Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Wiesia 10 przykri mi, że przedłuży Ci się leczenie,ale masz raka brodawkowatego i obojętnie gszie on się jeszcze umieścił jest do WYLECZENIA,więc będzie dibrze tylko potrzeba czasu.Zrobią Ci tomograf i będzie wiadomo ,a poza tym jod który dostalas ma czas ,żeby wybić resztki komórek nowotworowychTez po jodzie robilismy w Gliwicach tomograf bo się szyja i pluca nie podobaly ,ale jest ok.Trzymam kciuki i wracaj do zdrówka :-).
  • Część anka50 dzięki za pamięć , jestem już po jodzie , jeszcze tydzień kwarantanny w domu , nie jest źle , choć trudne nie powiem odizolowanie całkowite od cywilizacji , ale najgorsze w tym wszystkim jest to że nie wyszła u mnie dobrze scyntygrafia i muszę 26.01 jechać jeszcze raz , wychwyt jodu mam w klatce piersiowej najwięcej , dlatego chcą jeszcze raz to sprawdzić zalecili tomograf i scytygrafię, jeśli chodzi o tarczycę to powiedzieli ze została bardzo dobrze zoperowana nic nie zostało nie ma przeżutów , i tak naprawdę nie trzeba było było operowąc tak mały to było .Najbardziej ,mnie przeraża że jedno się skończyło a oni drążą , i nie wiadomo o co chodzi , ciągle coś innego mówią , stwierdzili też że mam grasicę co w tym wieku jest nie spotykane , i ponoć ten jod sie tak skumulował , nie wiem o co chodzi .Jestem teraz pod opieka drRoskosza , przyjmował mnie prawie 2 godz bardzo dokładny i skrupulatny lekarz ,Może ktoś ma taki przypadek jak ja , nie wiem co mam o tym wszystkim mysleć .A co u ciebie
  • tak jak najbardziej wskazana.mi wrecz nakazano a wlasciwie jest to jeden z punktow leczenia,wiec trzymam sie diety ,juz pierwszy tydzien minal i nie bylo tak zle.dokladnie chodzi o to aby oczyscic organizm z jodu i aby podany jod wchlonal sie calkowicie,wtedy leczenie jest wiele skuteczniejsze.
  • 9 lat temu
    Skądś znam tę tabelę. Właśnie ja umieściłam tę tabelę na innym forum. :)
  • Dzieki dziewczyny za dpowiedz. Czyli taka dieta na miesiac przed jodem jest wskazana;) Bede pamietac;)
  • Maszka27 żeby zwiększyć przyswajanie jodu w trakcie jodowania ;) Dobrze do karolaols ujęła :) karolaols mi lekarz tłumaczył że ryby zawierają dużo jodu. Przez miesiąc można da sie wytrzymać ;)
  • Maszka z tego co czytałam wcześniej chodzi o to żeby organizm był głodny jodu i wtedy więcej przyswoi. To tak w skrócie na mój rozum... Na innym forum znalazłam tabele: Tabela 1. Zawartość jodu w 100 g wybranych produktów spożywczych produkt jod (µg) sól kuchenna, jodowana 2293,0 dorsz świeży 110,0 mintaj świeży 103,0 makrela wędzona 40,0 ser edamski tłusty 30,0 sardynka w pomidorach 25,0 tuńczyk w oleju 25,0 orzechy laskowe 17,0 brokuły 15,0 szpinak 12,0 ser brie pełnotłusty 11,2 jaja kurze całe 9,5 płatki owsiane 5,9 czekolada mleczna 5,5 groszek zielony 4,4 salami popularne 4,1 ser twarogowy półtłusty 3,7 mleko 0,5% tł. 3,4 jogurt truskawkowy 1,5% tł. 3,3 wątroba wieprzowa 3,1 kapusta biała 3,0 fasola biała, nasiona suche 3,0 banan 2,8 bułki pszenne zwykłe 2,8 kakao 16%, proszek 2,8 chleb żytni razowy 2,7 mleko 3,5% tł. 2,7 czekolada gorzka 2,3 ryż biały 2,2 migdały 2,0 wieprzowina, karkówka 1,8 jabłko 1,6 karp świeży 1,5 wieprzowina, schab 1,5 pomarańcza 1,2 pomidor 1,1 szynka wieprzowa, gotowana 1,0 płatki kukurydziane 0,9 wołowina, pieczeń 0,8
  • Czy ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego nie wolno jesc produktow zawierajacych jod a pozniej idziesz na jodowanie dostajesz jod w postaci tabletki..... Ja jestem zielona nie Wiem o co chodzi z tym...
  • mieso gotowane jak najbardziej mozna
  • karolaols mi powiedziano ze ryb w szczegolnosci nie moge poniewaz ryby dostarczaja bardzo duzo jodu do organizmu jak i sol jodowana oraz kapusta i jakies tam brukselki chyba.zero produktow pochodzenia mlecznego,zywnosci konserwowanej,zadnych wedlin oraz zywnosci gotowej do spozycia.dobrze ze to tylko miesiac .

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat