Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • elpis6 ja nawet jakbym wiedziała że te guzki nie sa rakowe to itak wolałabym usunąć,nie mogłabym żyć ze świadomością że nie daj Bóg zezłośliwi się. Ale póki co to czekam za operacją juz za 10 dni,boje się co to się okaże, ale wolę o tym nie myśleć i sie nie zadreczać bo to itak nic nie da.Głowa do góry, tyle tu kobiet które to przeszły więc i my damy radę.
  • 9 lat temu
    Kasiazrozpaczona i aniaw12 bardzo dziękuję Wam za odpowiedź i słowa otuchy. Wnioskując po Waszych wpisach niestety widzę, że bardzo prawdopodobne, że również czeka mnie operacja. :(
  • 9 lat temu
    Kalmara,mi też czaszka nawala od pierwszego :-/
  • sylwusiaaa87 Niestety prysznic jest na czas. ;) W 10 minut trzeba się "obrobić". ;) Strasznie to stresujące. ;) Po prysznicu wraca się w ochronnym zielonym szlafroczku na izolatkę, czeka na śniadanie i technika, który zrobi pomiar. Po pomiarze na badania i potem powrót na oddział, ale tylko po walizkę. ;)
  • sylwusiaaa87 myślałam że tylko mnie ta pogoda dobija :( Na prochach przeciwbólowych na migrenę od 1 marca lecę. Chce już lata ;) Dziewczyny trzymam kciuki za jodowanie i za przetrwanie w spa <3 Ściskam Nie wiem jak Gliwicach ale w Warszawie w WiM-ie przed jodowaniem jak sie nie odstawia hormonów w dzień przyjęcia dopiero po pobraniu krwi można łyknąć. A tak to przez cały pobyt normalnie sie bierze hormony.
  • 9 lat temu
    Lauroli ja w dniu przyjęcia nie będę brała i tak trzeba być naczczo. Będą nam w formie zastrzyków podnosić tsh więc bez sensu brać A pewnie po jodzie i tak będzie inna dawka hormonu. Próbowałam się tam ostatnio dodzwonić ale nikt nie odbierał bo chciałam zapytać czy aktualne i czy trzeba wziąść mocz przy przyjęciu na oddział. Najlepsze bo ostatnio przeglądałam papiery i datę na jod mam 01.04.2015!!! A nie 2016!
  • ":sylwusiaaa87 , kalmara," ja na tym forum pojawiłam się ,ponieważ moja mama zachorowała, ma zaawansowanego raka jelita z przerzutami , a tu trafiłam też,bo ja jestem po porodzie 6 mies. i postanowiłam zbadać tarczycę, ponieważ wiadomo po porodzie się powiększa. Mam wole nie od dziś. Zrobiłam w lutym., najpierw usg, taki opis jak pisałam,dr mówił, bo pytałam , że podejrzanych cech nie widzi, tsh w normie i FT 3 i FT 4 w normie.(zawsze były prawidłowe jak teraz), ale wole guzkowe jak miałam to mam. Byłam w tygodniu i endo powiedziała, że kiedyś i tak to do operacji, żeby się nie powiększało,możemy poczekać rok, obserwować, dlatego robię biopsję, żeby upewnić się, że można tylko obserwować . Do dr chodzę prywatnie to ona nie ma problemu wysłać mnie na biopsje, ponieważ i tak wie, że muszę zapłacić i sama nie wiem czy ja już jestem taka przewrażliwiona przez tą chorobę mamy , różne myśli przychodzą do głowy wiadomo. Widmo tego zabiegu,operacji też mnie przeraża, ale z drugiej strony chyba lepiej zapobiegać niż miałoby to np. zezłośliwiec kiedyś, sama już nie wiem, czy takie niepodejrzane wola guzkowe się operuje?czy to powszechny zabieg jest?Jutro zrobię biopsję, za 2 tyg. wyniki i może skonsultuje to z innym endo?poradźcie coś proszę. Dziewczyny życzę Wam dużo pozytywnej energii, słoneczka i pozdrawiam serdecznie:)
  • Karolaols - bede czekac na info :) no i oczywisicie powodzenia jutro, bede 3mac kciuki mocno za Was :)
  • Sylwia nie przejmuj się będziesz miała info z pierwszej ręki będę Ci tu pisać na bieżąco :)
  • Vistoria - z tego co piszesz to raczej na bank bedzie u Ciebie ok, czego Ci szczerze zycze :) ale wiadomo jak masz byc spokojniejsza to zrob ta biopsje i potem kontroluj. Aniaw12 - strasznie Ci dziekuje za info, jesli bys w wolnej chwili jeszcze napisala - czy ten prysznic po to mozna sie myc w miare spokojnie, czy 3ba sie spieszyc bo czas jest wyliczany ? Czy jeszcze po izolatce idziemy na oddzial do sal ? Czy tylko badania i nara, wiem, ze chyba gdzies to bylo, musze poszperac w watku. Tak off topicowo - dziewczyny czy Was tez tak dobija ta pogoda ? Ja juz nie pamietam jak wyglada slonce ;/ masakra :/

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat