafaszerowalam sie aviomarinem hehe, już mi było pod gabinetem obojętne wszystko,ale uspokoiła mnie,tak jak mi dziewczyny pisały tutaj że mnie uspokoi i sie sprawdziło, powiedziała mi że pani która robiła usg zna się na tym ogólnie... że tak delikatnie powiem.bedzie o.k :-) ja też czekam juz do marca chce to mieć za sobą, póki co to mam grypę i ledwo chodzę ale każdy chce z nas żyć i jakoś musimy się trzymać, ludzie żyją po raczyskach i to poważniejszych bądźmy dobrej myśli. :D
  • Do zetki dziękuje kochana za miłe słowa , od razu jest mi lepiej na duszy , myślałam żę dziwny jakiś przypadek mam. Mam pytania jak przeżyłaś tomograf miałaś jakieś powikłania , jak będę miała pierwszy raz , wpuszczają kontras i boje się jak zareaguje .Trzeba być na czczo .W opisie moim jest że znaczni umiejscowił sie w śródpiersiu .Miałaś podany drugi raz jod radioaktywny jescze raz czy diagmostyczny , znowu przeżywaś ten koszmar z kwarantana .Ja dzisiaj kończe kwaratanę i tak teśknie już za synusiem .straszne to jest .
  • Do Karolas na jodzie byłam w Gliwicach od 13.01. do 19.01
  • 9 lat temu
    Dagmara89 wydaje mi się że czas oczekiwania na wynik jest indywidualny dla placówki ja miałam czekać ok 2 tygodnie, a wynik dostałam kilka dni po biopsji. Wiem, że się denerwujesz ale nie warto bo to niczemu nie pomoże a wrecz szkodzi na psyche, bądź dobrej myśli.
  • 9 lat temu
    Dagmara89 wydaje mi się że czas oczekiwania na wynik jest indywidualny dla placówki ja miałam czekać ok 2 tygodnie, a wynik dostałam kilka dni po biopsji. Wiem, że się denerwujesz ale nie warto bo to niczemu nie pomoże a wrecz szkodzi na psyche, bądź dobrej myśli.
  • Kobitki pomożecie? Miałam dziś Usg tarczycy i nie za bardzo wiem czego mogę się spodziewać po wynikach ;/ a wizyta u endo 8 marca. Prawy płat o mieszanej echogeniczności z obecnością ognisk bezechowych w części środ-dolnej 03 i 3mm oraz ogniska hipoechogennego w części środkowej o wym 6x3 mm. W obrazie usg tarczyca z obecnością zmian płynowo-litych. Czy przy takiej wielkości guza mogę spodziewać się biopsji?
  • Dziekuje ci Asia88 a jak myslisz jak dlugo bede czekala na wynik biopsji? Czytalam na internecie se niektorzy maja juz po kilku dniach inni po tygodniu. Najgorsza jest ta niepewnosc :(

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat