Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    kasiab
    tzn moja mama podczas operacji została niedotleniona czego efektem był paraliz i roczna walka zeby cokolwiek sobie przypomniała. co prawda operacja byla u mnie w miescie gdzie sa rzeżnicy najłagodniej mówiac. ale strach jako taki pozostał :) kasia a problemy z cisnieniem miałaś tez może przed operacja? bo mi ciagle skacze do góry lekarz mi nie pozwala zadnych leków brac.
  • 12 lat temu
    KASIAB
    TO WITAJ W KLUBIE JA PRZED OPERACJĄ DO 24 POTRAFIŁAM SPRZĄTAĆ I PRASOWAĆ ŻEBY PYŁKU NIE BYŁO WIDAĆ A TERAZ TO MI TO LOTTO JAK PRASOWANIE POLEŻY TYDZIEŃ TO CO MU BĘDZIE DZIEWCZYNY NIE DAJCIE SIE ZWARIOWAĆ LUZ JAK NAJBARDZIEJ WSKAZANY POZDRAWIAM I ODPOCZYWAJCIE JAK KTORA LUBI
  • 12 lat temu
    Jadzia,
    ja nie miałam problemów z ciśnieniem. Teraz też nie mam. A czemu nie pozwala Ci lekarz brać leków (oczywiście takich zaleconych przez niego lub kardiologa)?

Bania,
    oj, tak prasowanie to to czego nie znoszę wręcz nienawidzę. Za to uwielbiam myć okna :o)
    Wiesz teraz to mój mąż się ze mnie śmieje, że mi się zmieniła detekcja na bałagan, kurz, itd. bo nie biegam kilka razy dziennie ze ścierą.
  • 12 lat temu
    jadzia

juz niedlugo i Ty bedziesz mial to za soba :) napisz jaki masz guz ?

mowisz ze masz guza ktory ma 3 cm - witaj w klubie ja tez takiego mialam (3 cm) i lekarz powiedziala mi ze mialam go 8 lat :/ wiec mysle ze Ty swojego mialas juz przed ciaza. rak tarczycy to najwolniej rosnacy rak wiec napewno mialas go dlugieeee lata - ale pamietaj to nic nie znaczy :) ja mialam swojego dlugo i sie nie przerzucil i wszystko jest ok :)
  • 12 lat temu
    Jadzia

widze ze jestes z okolic slaska, ja tez. a w jakim miescie bedziesz miec te operacje? ja mialam w piekarach slaskich, w sumie czekalam 3 tyg ale mialam bardzo duze wole. w piekarach ok, choc wizualnie nie byla to "lesna góra" a pozostalosci z lat 50tych. stan masakra, ale kadra spoko. w szpitalu bylam 4 dni. a pozniej 2 tyg odpoczywania takiego intesywnego w domu. pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Jadzia,
    Do 18 już nie daleko i przez ten czas nic już z tym guzem się pewnie nie wydarzy, bo one rosną powoli. Ale rozumiem, że chcesz mieć to wszystko jak najszybciej za sobą. Ja miałam operację niecałe 2 tyg. po diagnozie, tak szybko chcialam się tego śmiecia pozbyć. Jeśli zaś chodzi o dziecko, to ten rodzaj nowotworu nie powinien mieć wpływu na dziecko, ja miałam operację rok po urodzeniu syna i dużo na ten temat się dowiadywałam i czytałam. Niemniej robię badania juz teraz dwójki dzieci pod kątem problemów z tarczycą i jak na razie wszystko ok. Z resztą śmieją się ze mnie, że robią te badania głównie dla mojego spokoju, a proste badania jak tsh to i tak każde dziecko po 5 r.ż. powinno mieć zrobione.
    Co do samej operacji, to jak sama wiesz, zawsze jest ryzyko powikłań, ale nie nalezy ona do najtrudniejszych. Nie wiem, czy będą Ci wycinac przytarczyce czy nie, czy będą wycinać węzły czy nie, pewnie część decyzji podejmą dopiero w trakcie. Na szczęście w CO są naprawdę specjaliści i nie obawiaj się zbytnio (wiem, łatwiej mówić). Po samej operacji rzeczywiście dosyć szybko wraca się do domu i do sprawności. Trwa to ok. 3-5 dób. Sama aktywność fizyczna nie jest zakazana, ale krótko po operacji trzeba ograniczyć wysiłek fizyczny w postaci podnoszenia ciężarów i przeciążania się, ze względu na cięcie.
    Tyla :)
    Trzymam kciuki za dobry nastrój i szczęśliwą operację.
  • 12 lat temu
    Jadziu Ahima ma rację opisała dokładnie co może być z operacją nic się nie łam będzie dobrze u ciebie napewno myśl pozytywnie a my tu Wszystkie jesteśmy na to dowodem też przechodziłyśmy to co ty teraz i jest nieżle więc głowa do góry

pozdrawiam serdecznie całe grono podwójnie uśmiechniętych jak ktoś określił nas po usunięciu tarczycy
  • witam mam takie pytanko ide do endokrynologa po leczeniu jodem pierszy raz jakie mam badania zrobic bo mi kartka zginela i za nic nie moge jej znalezc
  • 12 lat temu
    Witam mi lekarz kazal zrobić TSH i powiedział że inne badania zleci jak zajdzie potrzeba ale może inne dziewczyny miały inne zalecenia a i rodzinna zleciła morfologię krwi i dobrze bo okazało sie że dopadła mnie anemia po jodowaniu ale jak pisałam wcześniej ten mój organizm zawsze dziwnie reagował na leczenie pozdrawiam serdecznie miłego dnia
  • 12 lat temu
    Edyta,
    ja miałam robione tsh i ft4.
    Miłego dnia.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat