Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
:) Dziękuję i również WSZYSTKIM Dzieciom tym dużym i tym małym :) życzę Wszystkiego Najlepszego!:)
-
WITAM !!:)
ONA25
ja mam nowotwór pęcherzykowaty oksyfilny.
jak tak pomysle sobie wstecz to teraz wiem skad sie u mnie wzieła ciagła anemia i to że mimo iz mało jadłam nie moglam schudnac a wrecz przeciwnie tyłam :) w ciazy tez nie bylo za kolorowo bo do 7 miesiaca mialam wymioty i nie najlepiej sie czułam ale moj lekarz mowil mi ze widocznie taka jestem i tak przechodze ciaze :) Ciesze sie bardzo ze moja mała urodziła sie zdrowa i faktycznie jak piszecie musze zrobic jej TSH dla swietego spokoju. :)
Pozdrawiam
-
jadzia
rak brodawkowaty i pecherzykowaty to najlepsze raki tarczycy- wiec jestem pewna ze wszystko bedzie dobrze :) o tym raku najczesciej dowiaduja sie kobitki w ciazy bo wtedy daje o sobie znac - ja mialam go 8 lat i nic o nim nie wiedzialam - pewnie jakbym byla w ciazy to dawno juz bym o nim wiedziala bo wtedy roscie 2 razy szybciej
szczescie w nieszczesciu - powinnysmy sie cieszyc ze to tylko rak tarczycy :) bo z niego mozna sie wyleczyc i zyc normalnie dlugieeeee lata :) jak sie leczylam spotkalam sie z wielona pielengniarkami i lekarzami i wszyscy mowili ze jakby mieli wybrac sobie raka to wybrali by wlasnie tarczycy bo na niego sie nie umiera :) sa napewno przypadki gdzie ktos umarl ale to najczesciej jest przy 4 rodzaju raka tarczycy lub jak ktos nie chcial sie leczyc (a jest takich osob naprawde duzo)
gratuluje coreczki :) ile ma teraz miesiecy ? i jak sie nazywa ? :)
pozdrawiam :)
-
chcialam jeszcze zapytac co znaczy ''oksyfilny'' ? czy to jakis inny rodzaj raka pecherzykowatego ?
-
oksyfilny czyli zlosliwy ale jeszcze nie jest pewne bo dopiero po wycieciu zobacza czy to jest pewne.
a moja mała ma juz 4lata i ma na imie Hania:)
-
Ona,
a u Ciebie kiedy obchodzicie dzień dziecka? czy nie macie takiego święta? Pytam z ciekawości, bo w różnych krajach jest różnie mimo iż to święto międzynarodowe.
-
u mnie nie ma czegos takiego :) jest dzien matki i ojca a nie ma dnia dziecka :/
ale powiem Ci ze tu dzieci sa tak rozpieszczane (az do przesady) ze codziennie maja dzien dziecka hihi
czasami jak patrze jak amerykanie gadaja i traktuja dzieci to az zygac sie chce :///////
zachowuja sie jakby byli znakomymi a nie jak- rodzice z dzieckiem :/
dla mnie amerykanskie dzieci sa dziwne hehe od malego traktowane sa jakby byli dorosli - nie maja normalnego dziecinstwa- gdzie moga pobawic sie w blocie i sie ubudzic :/
nie mowie ze wszyscy ale 95% dzieci tak ma :/
-
jadzia
po operacji moze sie okazac ze byl lagodny :) oby :)
-
Jadzia,
ale Hania miała robione badanie na niedoczynność tarczycy zaraz po urodzeniu-w Polsce robią jej wszystkim noworodkom to badanie przesiewowe. Wynik badania powinie być w przychodni, w której zapisana jest córka, a sam fakt pobrania powinien być odnotowany w jej książeczce zdrowia jeszcze w szpitalu zraza po urodzeniu. Gdyby było coś nie tak od razu by do Ciebie dzwonili.
-