Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • Dziekuje dziewczyny <3 <3 kazde slowo wsparcia jest na wage zlota :) Ewela tez mialam przerzuty i cechy angioinwazji ale w Gliwicach lekarz kazal nie wpadac w panike . Mam nsdzieje ze to kurewstwo sie nigdzie dalej nie rozlazlo. No tak Massie juz jutro do domu , napeeno niedlugo napisze dokladna relacje :) Ewela a jak dlugo czekalas na jod po operacji ?
  • Strach Ja jak przeczytałam ze cechy angioinwazji to też się nakrecilam i też lekarz w Gliwicach tłumaczył że to głównie cechuje nowotwory.Ja po operacji czekałam 3 miesiące na jod. W miarę szybko to szło.
  • 7 lat temu
    Strach Wszystkie trzymamy za Ciebie kciuki :) oczywiście za inne dziewczyny tez, ale teraz Ty jesteś przed jodem wiec szczególnie za Ciebie i Twoje wyniki, które z pewnością będą dobre i tego się trzymajmy:) najważniejsze żeby jod wszystko wybił, a później to już będzie tylko lepiej :)
  • 7 lat temu
    A swoją drogą ciekawe co tam u Massie, jak się czuje. Pewnie jutro wieczorem wszyskiego się dowiemy :) będzie miała czas przy kwarantanie, to wszystko nam dokładnie opisze:) byle tylko wyniki były ok. to wszystko inne nie ma znaczenia. Ale przecież muszą być dobre, bo innej ewentualności nie bierzemy pod uwage :) Skoro lekarze mówią, że ten nasz "lokator" jest mnie niebezpieczny niż zapalenie płuc, to musi być dobrze;)
  • Może uda mi się zabrać tel z internetem to będę na bieżąco pisać :) Mona dzięki oby wszystko czego mi życzysz miało przełożenie na rzeczywistość <3
  • Swoją drogą ciekawe dlaczego teraz jest taki długi okres oczekiwania na jod. Myślałam że może dlatego że byłam operowana gdzie indziej to musze dłużej czekać ale Massie była operowana 5 dni później niż ja i tez czekała na jod ponad pół roku. Moja koleżanka była operowana rok temu i czekała na jod 2 miesiące ! Poszło ekspresem!
  • 7 lat temu
    Strach. Mnie lekarz powiedział, że zmieniły się standardy i ze teraz jod podaje się do roku od operacji a nie jak wcześniej do pół roku. Wg tych standardow również nie wszystkim podają jod i zależy to od wyników. Wcześnie nie podawali tylko przy mikroraku, a teraz w zależności od wyników. W moim przypadku, przy niskim tg i braku przerzutow do wezlow tez nie jest pewne czy będę miała jod.
  • Witaj Magdaleno. Moja historia jest podobna. Niejednoznaczny wynik biopsji, zalecenia: kolejna biopsja za 4 m-ce, jednak endokrynolog zdecydował inaczej i wystawił skierowanie do szpitala. Dopiero chirurg w szpitalu powiedział mi o DILO. Kartę wystawił mi lekarz rodzinny i wreszcie wszystko nabrało tempa. Posiadacz karty powinien zostać zdiagnozowany w okresie 9 tyg od momentu przyjęcia do szpitala. Na wynik badani histo-pat. również czeka się krócej. Ja swój odbieram 13.03.17. Pozdrawiam ☺
  • Mona ano właśnie czyli już wszystko jasne :)
  • 7 lat temu
    Mam tylko nadzieje, ze zmiana standardow wynika z jakis badan naukowych a nie z czyjegoś widzimisię i wyjdzie nam to na dobre:)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat