Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Ona chodziło nam o kontrole ze scyntygrafią, a takie zwykłe kontrole w przychodni to ja mam co miesiąc!
  • 12 lat temu
    aa walsnie, moze macie jakis patent na te suche gardlo? oprocz witaminy a+e.?
  • 12 lat temu
    Ona,
    nic się nie narobi !
    Po 5 latach jest scyntygrafia (kontrola w szpitalu nie w przychodni) a w międzyczasie mam wizyty u endo (ich częstotliwość zależy do moich wyników). On zleca mi zawsze hormony, robi usg i oznacza poziom tyreoglobuliny. Jakby coś mu nie pasowało to od razu jadę do Zgierza.
    A Ty co 4 m-ce masz scyntygrafię? Nie wiem czy dobrze wcześniej zrozumiałam ale wydawało mi się, że Ty masz co 4 m-ce oznaczane hormony a nie scyntygrafię całego ciała. Dla mnie to trochę za często żeby co 4 m-ce łykać dawkę diagnostyczną jodu.
  • 12 lat temu
    Maja

ja tez jestem pod opieka w gliwicach i tez mi kazali trzymac ten poziom 0,4-1, a w sumie zawsze mam nizej. mam teraz nowa endo wiec po pierwszej wizycie powiedzila mi tylko ze nawet jak wynik jest nizszy to dobrze. nieznam sie na tym wiec musze zaufac. fakt faktem ze jak spada mi poziom to od razu to czuje, przede wszystkim waga i koncetracja, aha i ta suchosc w gardle-masakra.. do niedawna jeszcze pekala mi glowa i zawroty ale pomogly mi witaminy, magme-b6. az trudno uwierzyc ze tak dlugo sie meczylam nowa endo od razu mi to przepisala i pomoglo. na jod jade w maju 2013, wlasnie tez do gliwic. nie jestem na tu na czasie wiec nie znam twojej historii. ja milam raka brodawkowatego, rok temu wycieli mi lewy plat tarczycy. prawda jest ednak taka ze mialam nie dosc dobrego lekarza, wiec troche meczlam przez ten rok, teraz jestem u dr Izbickiej w Katowicach,mam dobre przeczucia, wierze ze ta kobita mi pomoze:) pozdrawiam Wszstkich
  • 12 lat temu
    kasia

czemu az po 5 latach ? to troche dlugo - nie wiem ale przeciez w tym czasie moze sie cos narobic
  • 12 lat temu
    a ja mam kontrole co 4 miesiace :) a jestem po chorobie ponad 2 lata :)
  • 12 lat temu
    Fretka-flynn,

pierwsza kontrola na której robią scyntygrafię po 6 m-cach, następna po kolejnym roku (18 m-cy od jodowania), 3 kontrola-po 5 latach. Ja mam kontrolę dopiero na wiosnę 2014r.
  • 12 lat temu
    Maximos, Mati trzymam za Was kciuki!!!!!!

Pozdrawiam wszystkich!

Kasiab co z Twoją scyntygrafią? kiedy będzie?
    ja mam na styczeń zaplanowaną.
    i mam pytanie z jaką częstotliowścią są robione? pierwsza po pół roku od jodu, a kolejne???
  • 12 lat temu
    Witam
    Miłego dnia słonka i uśmiechu odpoczywajcie jak kto lubi pozdrawiam serdecznie
  • 12 lat temu
    Owszem lekarz miała prawo być wnerwiony ale nie musi od razu z takim tekstem wyskakiwać. Niektórzy myślą, że jak tak postraszą to coś zmieni ale bardzo często ma to odwrotny sutek.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat