Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Ona,
    nie ma za co.
  • 12 lat temu
    kasia

dzieki za wytlumaczenie - moja mama ma nadczynnosc - nigdy nie dostala propozycji leczenia jodem - temu sie zdziwilam ale teraz juz wiem o co chodzi :)
  • 12 lat temu
    Anna01,
    po jodzie nie leży się w szpitalu-jesteś tyle ile w izolatce i ewentualnie przed samym jodawaniem. Po wyjściu z izolatki wychodzisz do domu od razu tego samego dnia.
    Masz wybór-albo jod albo operacja. Ja wybrałabym najpierw jod, a jak nie pomoże to wtedy dopiero zabieg.
  • 12 lat temu
    Anna01,
    a co Cię w naszych wypowiedziach wystraszyło? Bo nie za bardzo wiem.
    Co do Gliwic nie pomogę bo ja leczona byłam z Zgierzu. Z tego co tu Kinia pisała to musisz tam zadzwonić umówić się na konsultacje i wtedy ustalą Ci termin jodowania. Przy nadczynności dostaje się znacznie mniejsza dawkę (najczęściej na dobę wchodzi się do izolatki-tak przynajmniej było w Zgierzu) niż przy nowotworze.
    Samo leczenie polega na tym samym, łykasz kapsułkę, pijesz i ssie się dużo kwaśnych cukierków, często chodzisz się myć pod prysznic (głowę też za każdym razem) i tyle. Wybór metody leczenia zależy od wielu czynników.

Ona,
    jedna z metod leczenia nadczynności tarczycy polega właśnie na podaniu jodu by ją zmniejszyć. Pacjent nie dostaje dużej dawki (duuużo mniejsza niż my dostałyśmy) więc nie niszczy się całej tarczycy. To standardowa metoda leczenia na całym świecie-jedna z wielu (inne to tabletki czy operacja polegająca na wycięciu części tarczycy).
  • 12 lat temu
    a długo się leży po jodzie w szpitalu?
  • 12 lat temu
    po lekach mam uczulenie więc został mi jod
  • 12 lat temu
    dla mnie to wogole nie bylo straszne :) powiem Ci ze nawet nie czulam roznicy przed i w czasie wziecia jodu :)

mam pytanie - wiem ze jod niszczy tarczyce - a Ty ja masz - w jakim celu masz dostac jod ?

nie martw sie nie kazdy przechodzi to zle :)
  • 12 lat temu
    Witam wszystkich.
    Mam nadczynność tarczycy brałam leki (Metizol , Thryzol i Thyrosan czy jakoś tak się pisze). Jestem na nie uczulona. Po wizycie u lekarza stwierdził że czeka mnie jod w Gliwicach bo leków nie mogę przyjmować , jestem przerażona jodem po waszych wypowiedziach. Więc proszę was o poradę (jak to wszystko wygląda od rejestracji do końca ). Czy to takie straszne!
  • 12 lat temu
    fretka-flynn
    tak jak mowisz coraz wiecej ludzi teraz choruje niestety :/ i gdzie sie nie obejrzysz to ktos jest po tej chorobie :(

ja sama mam w rodzinie dwie kobitki po raku tarczycy ! (kobitki weszly do rodziny) jednej z nich prawie nie znam bo jest w polsce - ale wiem ze jest duzo lat po i wszystko jest ok :)

druga dziewczyna jest tutaj :) i powiem Ci ze ja niemialam pojecia ze ona miala tego raka !!!!!! dopiero jak ja zachorowalam dowiedzialam sie ze ona tez go miala - dziewczyna zachorowala w wieku 19 lat a teraz jest po chorobie 10 lat :) ma malutka coreczke i jest w ciazy z druga dzidzia :)

ciesze sie ze Twoja ciocia ma sie dobrze :)
  • w piatek mam wizytę, to zobaczymy. może jest ciut za wysokie.
    `
    rak jest bardzo często spotykaną chorobą, wystarczy popatrzyć na statystyki. u mnie w rodzinie było kilka przypadków, u znajomych też.
    moja ciotka jest po raku tarczycy!!! tyle, że ona zachorowała w wieku około 50lat, już jest 12 lat po leczeniu i ma się dobrze :))

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat