Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Może tak być jak mówisz, że jednak się miniemy ;) Hormonu nie odstawiłam, tak miałam zalecone. Ale nie wiem jak w dzień przyjęcia, czy mam brać tabletkę, czy nie? Nie orientujesz się może??
  • 9 lat temu
    Lauroli a odstawiłaś hormon czy nie?? Ja nie odstawiałam.To pewnie wejdziesz do izolatki w weekend a ja pewnie po weekendzie ;)
  • Victoria13 dobry radiolog jak robi usg to może już coś powiedzieć ale to nie będzie na 100%. Pierwszy raz jak miałam robione USG i to tętnic szyjnych dr spytał czy sie lecze na tarczyce jak sie dowiedział że nie to kazał biegusiem zrobić biopsje nic więcej nie mówiąc. Dwa lata chodziłam dopiero trafiłam do endokrynologa i na biopsje. Gdzie sie okazało że mam raka brodawkowatego. Andzia1414 mi włosy bardzo wypadały zaraz po operacji i jak odstawiłam hormony. Nawet fryzjerka mi to skomentowała ze mam rzadsze włosy. Stosowałam dzień w dzień regenerum i szampony z kwasem hialuronowym. Miałam spokój przez 3 miesiące i teraz po jodzie mam powtórkę z rozrywki. Mam nadzieje ze mi sie poprawi bo mam zestaw witamin od lekarza rodzinnego. Podobno to od zawirowań hormonalnych.
  • sylwusiaaa87 Z wypisami to bywa różnie. ;) Moja grupa wyszła ze szpitala ok. 13:00. Ja trochę później, bo miałam dodatkowe badania. Zgodzę się z Tobą, że dobry specjalista od USG może już coś podejrzewać widząc obraz guzka na monitorze. Tak było w moim przypadku.
  • Anka50 dzięki biorę folię spożywcza w takim razie ;)
  • Gatta, ja idę 30 marca, to może się spotkamy :D
  • dziękuje sylwusiaaa87, własnie czytałam o tych podejrzanych cechach, u mnie w usg nie mam tych zmian,które Ty miałaś, u mnie w opisie brak zwapnień, unaczynienie doppler w normie i nie ma nic o nieregularnych kształtach, ale pisze płat z ogniskami normo-hypoechognicznymi I/II typ unaczynienia, nie wiem co to znaczy? wiem, że hypoechogniczne mogą być złośliwe, ale nie wiem czemu pisze normo?a na biopsje umowiłam się prywatnie bo nie wiem czy dostałabym na już
  • Dodam tylko - obydwa badania byly w szpitalach klinicznych, uniwersyteckich
  • Aniaw - czyli 5 dni, oki, a napiszesz prosze czy z wypisem sie im udaje do poludnia czy pozniej ? Victoria - ja zaryzykuje stwierdzenie, ze dobry endo i spexjalista od usg to juz na podstawie usg moze miec duuuuzeee podejrzenia. Mnie moja endo pytala czy moze moj przypadek z dwoma stazystkami omowic ( a ja nie mialam z tym probblemu, niech sie ucza nam ) i robiac usg im tam wszystki tlumaczyla i wyraznie mowila, ze teb moj guzek ma 3 podejrzane cechy - unaczynienie bogate, mieregularne ksztalty ( tzn nie byl kulisty ani owalny) i mikrozwapnienia. Pierwszy endo tez po opisie usg biopsni na cito by raczej nie wypisywal, wiec mysle, ze tak juz po usg cos musi byc widac. Choc widzisz jak pisza tu niektore z nas, nie zawsze te zmiany sa widoczne. Pozdrawiam
  • dziękuje andzia1414 za dobre słowo:) do aneta31,po usg mi lekarz powiedział, że nie widzi podejrzanych zmian, jednak ja jakoś też czuje niedosyt i szukałam własnie tych cech które mogłyby świadczyć, że guzek jest złośliwy, no i umówiłam się też na biopsję już w najbliższy poniedziałek.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat