Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Kalmara,mi też czaszka nawala od pierwszego :-/
  • 9 lat temu
    sylwusiaaa87 Niestety prysznic jest na czas. ;) W 10 minut trzeba się "obrobić". ;) Strasznie to stresujące. ;) Po prysznicu wraca się w ochronnym zielonym szlafroczku na izolatkę, czeka na śniadanie i technika, który zrobi pomiar. Po pomiarze na badania i potem powrót na oddział, ale tylko po walizkę. ;)
  • 9 lat temu
    sylwusiaaa87 myślałam że tylko mnie ta pogoda dobija :( Na prochach przeciwbólowych na migrenę od 1 marca lecę. Chce już lata ;) Dziewczyny trzymam kciuki za jodowanie i za przetrwanie w spa <3 Ściskam Nie wiem jak Gliwicach ale w Warszawie w WiM-ie przed jodowaniem jak sie nie odstawia hormonów w dzień przyjęcia dopiero po pobraniu krwi można łyknąć. A tak to przez cały pobyt normalnie sie bierze hormony.
  • 9 lat temu
    Lauroli ja w dniu przyjęcia nie będę brała i tak trzeba być naczczo. Będą nam w formie zastrzyków podnosić tsh więc bez sensu brać A pewnie po jodzie i tak będzie inna dawka hormonu. Próbowałam się tam ostatnio dodzwonić ale nikt nie odbierał bo chciałam zapytać czy aktualne i czy trzeba wziąść mocz przy przyjęciu na oddział. Najlepsze bo ostatnio przeglądałam papiery i datę na jod mam 01.04.2015!!! A nie 2016!
  • 9 lat temu
    ":sylwusiaaa87 , kalmara," ja na tym forum pojawiłam się ,ponieważ moja mama zachorowała, ma zaawansowanego raka jelita z przerzutami , a tu trafiłam też,bo ja jestem po porodzie 6 mies. i postanowiłam zbadać tarczycę, ponieważ wiadomo po porodzie się powiększa. Mam wole nie od dziś. Zrobiłam w lutym., najpierw usg, taki opis jak pisałam,dr mówił, bo pytałam , że podejrzanych cech nie widzi, tsh w normie i FT 3 i FT 4 w normie.(zawsze były prawidłowe jak teraz), ale wole guzkowe jak miałam to mam. Byłam w tygodniu i endo powiedziała, że kiedyś i tak to do operacji, żeby się nie powiększało,możemy poczekać rok, obserwować, dlatego robię biopsję, żeby upewnić się, że można tylko obserwować . Do dr chodzę prywatnie to ona nie ma problemu wysłać mnie na biopsje, ponieważ i tak wie, że muszę zapłacić i sama nie wiem czy ja już jestem taka przewrażliwiona przez tą chorobę mamy , różne myśli przychodzą do głowy wiadomo. Widmo tego zabiegu,operacji też mnie przeraża, ale z drugiej strony chyba lepiej zapobiegać niż miałoby to np. zezłośliwiec kiedyś, sama już nie wiem, czy takie niepodejrzane wola guzkowe się operuje?czy to powszechny zabieg jest?Jutro zrobię biopsję, za 2 tyg. wyniki i może skonsultuje to z innym endo?poradźcie coś proszę. Dziewczyny życzę Wam dużo pozytywnej energii, słoneczka i pozdrawiam serdecznie:)
  • 9 lat temu
    Karolaols - bede czekac na info :) no i oczywisicie powodzenia jutro, bede 3mac kciuki mocno za Was :)
  • 9 lat temu
    Sylwia nie przejmuj się będziesz miała info z pierwszej ręki będę Ci tu pisać na bieżąco :)
  • 9 lat temu
    Vistoria - z tego co piszesz to raczej na bank bedzie u Ciebie ok, czego Ci szczerze zycze :) ale wiadomo jak masz byc spokojniejsza to zrob ta biopsje i potem kontroluj. Aniaw12 - strasznie Ci dziekuje za info, jesli bys w wolnej chwili jeszcze napisala - czy ten prysznic po to mozna sie myc w miare spokojnie, czy 3ba sie spieszyc bo czas jest wyliczany ? Czy jeszcze po izolatce idziemy na oddzial do sal ? Czy tylko badania i nara, wiem, ze chyba gdzies to bylo, musze poszperac w watku. Tak off topicowo - dziewczyny czy Was tez tak dobija ta pogoda ? Ja juz nie pamietam jak wyglada slonce ;/ masakra :/
  • 9 lat temu
    Może tak być jak mówisz, że jednak się miniemy ;) Hormonu nie odstawiłam, tak miałam zalecone. Ale nie wiem jak w dzień przyjęcia, czy mam brać tabletkę, czy nie? Nie orientujesz się może??
  • 9 lat temu
    Lauroli a odstawiłaś hormon czy nie?? Ja nie odstawiałam.To pewnie wejdziesz do izolatki w weekend a ja pewnie po weekendzie ;)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat