Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Elpis6,ja poszlam do rodzinnego bo któregoś ranka na szyji pojawiło mi się coś niby guzek,usg,endo i operacja mam 17 marca,mój guzek ma 4 cm,i kilka mniejszych,biopsji nie mialam wszystjlko do usunięcia, będzie dobrze nie martw się, mnie oprócz tego guzka nic nie dolega,wyniki w normie,mojego guza pani dr nazwała zwyrodnieniowy.
  • 9 lat temu
    Cześć! Pierwszy raz udzielam się na tym forum. Przejrzałam Wasze posty i postanowiłam napisać w związku z moimi obawami. Od kilku miesięcy zdarzają mi się nawracające bolesne opuchnięcia prawej strony szyi, do tej pory tłumaczyłam je tym, że się przeziębiłam albo mnie przewiało, jednak tym razem nie znalazłam żadnego takiego wytłumaczenia. Wybrałam się do lekarki, która w badaniu szyi pod palcami nic nie wyczuła i nawet sugerowała, że chyba coś sobie wmawiam, ale dla świętego spokoju dała mi skierowanie na usg. No i na usg jednak wyszło, że w prawym płacie mam guzek hypoechogeniczny, ze wzmożonym przepływem, z bardzo drobnymi zwapnieniami wielkości 3,5cm x 1,7cm x 2,1cm. Poza tym wszystko chyba ok. Zrobiłam badania TSH i wyszło w normie, czekam teraz na biopsję, którą będę miała za tydzień. Obawiam się co się okaże i trochę się denerwuję. Może znajdzie się jakaś obeznana duszyczka, która wesprze mnie na duchu. ;)
  • 9 lat temu
    Ja bym poczekała. Po podaniu jodu bardzo brzydko mi zareagowała rana pooperacyjna. Zaczerwienila sie i spuchła (prawie 3 m-ce po operacji). A jednak po tatuażu tez przez jakis czas skora musi sie wygoic.
  • 9 lat temu
    Moje drogie :) ja z takim pytaniem czy przed jodem można zrobić tatuaż czy lepiej poczekać i zrobić po?? Może Wy się orentujecje??
  • Sylwusia ja mam internet mobilny ale z routerem także zamierzam go wziąć ze sobą i trzymać w jakimś woreczku. I wezmę chyba tablet chociaż go nie lubię strasznie ;) słuchajcie mój narzeczony nsczytal się o tej budce telefonicznej w pokoju i razem z moją mamą ustalili że on poprosi o numer do tej budki jak będzie mnie odwozil bo jednak nie wierzą że będę mogła mieć telefon. Chyba wzajemnie się nakręcaja że zamkną mnie w białym pokoju bez klamek na 4 dni hihi :D
  • 9 lat temu
    Odezwę się w poniedziałek, na razie idę do szpitala na badania. Nic mi nie jest ( chyba), to tylko tak profilaktycznie.
  • Kawka - nasza skarbnico wiedzy o CO <3 albo jakakolwiek inna dobra duszo - jak sobie radzilas z netem ? Myslisz, ze to dobry pomysl zeby brac lapka z przenosnym netem np z play ? Telefonu chce uzywac tylko do gadania....Wiem, ze tam nie ma wi fi ( hehehe) dlatego sie zastanawiam jak tu sobie zrobic maraton zaleglych seriali ;/ Karola - jak Ty sobie chcesz poradzic ? Pozdrawiam
  • 9 lat temu
    No to we wtorek będzie już po prostu "okaz zdrowia" :-* Gdzies tu ktos pisał, ze druga operację lepiej sie przechodzi, wiec będzie dobrze!
  • Karola zwykle wystarcza, Mango dobrze pamietasz w poniedzialek mam sie stawić w Gliwicach a we wtorek pewnie będą mnie ciachać wczoraj mialam interniste generalnie okaz zdrowia tylko chora na raka ;)
  • 9 lat temu
    Justin a Ty masz teraz w marcu reoperacje prawda? Jak sie czujesz przed pozbyciem sie tego raz na zawsze? ;-) trzymam mocno kciuki! :-♡

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat