Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • Karolaols! To bardzo pocieszające że jod może coś zrobić z tymi kikutami. Czytam wpisy dziewcząt o pozostałościach tarczycy i trochę mnie to niepokoi. Mój endo po USG powiedział, że nic złego nie widzi (oprócz tego kawałka mięśnia) i że w kwietniu ponownie sprawdzi, żeby mnie uspokoić. Pożyjemy - zobaczymy. Nie boję się, bo to nic mi nie da. Co ma być to będzie. Obecnie cieszę się każdym nowym dniem. :D :D :D :D :D
  • Karolaols! Po jakim czasie od jodu stwierdzono że kikut uległ zwłóknieniu.
  • Karolaols, bardzo dziękuję za obszerną relację, tego mi było trzeba ;) Do ruchu chorych trafię, miałam już w CO operację, też startowałam z tego punktu ;). Instrukcja przyjęcia tabletki świetna. A swoją drogą orientujesz się może dlaczego część osób w CO Warszawa musi odstawić hormon a część dostaje zastrzyk (tj jakie są kryteria decyzji kto odstawia a kto nie?). Mi kazano odstawić, dopiero niedawno dowiedziałam się, że część osób tam nie musi tego robić. Zastanawiam się czy nie zawalczyć jeszcze o ten zastrzyk jakoś (podobno to lepsza opcja jest).
  • Anulka - Wiesz co widziałam że glownie starsze osoby czyli zazwyczaj z chorobami innymi wspolistniejacymi jakimiś przewleklymi, jedna Pani była chyba trochę uposledzona (zdziecinniala) bo inspektor duzy jod jej podawal. No i pamiętam jedna bardzo panikujaca -to akurat ciekawostka- pewnie upierala się bardzo aż jej przepisali te zastrzyki- od nas po jodzie diagnostycznym uciekala mimo ze sama na drugi dzien misls go dostac;) także w co w wawie chyba sa jakieś kryteria.
  • Agata jod wlasnie ma takie zadanie i dodatkowo te pokazują miejsca gromadzenia się jodu - wiele osób ma powrotny duży jod bo np mówiąc po naszemu miał ogniska w klatce piersiowej. Medycznir nie umiem tego wyjaśnić powtarzam tylko uslyszane słowa. Co do Twojego pytania to duży jod miałam w marcu, później miałam jakieś usg i mojej endo Ale nie zwracam ba to uwagi bo ufam radiologom z co. Więc powiem Ci że na usg było to widać na pewno teraz w styczniu na jodzie disgnostycznym. Nie wiem sama czy zwykły radiolog odczyta czy to unaczyniony kikut czy zwlokniony kikut. Skoro niektorzy widza tarczycy mimo że wiedzą że kobieta niedawno przeszła resekcje(przyklad wyzej hihi). Ale z ciekawości sprawdzę czerwcowe usg i dam znac :)
  • Aha i przypomnislo mi sie ze leksrks mówiła że jod będzie działał sobie w organizmie pół roku. Także po pół roku będziesz wiedzieć na pewno:)
  • 7 lat temu
    Witam I wreszcie w domu po koszmarnym tygodniu... pisze bo mam takie pytanie co do wapnia bo niestety jest dosc slabe tj 1.14 a norma to 1.17 dawki calpetosu mam konskie bo 2x3 a alfadiolu 2x1.. kiedu wam sie unormowal poziom wapnia po operacji I czy zawsze juz bede lykac calperos pzeraza mnie to nerki pewnie Niedlugo siada
  • Ewka22 To nie jest końska dawka. Ja mialam operacje w 2012 roku. Przewaznie biore calperos 1000 2 razy dziennie i alfadiol 1mg dwa razy dziennie. Jak mi spada to dokładają mi calperos. Teraz biorę akurat 3 razy dziennie. Przez ten czas nic nie stało mi się z nerkami. Proponuję pić dużo wody oraz poczytać o tym co w diecie wytrąca wapń z organizmu i zaburza jego wchłanianie. Pozdrawiam
  • WAPŃ "Wrogami" wapnia są tłuszcze, kwas szczawiowy (obecny np. w szczawiu, rabarbarze, szpinaku, burakach, czekoladzie, kakao i czarnej herbacie, pokrzywie) oraz kwas fitynowy (zawarty w produktach zbożowych - unikaj nadmiaru białego pieczywa i makaronów) jak również leków typu antykoagulanty, sterydy, kortykosterydy, enkorton, leki uspakajające, leki przeciw zgadze i refluksowi oraz antybiotyki. 0,3 litra coli wypite w ciągu dnia całkowicie blokuje przyswajanie wapnia i magnezu. Spożywanie dużych ilości białka, produktów mlecznych, a zwłaszcza mleka pasteryzowanego, powoduje zakwaszenie organizmu, co w efekcie wypłukuje wapń z kości - magazynu tego pierwiastka w organizmie. Organizm broni się w ten sposób przed zakwaszeniem."
  • 7 lat temu
    Dzieki fasolko za odpowiedz a prosze napisz mi jeszcze jak jest z kawa grzybami oraz rybami i mięsem bo wszedzie pisze ze niewolno a ja juz umieram za kawusia...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat