Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Kochani , mam pytanie do tych co w ostatnich dniach byli w Gliwicach. Czy tam nadal jest rozkopane i są objazdy?
-
aneta31
To pewnie mnie masz na myśli. ;) Nie wiem czy będę mogła pomóc, ale na każde pytanie odpowiem. ;)
-
Hej pamietam ze na forum byla osoba ktora po operacji miala problemy z barkiem,chcialabym ja zapytac o kilka rzeczy.niestety moja rehabilitacja nie przynosi rezultatu I nie wiem czego mam sie spodziewac.
-
Malwqa za miesiąc będę w stanie udzielić Ci odpowiedzi ;) Ale do tego czasu myślę że sama już będziesz wiedziała. Tyreoglobuliny mam poniżej normy ale ten wychwyt jodu i te węzły powiększone jakoś mi nie dają spokoju. :/
-
wiesia -ja miałam podobną sytuację do twojej pierwszy jod pażdziernik 2014 szyja czysta świeciłam w klatce piersiowej może grasica przetrwała a może nie wiadomo co,w styczniu 2015tomograf i w okolicy tchawicy zmiana może węzeł chłonny a może tez nie wiadomo co.Propozycja gliwic była taka albo czekamy rok i ponowna diagnostyka albo w maju drugi jod.Ja wybrałam jod po scyntygrafi całego ciała wszędzie czysto oprócz przełyku,podobno żle mi się wchłoneła tabletka z jodem po kilku dniach miałam scyntygrafię klatki pier.i czysto W pażdzierniku miałam kontrolny tk i ok.Długo trwała moja walka ale udało się ,u ciebie też będzie dobrze a dr Roskosz jest doskonałym fachowcem jesteś pod dobrą opieką i głowa do góry będzie dobrze
-
Kochani. Czy mieliście taką sytuację ze tg było niskie a w organizmie działo się coś nie dobrego ?
Czy należy wierzyć poziomowi tyreoglobuliny ??
-
Kawka no widzisz jaki ten internet mały ;) a tak do tematu to wiecie że o diecie dowiedziałem się dopiero tutaj?? z tej okazji wczoraj zjadłam rybkę, ale już nie będę obiecuję :D
Wiesia10 gdzie byłaś na jodzie bo pewnie czytałam ale już mi wyleciało z głowy. Współczuje ale dobrze ze lekarze chcą wszystko dokładnie sprawdzić!
-
Wiesia,dr Rozkosz jest szefem endokrynologii, bardzo dobry specjalista.Wiem,że człowiek chce mieć to już za sobą (ja mam jod za 2 miesiące) ale trzeba patrzeć na te dodatkowe badania w ten sposób, że chcą Cię wypuścić "czyściutką" i niczego nie lekceważą.
Musimy myśleć, że będzie dobrze! Pozdrawiam.
-
Wiesia 10 przykri mi, że przedłuży Ci się leczenie,ale masz raka brodawkowatego i obojętnie gszie on się jeszcze umieścił jest do WYLECZENIA,więc będzie dibrze tylko potrzeba czasu.Zrobią Ci tomograf i będzie wiadomo ,a poza tym jod który dostalas ma czas ,żeby wybić resztki komórek nowotworowychTez po jodzie robilismy w Gliwicach tomograf bo się szyja i pluca nie podobaly ,ale jest ok.Trzymam kciuki i wracaj do zdrówka :-).
-
Część anka50 dzięki za pamięć , jestem już po jodzie , jeszcze tydzień kwarantanny w domu , nie jest źle , choć trudne nie powiem odizolowanie całkowite od cywilizacji , ale najgorsze w tym wszystkim jest to że nie wyszła u mnie dobrze scyntygrafia i muszę 26.01 jechać jeszcze raz , wychwyt jodu mam w klatce piersiowej najwięcej , dlatego chcą jeszcze raz to sprawdzić zalecili tomograf i scytygrafię, jeśli chodzi o tarczycę to powiedzieli ze została bardzo dobrze zoperowana nic nie zostało nie ma przeżutów , i tak naprawdę nie trzeba było było operowąc tak mały to było .Najbardziej ,mnie przeraża że jedno się skończyło a oni drążą , i nie wiadomo o co chodzi , ciągle coś innego mówią , stwierdzili też że mam grasicę co w tym wieku jest nie spotykane , i ponoć ten jod sie tak skumulował , nie wiem o co chodzi .Jestem teraz pod opieka drRoskosza , przyjmował mnie prawie 2 godz bardzo dokładny i skrupulatny lekarz ,Może ktoś ma taki przypadek jak ja , nie wiem co mam o tym wszystkim mysleć .A co u ciebie