Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu

ona25

co Ci internista mówi na to Twoje przeziębienie ? 3 tygodnie to już trochę długo.
    Ja byłam w poniedziałek na kontroli i już jestem bez leków. Czuję się dobrze. Mam nadzieję, że nic mi nie wróci ;p

Dziś słonko, piękna jesień. Miłego dnia :)
  • 12 lat temu
    Witam

Jestem już po badaniach całego ciała i szyi i podaniu mi jod o stężeniu 100.Zaczął się 3 dzień po sprawdzeniu przez technika poziom stężenie 14 także jutro badanie całego ciała i wypis do domu ale zapowiedziano od razu nie wcześniej jak popołudniu.Mam tylko nadzieję że badania wyszły dobrze bo chyba by coś mówili jakby coś się działo niepokojącego.
  • 12 lat temu
    bania

ja tez choruje - jeden dzien lepiej sie czyje i potem znowu zle :/

tez mam problem z zalogowaniem sie na strone i to juz przez jakies ostatnie 2 tygodnie :/ prubuje pare razy dziennie i wkoncu sie udaje
  • 12 lat temu
    Bania no niestety teraz czas przeziębien. ja profilaktycznie łykam tran :)
  • 12 lat temu
    Basiunia przestudiuj swoją kartę choroby powinnaś mieć tam te badania:)
    a co do scyntygrafii to zależy od ośrodka. Ja w Warszawie się leczę.
  • 12 lat temu
    Basiunia7,

TG-tyreoglobulina, anty-TG-przeciwciała przeciw tyreoglobulinie. Tak, trzeba robić (ja mam zalecenie raz do roku). Tyreoglobulina to marker nowotworowy, po leczeniu nowotworu jej poziom powinien być jak najniższy-poniżej 5 (po całkowitym usunięciu tarczycy i jodowaniu jej poziom jest prawie niewykrywalny). Ponowny wzrost jej stężenia może świadczyć o wznowie.
    Nie mam pojęcia czemu masz diagnostykę za rok. Wiele zależy od ośrodka w którym się leczysz, rodzaju i wielkości zmiany jaką miałaś, Twojego wieku no i wolnych terminów jakie mają w szpitalu. Te 6 m-cy to w Zgierzu w innym ośrodku może być inaczej. Na pewno jeśli by się coś działo lekarz prowadzący wyśle Cie wcześniej na kontrolę.

Fretka,
    dopiero teraz zauważyłam Twoje sprostowanie.
  • 12 lat temu
    Witam cos ostatnio mam trudności żeby się do was dostać ciącle mnie wylogowuje ze stonki tym bardziej sie cieszę że w końcu mi się udało pozdrawiam całe grono ja ostatnio wyleguję sie tak mnie przeziębienie dopadło juz na szczęści jest lepiej
  • 12 lat temu
    witam dziewczynki :)

widze ze dzisiaj tloczno na forum :) fretka masz racje chodzisz czesciej bo ustawiaja Ci hormonki
  • 12 lat temu
    Hej co to jest TG? czy trzeba robić to TG Ja miałam jod w marcu tego roku i teraz w piatek badania ambulatoryjne bede miała a diagnostyka dopiero w październiku 2013 r ? czemu tak długo jak tu macie za pół roku.
  • 12 lat temu
    nie nie już to sprostowałam, coby nie mieszać w głowach!!!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat