Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
vistoria13
mi tez po badaniu usg nic konkretnego nie powiedzieli a nawet jeden doktor powiedzial zeby sie nie martwic bo nie widzi nic podejrzanego w guzkach.a tu prosze rak brodawkowaty.tez mialam dwie biopsje,pierwsza biopsja guza i wezla chlonnego,po pierwszej juz bylo wiadomo ze to rak i dlatego mialam kolejna ale tylko wezla innego aby potwierdzic lub wykluczyc przezut do wezlow.i tak oto usuneli tarczyce oraz 34 wezly chlonne.
-
Wyszło ale chyba chcieli potwierdzić. A tak nawiasem to w większości guzki sa bez zmian nowotworowych, więc nie ma się o co martwić na zapas. Pozdrawiam :)
-
-
andzia1414 dziękuje za odpowiedz:)a co spowodowało, że miałaś robioną drugą biopsję, w pierwszej nic nie wyszło czy wynik był niejednoznaczny?
-
vistoria13
Witam ja miała usg które wykazało guzka, ale dopiero dwukrotna biopsja wykazała komórki nowotworowe.
Opis tego guzka na usg wyglądał tak niejednorodny obszar wymiary o nierównych granicach z drobnymi pojedynczymi zwapnieniami prawdopodobnie lito pływowy guzek.
-
Witam serdecznie, mam pytanie do kobiet po operacji tarczycy, czym któraś z Was miała problem z łysieniem tzn zrobiły mi się zakola i prześwity. Jestem przerażona, operację miała 13 lat temu. Pozdrawiam serdecznie :)
-
witam,jestem tu nowa, mam pytanie czy jak robiłyście badania usg tarczycy to lekarz odrazu widział jakieś podejrzane zmiany, cechy tego guzka(ów), które sugerowałyby , że jest to guz nowotworowy?czy obraz był prawidłowy, a dopiero biopsja wykazała zmiany nowotworowe?bo ja robiłam usg i mówił do mnie, że podejrzane guzki mają swoje określone cechy i zastanawia mnie czy usg może pokazać taką zmianę , że lekarz już wie, że może to być rak. Proszę o odpowiedz jak to było u Was. Może ktoś odpisze.pozdrawiam
-
sylwusiaaa87
karolaols i aura wyjdą w piątek 11-go. Jedni wychodzą, a drudzy wchodzą. ;) Tak to funkcjonuje. ;)
-
Karolaols i aura - no to sie odnalazlyscie... zazdroszcze ;) no wlasnie.... jak to jest -- wy wychodzice 11 czy 10 ? Pozdrawiam
-
Karolaols mój młody owijal folią spożywczą :D