Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
fasola1983
Spojrzałam w wyniki - w szpitalu na jodzie miałam tsh 103 a spadło dopiero po 4 miesiącach niestety. Lepiej jest po zastrzyku teraz z tsh 193 po 4 tygodniach mam 0,39. U nas chyba po 50mg zwiększali ale nie pamiętam dokładnie.
-
Kalmara
O matko i córko! 4 miesiące?
Zrobię za miesiąc z ciekawości tsh sobie
Dzięki
-
Cześć Kochani, może głupie pytanie, ale wolę sie upewnić.
Za 3 miesiące mam drugi jod diagnostyczny. Na ostatnim wypisie ze szpitala nie mam napisane, że miesiąc wcześniej mam odstawić hormon.
Przed pierwszym diagnostycznym odstawiłam go oczywiście - taki zapis był po zakończeniu jodu leczniczego.
Na mój chłopski rozum teraz też 30 dni muszę się obyć bez leku...buuuuu...
-
Karolaols w Gliwicach też nie można się kąpać a potem na kąpiel ma się 3 minuty. Tak pisała bodajże Agata która była w GL. Btw CO w Gliwicach to oddział CO w Warszawie, zasady więc pewnie te same. No chyba, że w końcu wywalczyli sobie niezależność, nie wiem, nie śledzę tego :)
Anitag79 a może będziesz mieć zastrzyk? Wtedy nie odstawia się hormonu.
-
Massie8989, zastrzyku na pewno nie. Pewnie weteranom tej choroby już nie trzeba pisać na wypisie rzeczy oczywistych i mają sami z siebie wiedzieć co i jak.
Pozdrawiam :D
-
Anitag a na ile dni masz przyjęcie? W wawie 3 dni dla tych co odstawiali i 5 dni co nie odstawiali. Lepiej zadzwoń zapytaj po co się męczyć skoro może zapisali Ci zastrzyki :)
Kalmara niezły wynik hihi szok
Fasola ja też do 150/175 a przepraszam ile wazysz? Mi ciągle mówią że to za duza dawka do mojej wagi (teraz trochę przytylam więc 60kg przy 168cm wzrostu)
Co do prysznica to fakt. Z kolei po diagnostycznym karza myć się ile wlezie i najlepiej trzec się gąbka;) i mycie głowy dwa razy dziennie.
-
Witam drogie Panie ponownie!
Obiecałam sobie że do pierwszej wizyty u endo nie będę myśleć o chorobie. Słowa dotrzymałam choć na to forum wchodziłam codziennie ale nie udzielałam się. Jestem jak wiecie po operacji i dużym jodzie. Operacja w maju, jod w listopadzie. Całkowite wycięcie tarczycy - rak brodawkowaty, typ pęcherzykowy, nieotorbkowany (to postać nieco gorsza od klasycznego) z węzłami chłonnymi przedziału środkowego szyi.
Przed jodem cech nawrotu choroby nowotworowej nie stwierdzono, nie miałam odstawionego euthyroksu. W trzecim dniu po zastrzykach TSH - 117,95. Tyreoglobulina po 6 dniach - 11,52 mg/ml. Wychwyt jodu tylko w loży obu płatów bocznych tarczycy. Reszta czysta.
Obecnie po 2 miesiącach od jodu TSH - 0,17, FT4 - 19,83. Euthyroks - 125.
Wizyta w Gliwicach w lipcu.
Samopoczucie super. Masa zajęć nie pozwala nawet za dożo się nad sobą rozczulać. Szyja jeszcze ciągnie ale da się z tym żyć. W USG kikuty po tarczycy i coś co zostało określone w Gliwicach jako ewentualny kawałek mięśnia (do obserwacji). Niewielki 8x5mm. Na pewno nie jest to guz - tak mi powiedziano.
Massie -faktycznie kąpiel trwa 3 minuty ale jeśli się nie spłukałaś przyciskasz alarm i puszczają wodę ponownie. Tak że bez strachu i niepotrzebnej paniki.
Pozdrawiam wszystkie Panie <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
-
karolaols
Sama sie przeraziłam jak zobaczyłam wynik ze szpitala :D Dawki hormonu to chyba nie od wagi. Znajoma szczuplejsza ode mnie ma dawkę 125/100. Ty też jesteś dużo szczuplejsza ode mnie a masz dawki wysokie. A ja 72 i ma 125/150. Mi coś lekarz tłumaczył że indywidualna sprawa, jak organizm reaguje itp itd
-
anitag79
Zadzwoń do szpitala i zapytaj. :)
Jeśli masz odstawić to na 30 dni przed datą przyjęcia.
Karolaols
62 przy 176cm dawka raczej nie zależy od wagi jak pisała kalmara :)
-
Agata to teraz trzeba czekać aż jod zadziala i to co pozostało z tarczycy wyłączy z działania. U mnie został dość spory kikut i po dużym jodzie teraz mi powiedzieli że jakby go nie ma, uległ zwloknieniu czy jakoś tak to okreslili:)